Hz. Ömer döneminde, 642 yılında Amr b. As tarafından şehrin fethedilmesinden sonra halifenin emriyle
İkinci iddiaya göre İskenderiye Kütüphanesi'ni paganlar ile Hıristiyanlar savaşı sırasında imparator I. Theodocius (250-350) yaktırdı. Üçüncü iddiaya göre ise Halife Ömer, Mısır fatihi komutan Amr İbn al-As'a yaktırdı (651).
642 yılında fethedilmiştir. Mısır'ın tarihi birikiminin en önemli göstergelerinden olan ve Ptolemaioslar tarafından yaptırılan İskenderiye Kütüphanesi, akıbeti ve günümüze ulaşan bilgileri ile önemli şüphelere haiz olmuştur.
Fakat ne olduysa çok acı bir şekilde, İskenderiye kütüphanesi büyük bir yangına maaruz kaldı. Çağın çok ilerisine hitap eden, geçmişi anlatan geleceğe ışık tutan bu kütüphanede yangın çıkmıştır. Bu yangının ne zaman olduğu, yangını çıkaranların kim olduğu bugün bile bir sırdır.
İskenderiye Kütüphanesi, Akdeniz'de Mısır'ın İskenderiye sahil limanında yer alan büyük bir kütüphane ve kültür merkezidir. Kadim İskenderiye Kütüphanesi'nin varolduğu sanılan alana 1995-2002 yılları arasında inşa edilmiştir.
İlgili 26 soru bulundu
İmparator I. Theodosius, valiye başka büyük şehirlere göre eski dinin İskenderiye'de hala neden bu kadar canlı olarak devam ettiğini sorunca, buna sebep olarak İskenderiye Kütüphanesi'nin eski putperestlik kültürünü devam ettiren kitaplarını ileri sürdü. İmparator, bunun üzerine hepsinin yok edilmesini emretti.
Makale. Bir zamanlar antik dünyanın en büyük kütüphanesi olan, ve Homer, Platon, Socrates ve daha birçokları da dahil olmak üzere antik çağın en büyük düşünür ve yazarlarının eserlerini içeren, kuzey Mısır'daki İskenderiye Kütüphanesi'nin yaklaşık 2000 yıl önce büyük bir yangında yok edildiğine inanıldı.
Hz. Ömer döneminde, 642 yılında Amr b. As tarafından şehrin fethedilmesinden sonra halifenin emriyle İskenderiye Kütüphanesi'nin yıkıldığı, içindeki kitapların da aylar boyu şehrin hamamlarını ısıtmak için yakıldığı şeklinde bir hikâye anlatılır.
Müslümanların Mısır'ı fethettiklerinde İskenderiye Kütüphanesi'ndeki kitapları yaktığına dair yalan iddia bunlardan birisiydi. Kütüphanenin İslâmiyet'ten çok önce Mısır'daki Pagan tapınakların imhası sırasında Hristiyanlar tarafından yakıldığı biliniyor.
Kütüphane, adını kurucusu olan kraldan alıyor. Bilime ve kültüre önem veren Asurbanibal kendi ülkesinde yazılmış bütün eserler ile Akadlar, Sümerler ve Babilliler tarafından yazılmış binlerce eseri kurduğu bu kütüphanede topladı. MÖ 612'de Ninova şehri Babilliler ve Medler tarafından işgal edilince kütüphane yakıldı.
Hypatia (Yunanca: Υπατία; 370–415) Yunan filozof, matematikçi ve astronomdur. İskenderiye Kütüphanesi'nde felsefe, matematik ve astronomi üzerine dersler vermiştir.
İskenderiye veya Aleksandria (Arapça: الإسكندرية, al-ʾIskandarīyah; Mısır Arapçası: اسكندرية, Eskendereyya; Yunanca: Αλεξάνδρεια, Alexándria; Kıptîce: ⲣⲁⲕⲟϯ, Rakodī), Kahire ve Giza'dan sonra Mısır'ın üçüncü, Afrika'nın ise yedinci büyük kenti ve ekonomik merkezi olan bir kenttir.
3. Girişinde “Bilim bizi tanrıların gazabından kurtarır” yazan kütüphane, Antik Çağ'ın en büyük koleksiyonuna sahipti; yaklaşık dokuz yüz bin el yazmasına sahip olduğu düşünülüyordu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleri ile Rami Kütüphanesi'nin açılışı gerçekleştirildi. Dünyanın üçüncü, Türkiye'nin en büyük Kütüphanesi olan Rami Kütüphanesinin açılış programına; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Emine Erdoğan Hanımefendi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof.
İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan kütüphane, dünyanın en büyük kütüphanesi statüsüne sahiptir. Kütüphane de kitap, el yazması, ses kaydı ve dergilerden oluşan yaklaşık 170 milyon eser vardır. Bunun yanı sıra 8 milyon parçacık pul koleksiyonu vardır.
Helenistik dünyanın kültürel ve entelektüel merkezi olan kütüphanenin, Platon, Aristoteles, Homeros, Herodotus gibi ünlü yazarların eserleri de dahil olmak üzere, antik dünyanın en büyük el yazmaları koleksiyonu olan yarım milyon papirüs parşömeni içerdiği düşünülüyor.
İlk kütüphaneler. İlk kütüphaneleri, MÖ 2600 civarında Sümerlere ait tapınaklarda keşfedilen çivi yazısıyla oluşturulan eski formlardaki tabletlerin bulunduğu arşivler oluşturmaktadır.
1 TL ile 50 TL arası 6 katı, 50 TL ile 100 TL arası 4 katı, 100 TL ile 500 TL arası 3 katı, 500 TL ve yukarı için 2 katı gecikme cezası uygulanacaktır. 1- Üyeler ödünç aldıkları yayınları korumak, zarar vermemek ve gününde teslim etmekle yükümlüdürler.
Asur Devleti Hükümdarı Asurbanipal tarafından M.Ö. 625 yılında kurulan Ninova Kütüphanesi bilinen en eski kütüphanedir.
Bizans'ın Mısır eyaletinin başkenti ve en büyük Akdeniz liman olan İskenderiye'nin, MS 7. yüzyılın ortalarındaki Râşidîn Halifeliğinin kuvvetleri tarafından kalıcı olarak (Doğu Roma veya) Bizans İmparatorluğu'ndan ele geçirildi.
Mütercimler, müellifler ve okuyucular için ayrı çalışma salonları tahsis ettirdi. Buna paralel olarak câmi ve medreselerde de kütüphâneler vardı. Kurtuba'da Endülüs Emevîlerinin kurduğu ve 400 bin cilt kitaplık kütüphâne dünyaca meşhurdu.
Yaklaşık 150 bin cilt el yazması eser ve geniş bir çalışan kadrosuna sahipti kütüphane. Eserler papirüslere yazılarak rulo şeklinde saklanırdı.
İskenderiye Akdeniz'in ve Afrika'nın önemli liman şehirlerinden biridir. Konum olarak Mısır'da, Nil Deltası'nın batı kenarında yer alan İskenderiye, Mısır'da bir kenttir ve ayrıca Afrika, Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan yolların birleştiği noktada bulunan önemli bir ulaşım ve ticaret merkezidir.
4. yüzyıla kadar ayakta kalmayı başaran kütüphanenin nasıl yok edildiği hakkında birbirinden farklı hikayeler mevcut. Kimilerine göre kütüphane Hıristiyanların pagan inancına ait belleği yok etme çabaları sırasında kül oldu, kimilerine göre de Sezar'ın İskenderiye'ye kuşatması sırasında yakıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri