Peçeneklerin Bizans İmparatorluğu ile bu anlaşmazlıkları aynı zamanda onların tarih sahnesinden silinmesine de neden olmuştur. Kıpçaklarla ile bir ittifak kuran Bizans İmparatorluğu ile Peçenekler 1091 yılında Meriç nehri civarında savaşmışlar ve bu savaşı kaybeden Peçeneklerin siyasi hayatları son bulmuştur.
Peçenekler veya Beçenekler, Göktürk Devleti'nin yıkılmasıyla birlikte ana yurtları olan Batı Sibirya'dan ayrılarak geldikleri Volga ve Ural Nehri arasındaki bölgeyi merkez edip oradan da Kuzey Kafkasya, Karadeniz, Doğu Avrupa ve Balkanlar'a akınlar düzenleyen göçebe Türk halkı.
Müdafaa ve savaş zamanlarında bir araya gelerek ortak hareket etme konusunda oldukça bilinçli olan Peçenek boyu, birçok mücadele ile yüzleşmiş ve Malazgirt savaşından yaklaşık 20 yıl sonra da yıkılmıştır. Doğu Avrupa'da Hazarlar'ın zamanla gücünü yitirmesi ile doğuda yine bir kavim Peçenekler belirmiştir.
Doğu Avrupa'da Hazarlar'ın zamanla kuvvetten düşmesiyle, doğudan yine bir Türk kavmi, Peçenekler belirdi. Peçenekler, Batı Gök-Türk Oğuz boylarından olup, Kaşgarlı Mahmud'a göre 22 Oğuz boyundan 19.sudur. Peçenekler göçlerinden evvel Issık-Balkaş gölleri havalisinde yaşıyorlardı.
Peçenekler, Oğuzların üç – ok koluna mensup bir boydur. Bu boy yaklaşık dört yüzyıl boyunca yaşamış ve farklı yerlerde varlıklarını sürdürmüşlerdir.
İlgili 26 soru bulundu
Peçeneklerin Bizans İmparatorluğu ile bu anlaşmazlıkları aynı zamanda onların tarih sahnesinden silinmesine de neden olmuştur. Kıpçaklarla ile bir ittifak kuran Bizans İmparatorluğu ile Peçenekler 1091 yılında Meriç nehri civarında savaşmışlar ve bu savaşı kaybeden Peçeneklerin siyasi hayatları son bulmuştur.
İkinci açıklamaya göre, Peçenek adı "Beçe" sözünden gelir. Beçe sözü önceleri bir kişi adıdır, giderek Beçenek biçimini alır. Macarlar arasında sıkça kullanılan "Beçe" adı buradan gelir.
Çağdaş dönemde Kıpçak adlandırması, ana Türk toplumunun dağılmasından sonra genetik bağları olan Türk halklarının bir kolu için kullanılmaya başlanmıştır. Bu kol ilk başta, Ana Kıpçakça birliği olarak ortaya çıkmıştır.
Peçenekler veya Beçenekler, Göktürk Devleti'nin sona ermesinden sonra ana yurtları olan Batı Sibirya'dan, Ural Dağları ve Yenisey Nehri arası bölgeden, köklü şekilde yerleşip kendilerine yurt ettikleri Koban Bölgesine göç edip yerleşmişlerdir.
Kumanlar ve Kıpçaklar, VIII. yüzyılda Göktürk Devleti'nin batı bölgelerinde yaşayan Türk boylarındandı. VIII-XII. yüzyıllar arasındaki çeşitli savaş ve göçler sonunda Kıpçak adı altında birleşen Türk boyları Avrupa'da Kuman adıyla anılmaya devam etmiştir.
Türkiye Trakyası ve Deliorman bölgesine yerleşen ve Müslümanlaşan Peçenek Türkleri ise Gacal adını almışlardır (Cebeci, 2009: 203). olup bir gûne Çıtak kavmi olmuşlardır.
Tarihe geçen muhteşem bir olay, on beş bin Peçenek atlısı, koşumlarıyla, silahlarıyla ve atlarıyla yüzerek İstanbul Boğazını aşmışlardır. Bizans İmparatoruna, İstanbul Boğazı'nın ürkütücü sularına, denizin muhalefetine karşın başarmışlardır.
D.A. Rasovskiy, bugünkü Rusya, Ukrayna, Slovakya, Macaristan gibi ül- kelerin topraklarında yayılmış olan Türk boy ve topluluklarından Peçenekleri, Torkları ve Berendileri ana kaynaklara dayanarak incelemiştir.
Göktürklere bağlı olan bu Türk boylarının bir kısmı, Oğuz Yabgu Devleti'nin yıkılmasından sonra, Moğol istilasından önce 1000 yıllarında batıya göç ederek Karadeniz'in kuzeyine yerleştiler.
Peçenekçe, 12. yüzyılda yok olana kadar Peçenekler tarafından konuşulmuş Oğuz grubuna ait olduğu düşünülen ölü bir Türk dilidir. Karadeniz'in kuzeyi, Macaristan ve Balkanlar'da konuşulmuştur.
Peçenekler'in ilk anayurtları Orta Asya'da Seyhun ve Volga nehirleri arasındadır. Sonra Ural Dağları ve Yenisey Nehri arasındaki bölgeden, daha sonraları Koban Bölgesine göç etmişlerdir. Koban Bölgesini kendilerine merkez edinip oradan önce Kafkaslara, (Hazar ve Karadeniz kıyılarına) ve Doğu Avrupa'ya açılmışlardır.
Yenipeçenek, Ankara ilinin Sincan ilçesine bağlı bir mahalledir.
Kazım Tahir tarafından gönderilen diğer gönderileri görün
Uzun bir Ar-ge çalışmamızdan sonra artık tüm Türkiye'ye soğuk zincir kargo ile peçenek döneri ulaştırıyoruz. GEÇMİŞ OLSUN ELAZIĞ.
PEÇENEKLER, UZLAR VE KUMAN(KIPÇAK)'LAR. Orta Asya'dan batıya Türk göçlerinin son büyük dalgasını (9. 11. asır- lar) meydana getiren Türk boylanndan ilki, Peçenekler, Gök-Türk hakanlığına dahil kütlelerden biri idi.
-Türkler'in İslamiyet sonrası aldıkları şahıs isimleri onların Arap olduklarını gösteriyor ise, Çerkesler de yazarın bu mantığıyla taşıdıkları isimler nedeniyle pekala Kıpçak Türkü olabilir.
Bugün bu illerdeki Kuman asıllı köyler bu tarihte Anadolu'ya girmiştir. Günümüzde Artvin, Yusufeli, Ardanuç, Murgul, Şavşat, Posof, Tortum, Narman, Uzundere ve Oltu Türkiye'de Kıpçak halk kültürünü yaşatan başlıca yerleşim yerleridir.
Peçenekler, Uzlar, Kıpçaklar, Ogurlar(Bulgarlar) tümüyle Hun kökenlidir. Kun ünvanı bu toplumların tümü için geçerli genel bir unvan olabilir. Bu sebeple biz tarihte Kuman-Kıpçak birliğini oluşturup Doğu Avrupa ve Kuzey Karadeniz'de hüküm süren bu topluma baskın kültürleri hasebiyle Kıpçaklar diyeceğiz.
Konstantinos'un kaydına göre Macarların ilk Peçenek hücumuna maruz kaldıkları yer Levedia'dır15. Macarlar şiddetli Peçenek hücumları karşısında bu sahada daha fazla tutunamamışlar ve 885 yılında batıya, Orta Dinyeper istikametine doğru çekilmişlerdir.
Oldukça kalabalık bir boy olan Peçenekler, Oğuzların bu baskıları neticesinde mağlup olmadılar ancak yoğun Oğuz saldırılarına karşı üstün gelemeyince daha uzak coğrafyalara ulaşmak için Hazar Denizinin kuzeyine doğru göç hareketine giriştiler (860 - 880).
8. Yüzyılda Orta Asya'da Oğuz Yabgu Devleti adında bir konfederasyon kurdular. Oğuz ismi, "kabile" anlamına gelen yaygın bir Türkçe kelimedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri