Vücudumuz yoğurtta bulunan laktozu sindiremediği zaman yoğurda karşı gıda intoleransı gelişir ve bunun sonucunda yoğurt yedikten sonra gaz ve şişkinlikle karşılaşılır. Laktoz intoleransı yoğurdun gaza neden olmasının en sık karşılaşılan nedenlerinden biridir.
Süt, yoğurt, peynir gibi inek sütünden elde edilen besinler gaz problemi yapabilir .
Merhaba ; sade yoğurt yerine içine şeftali rendeleyin gaz yapmasını engeller.
Probiyotik yoğurt, mide hareketlerini hızlandırmaya ve şişkinliğin azaltılmasına yardımcı olur. Özellikle de gaz ve şişkinlik sorunu yaşayan kişilerin probiyotik yoğurtları bol miktarda tüketmesi gerekir.
Klasik bir örnek, süt ürünlerinde bulunan ana şeker olan laktozdur. Bu nedenle, büyük miktarlarda laktoz içeren süt, yoğurt, ayran, krema, tereyağı ve dondurma tüketmek, kramp ve ishal ile birlikte artan gaz üretimine yol açabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Bağırsaklarınız halsiz ise, yiyecekleri bağırsaklarınızdan yavaşça hareket ettirirseniz (yavaş hareket), fazla gaz toplayabilir. Sisteminizde ne kadar uzun bir süre yemek bulunursa, o kadar fazla gaz üreten bakteri birikerek karın rahatsızlığına neden olur.
Bu durum beslenmeden, hareketsizlikten, sinir, stres ve az su tüketiminden kaynaklanıyor olabilir. Doktorunuzla birlikte sizde gaz yapabilecek ürünleri teşhis edip bir beslenme listesi oluşturabilirsiniz. Bu ürünleri tüketmemeye, tüketmeniz gerekiyorsa da tabağınızın küçük bir kısmında bulundurmaya özen gösterin.
Bağırsak Gazının Nedenleri
Mide bağırsak kanalındaki gaz iki kaynak ile oluşur. Biri yutulan hava diğeri ise bağırsakta bulunan zararsız mikroorganizmaların gıda artıklarından oluşturduğu gazdır. Hava yutulması (Aerofaji) midedeki gazın en önemli nedenidir. Herkes yemek yerken veya su içerken az miktarda hava yutar.
Laktoz intoleransı, laktaz adı verilen ve süt şekeri olan laktozun parçalanarak sindirilmesini sağlayan enzimin, ince bağırsakta üretilmemesi ile ortaya çıkıyor. Bu nedenle laktoz intoleransı olan kişilerde süt tüketiminden 30 dakika sonra mide spazmı, şişkinlik ve hatta ishal görülüyor.
Bel bölgesini tamamen saran ve çok sıkan giysiler, elbiseler çıkarılmalı ve o alan rahatlatılmalıdır. Ayrıca yüz üstü uzanılarak bütün vücudun gevşemesi sağlanarak kişinin rahatlanması gerekir. Bir başka kişinin, sırtınıza ve bel çevrenize yukarıdan aşağı doğru masaj yaparak, gazın çıkmasını sağlaması gereklidir.
Kimyon tohumu çiğnenerek bağırsak gazı giderilebilir. Nane çayı mide gurultusunu azaltmaya yardımcı olduğu gibi bağırsak gazı sorununa iyi gelir. Bal kabağı tüketimi, gaz birikmesine engel olarak sindirimin kolay hale gelmesini sağlar. Bağırsak gazına iyi gelenlerden birisi de papatya çayıdır.
Özellikle yemeklerden sonra meydana gelen gaz problemi sindirim sisteminin her gıdayı sindirememesi nedeniyle meydana gelir. Pirinç, sarımsak, muz, fesleğen, hint safranı, nane, muz, keten yağı gibi besinler gaz yapmayan yiyecekler arasında başta gelir ve sindirim sistemimi rahatlatır.
Bağırsak gazları aslına bakarsak kokusuzdur, ancak bağırsakta bazı bakterilerin üremesi ile hidrojen sülfür (H2S) üretimi olur ve bağırsak gazına çürük yumurta şeklinde kötü bir koku verir.
Kadınların çıkardığı gazda daha fazla Hidrojen Sülfit bulunduğu için de bunların koklanmasının sağlığa faydaları daha fazladır. Hayır şaka yapmıyorum. Bağırsak gazı koklamanın kanser, felç, kalp krizi, diyabet, artrit ve bunamayı önleyebileceğine dair bilimsel araştırmalar vardır.
Stres gaz sıkışmasına ve sancısına neden olur mu? Birçok hastalığın nedeni olan stresinin, sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkileri olabilmektedir. Stres, sinir sistemini ve hormonları olumsuz etkileyebilmektedir. Çok akla gelmese de bazen aşırı strese bağlı gaz sıkışması ve sancı ortaya çıkabilir.
Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk'un cevabı (Yoğurt gaz yapıcı karbonhidrat içeriğine sahip bir gıdadır. Süt ve yoğurt pişince gaz yapıcı özelliği gittiğinden dolayı süt ve yoğurt yerine yayla, yoğurt çorbaları, süt eklenen çorbalar veya sütlü tatlılar tüketebilirsiniz.)
Ilık su midede ki tüm gazı ve şişkinliği götürür.
Gaz çıkarmak doktorlara göre çok iyi bir durumdur. Gazla beraber vücutta yer alan bakteriler de dışarı atılır. Fakat birçok insan fazla gaz çıkardığında bu durumdan şikayetçi olabiliyor. Gaz çıkarmanın insan vücuduna herhangi bir zararı bulunmuyor.
Her insan günde ortalama 14 kez, toplamda 1-2 litre gaz çıkarır.
NE YAPMALI? Yumurta, et ve lahana ve lahana gibi turpgillerden sebzeleri keserek başlayın. Soğan gibi yiyecekler de aşırı derecede kötü kokulu gaza yol açabilen yüksek miktarda fermente olabilen lifler içerir. Gazı azaltmak için, daha küçük porsiyonlarda daha sık yemek yemelisiniz.
Çıkardığınız gazın kokusu yararlı olabilir. Kulağa çılgınca gelse de yapılan araştırmada gaz çıkardığımız esnada açığa çıkan hidrojen sülfür bizi bazı hastalıklardan korur. Aşırı miktardaki kokulu gaz zehirleyici olabilir. Ancak az miktardaki bu gaz sizi felç ve kalp rahatsızlıklarına karşı korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri