Bağdat Kuşatması, Büyük Moğol Hanı Mengü Han'ın emriyle Hülagû Han'ın komutası altında birleşen Moğol ordularının, Abbâsî Halifeliğinin başkenti Bağdat'ı almak için yaptıkları başarılı kuşatmadır. Bu kuşatma sonunda başkent Moğollar tarafında ele geçirilerek istila edilmiş, yağmalanmış ve tahrip edilmiştir.
Bağdat Kuşatması (6 Ekim-14 Kasım 1630), 1623-1639 Osmanlı-Safevî Savaşı'nda bir evre. Hüsrev Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu 1623'te İranlıların eline geçen Bağdat'ı 1625-26'daki başarısız kuşatmadan sonra ikinci kez kuşattıysa da, 39 günlük kuşatmanın sonucunda geri alamadı.
Eski gücüne ulaşan İngiliz birliklerinin taarruza geçmesiyle; 11 Mart 1917'de General Maude yönetimindeki Britanya birlikleri Bağdat'a girmiş ve Halil Paşa'nın komutasındaki Osmanlı askerleri Bağdat'ı boşatmak zorunda kalmıştır.
Bağdat Abbâsî halifelerinin ikincisi ve kurumsal anlamda devletin gerçek kurucusu kabul edilen Ebû Ca'fer el-Mansûr (136-158/754-775) tarafından Dicle nehrinin batı kıyısında 145-149 (762-766) yılları arasında kurulmuştur.
Bağdat seferi öncesi 4. Murad, kendisi için tehlikeli gördüğü Şehzade Kasım'ı da öldürttü. 4. Murad, 8 Mayıs 1638'de büyük bir orduyla çıktığı seferde 6 ay sonra Bağdat önlerine vardı ve 24 Aralık 1638 Cuma günü şehri teslim aldı.
İlgili 41 soru bulundu
Bağdat (Arapça: بغداد), Irak'ın başkenti ve en büyük kentidir.
Kasr-ı Şirin Antlaşması
İki taraf için de savaş bitecektir. Ahıska ve Revan, Safevi Devleti'ne bırakılacaktır. Bağdat ve Basra, Osmanlı Devleti'nde kalacaktır. İki devletin de sınırları hep aynı kalacaktır.
1534-1535 kışını Bağdat'ta geçiren Kanuni, burada Osmanlı devlet örgütünü kurdu. Bağdat'ın dini önem edinen yerlerini gördü.
Murad'a ardından felç teşhisi koydu. 8 Şubat 1640 Perşembe günü, yatsıdan sonra Şehzade Kasım'ı boğdurduğu odada vefat eden 4. Murad'ın cenazesi, Sultan Ahmed Camisi yanındaki babası I. Ahmed'in türbesine defnedildi.
Kanuni Sultan Süleyman önderliğindeki ordu Hemedan üzerinden Bağdat'a geçti. Bağdat Beylerbeyi olan Tekelü Mehmet Han Türkmen ise şehri boşalttı ve Bağdat fethedildi.
9 Nisan 2003 günü Bağdat resmen ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edilmesine rağmen şehirde çatışmalar sürmekte ve kontrol tam anlamıyla sağlanamamış durumdadır. Saddam ve diğer yöneticilerin durumu bilinmemektedir. Irak halkının şaşkınlık içerisinde seyrettiği işgale ilk ani tepkisi tarafsızlık olmuştur.
Britanya İmparatorluğu'nun kesin zaferi ile sonuçlanan muharebe sonucunda, Osmanlı Devleti tüm Ürdün ve Suriye'yi kaybederken, Yıldırım Orduları Grubu 19 eylül - 26 Ekim 1918 tarihleri arası 10.000 şehit, 20.000 yaralı ve 75.000 esir vererek büyük ölçüde imha oldu.
1299 yılında kurulan ve XVI.-XVII. yüzyıllarda üç kıtaya yayılan Osmanlı Devleti'nin 9. padişahı Yavuz Sultan Selim'in, Suriye ve Mısır'ı fethinden sonra Kanuni Sultan Süleyman da 1533 yılında doğuya sefer düzenleyip o zamanlar Safevilerin elinde bulunan Bağdat'ı 1534 yılında fethetti.
Tarihçe. 1639 yılında imzalanan Kasr-ı Şirin Antlaşması ile belirlenen sınır, bazı değişiklikler haricinde günümüze kadar gelmiştir. 1878 tarihli Berlin Antlaşması ile Kotur ve çevresinde sınır değişikliği yapılmıştır.
Bunun üzerine padişah Safevilerle hesaplaşmak için bu kez Bağdat üzerine yürüyerek şehri kuşatmıştır. Kırk gün süren bir muhasaranın ardından 1638'de Bağdat'ı Osmanlı topraklarına katmış, böylece adını tarihe Revan ve Bağdat Fatihi olarak yazdırmıştır.
Padişah IV. Murad'ın Bağdat Seferi sırasında Aksaray'a uğramasıyla orduya katılmak istemiş fakat yaşının küçük olması nedeniyle orduya alınmamıştır. Gizlice Osmanlı ordusuna katılan Aksaray'ın yağız delikanlısı Genç Osman, Bağdat'ın fethi sırasında burçlara sancağı dikmiş ve orada 17 yaşında şehit olmuştur.
4.Murat'ın Tütün yasağı koyan fermanı
Murad alkol, tütün ve kahveyi yasakladı. Yasağın sebebinin 1630'ların başındaki büyük İstanbul yangını olduğu bilinir ve yangın sonrası çıkabilecek bir ayaklanmaya karşı tedbir olarak İstanbul'daki kahvehaneler yıktırılır. Tütün içenlerin ise öldürülmelerine dair fetva çıkarılır.
Bağdat bölgesinde Abbasi Sarayı, Al-Faw Sarayı, Irak Ulusal Müzesi, Kazimeyn Camii (Al-Kadhimiya Mosque), Umm al-Qura Camii ve Şehitler Anıtı gibi mekanları ziyaret edebilirsiniz. Detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Irak'ın başkenti Bağdat'tır. En büyük kenti olan Bağdat yüzyıllar boyunca İslam dünyasının kültür, ticaret ve bilim merkezi olan şehirdir.
Irak, idari olarak 18 İlden (vilayetten) oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri