Doğu Avrupa'da Hazarlar'ın zamanla kuvvetten düşmesiyle, doğudan yine bir Türk kavmi, Peçenekler belirdi. Peçenekler, Batı Gök-Türk Oğuz boylarından olup, Kaşgarlı Mahmud'a göre 22 Oğuz boyundan 19.sudur. Peçenekler göçlerinden evvel Issık-Balkaş gölleri havalisinde yaşıyorlardı.
Kökeni. Peçenekler, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuz Türklerinin 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud'a göre Divân-ı Lügati't-Türk'te yirmi iki Oğuz bölüğünden "... Ondokuzuncusu; "بآجانآك Beçenek"lerdir. Belgeleri şudur : " şeklinde tanımladığı Oğuzların Üçok kolundan bir Türk boyudur.
Peçenekler Göktürk Devleti döneminde var olan oğuz boyudur. Peçenekler Orta Asya'dan Avrupa'ya göç edişi ile tarihte etkili olmuş ancak devlet kuramamış Türk halklarından birisidir.
Koyu Hristiyan bir kavim olan Slavlar, Peçeneklerin dini inanışlarını etkilemişti. Bu bakımdan Peçenekler, ilk Hristiyan Türk Kavmi olma özelliğini taşır.
Peçenekler, Oğuzların üç – ok koluna mensup bir boydur. Bu boy yaklaşık dört yüzyıl boyunca yaşamış ve farklı yerlerde varlıklarını sürdürmüşlerdir.
İlgili 16 soru bulundu
Don ve Dinyeper Nehirleri arasına yerleşmişlerdir. Ruslarla mücadeleler etmişlerdir. Bizans ile dostane ilişkiler geliştiren Peçenekler, Bizans ordusunda paralı asker olarak görev yapmışlardır. Malazgirt Savaşı sırasında Selçuklu saflarına katılmışlar ve savaşın kazanılmasında pay sahibi olmuşlardır.
Peçenekçe, 12. yüzyılda yok olana kadar Peçenekler tarafından konuşulmuş Oğuz grubuna ait olduğu düşünülen ölü bir Türk dilidir. Karadeniz'in kuzeyi, Macaristan ve Balkanlar'da konuşulmuştur.
Çağdaş dönemde Kıpçak adlandırması, ana Türk toplumunun dağılmasından sonra genetik bağları olan Türk halklarının bir kolu için kullanılmaya başlanmıştır. Bu kol ilk başta, Ana Kıpçakça birliği olarak ortaya çıkmıştır.
Peçenek, Ankara ilinin Kahramankazan ilçesine bağlı bir mahalledir.
PEÇENEKLER, UZLAR VE KUMAN(KIPÇAK)'LAR. Orta Asya'dan batıya Türk göçlerinin son büyük dalgasını (9. 11. asır- lar) meydana getiren Türk boylanndan ilki, Peçenekler, Gök-Türk hakanlığına dahil kütlelerden biri idi.
Göktürklere bağlı olan bu Türk boylarının bir kısmı, Oğuz Yabgu Devleti'nin yıkılmasından sonra, Moğol istilasından önce 1000 yıllarında batıya göç ederek Karadeniz'in kuzeyine yerleştiler.
Peçenekler'in ilk anayurtları Orta Asya'da Seyhun ve Volga nehirleri arasındadır. Sonra Ural Dağları ve Yenisey Nehri arasındaki bölgeden, daha sonraları Koban Bölgesine göç etmişlerdir. Koban Bölgesini kendilerine merkez edinip oradan önce Kafkaslara, (Hazar ve Karadeniz kıyılarına) ve Doğu Avrupa'ya açılmışlardır.
Konstantinos'un kaydına göre Macarların ilk Peçenek hücumuna maruz kaldıkları yer Levedia'dır15. Macarlar şiddetli Peçenek hücumları karşısında bu sahada daha fazla tutunamamışlar ve 885 yılında batıya, Orta Dinyeper istikametine doğru çekilmişlerdir.
8. Yüzyılda Orta Asya'da Oğuz Yabgu Devleti adında bir konfederasyon kurdular. Oğuz ismi, "kabile" anlamına gelen yaygın bir Türkçe kelimedir.
Kıpçaklar, Moğol istilasından önce de Siriderya, İdil ve Don arasında, Kafkas ve Kırım dağlarında, Hazar'ın kuzey düzlüğü ile bugünkü Kazakistan'ın orta ve kuzeybatı kısmında yaşayıp pek çok Türk kavmi ile karışmışlar ve İran, Suriye, Rusya, Doğu Avrupa ve Bizans ile askerî, ticarî ve iktisadî ilişkiler kurmuşlardır.
Peçenekler, Rus kaynaklarında ilk kez 915 yılında görülmüşlerdir . 915 yılına ait olan ilk kayıtta Peçeneklerden :'' Peçenekler 915 yılında Rus yurduna ilk defa geldiler ve Knez İgor ile barış akdettikten sonra Tuna tarafına gittiler'' şeklinde bahsedilmiştir .
Kıpçaklar'ın adının ilk defa geçtiği Rus yıllıklarında Türkmen, Peçenek ve Uzlar'la aynı kavimden oldukları vurgulanmaktadır. Kıpçaklar da Peçenek ve Uzlar gibi Güneydoğu Avrupa bozkırlarında bir devlet kuramamışlar, daha çok kavmî esaslara göre birleşmiş topluluklar halinde yaşamışlardır.
Peçenekler, Uzlar, Kıpçaklar, Ogurlar(Bulgarlar) tümüyle Hun kökenlidir. Kun ünvanı bu toplumların tümü için geçerli genel bir unvan olabilir. Bu sebeple biz tarihte Kuman-Kıpçak birliğini oluşturup Doğu Avrupa ve Kuzey Karadeniz'de hüküm süren bu topluma baskın kültürleri hasebiyle Kıpçaklar diyeceğiz.
Kumanlar, 11. yüzyıl ile 14. yüzyıl arasında Doğu Avrupa'da yaşamış bir Türk halkı. Tarihte, Kıpçaklar ile aynı birlik içinde bulunmuş, bu yüzden de zamanla Kıpçaklar ile birlikte anılmışlardır.
Tarihe geçen muhteşem bir olay, on beş bin Peçenek atlısı, koşumlarıyla, silahlarıyla ve atlarıyla yüzerek İstanbul Boğazını aşmışlardır. Bizans İmparatoruna, İstanbul Boğazı'nın ürkütücü sularına, denizin muhalefetine karşın başarmışlardır.
Kuman/Kıpçak kabilelerinin etnik menşei meselesi, Türkoloji'nin en çapraşık problemlerinden birisidir. Bazı farklı görüşler ortaya atılmış ise de, çoğu tarihçiler Kumanlar'ın (Kıpçaklar) bir Türk boyu olduğunda birleşirler.
Asya Hun, Peçenek, Kuman-Kıpçak ve Bulgar meclislerinin gerçek birer toy vasfı taşıdıkları anlaşılıyorsa da, Avrupa Hunları, Tabgaçlar, Hazarların meclisleri daha ziyade Nazırlar Meclisi durumunda görülmektedirler.”[7] demektedir.
Oğuz boylarının en hareketli olan çocuklarına ya da yetişkinlerine kıpçık denmekteydi. Bu nedenle çok hareket eden ya da sürekli göç eden anlamında kıpçak kelimesi ortaya çıkmıştır. Kıpçak daha çok konar-göçer ya da göçebe bir toplum anlamındadır. Kıpçaklar Sarı Türkler olarak da bilinmektedir.
Türk toplumlarını teşkil eden “Amerind - Beyaz Irk” melezi Ön Türk'ler, tarih sahnesine iki koldan (Aral Gölü ve Tanrı Dağları) çıkmış, bu iki kol 4.000 Yıl önce ÖTÜKEN'de birleşerek yeni bir toplum oluşturmuştu. M.ö. 2.000 li yıllarda ortaya çıkan bu toplum artık Kendisine “Türk” demeye başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri