Fatih Sultan Mehmet tarafından 1461 yılında bir kuşatma neticesinde yıkılan devlet, 257 yıl boyunca Karadeniz kıyılarında hakimiyet kurmuştur.
Dünya Savaşı'nda Emperyalist devletlerce Batı Anadolu'nun, savaşa dâhil edilmesi karşılığında, Yunanistan'a bırakılması teklif edilmiştir. Yunanistan, Anadolu'ya asker çıkarıp işgallere başlamış, Doğu Karadeniz hakkındaki emellerine paralel olarak da Pontus İsyanını kışkırtmıştır.
Mitradat'ı Kürt kökenli sayan, Pontus, Kappadokia ve Kommegene'yi ise eski Kürt devletleri olarak niteleyen düşünceler (Izady 1992, s. 36-39), A. Mayor'a göre Kürtlerin VI.
Rum Pontus Devleti 1. Aleksios tarafından kurulmuştur.
Helen, Roma ve Bizans dönemlerinde Trabzon İmparatorluğu'na kadar, bazı devletler ve vilayetler Pontus ismini almıştır. Pontus, aynı zamanda Antik Grek mitolojisinde ve tarihyazımında (Herodot ve Strabon tarafından) Amazonların asıl vatanı olarak görülmüştür.
İlgili 29 soru bulundu
Lazların Helenleştirilmesi veya Yunanlaştırılması; Laz halkının tarihin ilk dönemlerinden Yunanların Karadenize gelip adında "Pontus" koydukları koloniyi ortaya çıkarmasıyla başlar.
Gürcistan, kuzeydoğu Anadolu ve eski Rus bölgesi Güney Kafkasya'dakiler, çağdaş Yunan akademik çevrelerinde sıklıkla Doğu Pontus Rumu ya da Kafkasyalı Rumlar olarak anılır, ama aynı zamanda bu tabirler Rum asıllı olup Türkçe konuşan Urumları da içerir.
Mübadeleden 5 yıl sonra gerçekleştirilen 28 Ekim 1927 Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre Trabzon Vilayetinde 64 Rum, 98 Ermeni, Giresun'da 2 Ermeni, Ordu'da 2 Rum ve 249 Ermeni kalmıştır.
Rumlar; Anadolu'nun yerli halkı ile Yunanların, Yunan dili ve kültürü lehine karışması ile ortaya çıkmışlardır. Cumhuriyet döneminde Rumlar, her ne kadar ırksal köken olarak karışık da olsalar, ana dilleri Yunanca olduğu için Yunan kabul edilip, Yunanistan'daki Türk nüfus ile mübadele olunmuştur.
Mehrdad İzady “Kürtler Bir El Kitabı” isimli çalışmasında 'Gutiler'in şimdiki 'Girdî' Kürt aşireti olduğu bilgisini vermektedir. Gutilerin yaşadıkları topraklara 'Gutium' denilmekteydi ve bu topraklar Babil ile Elam'ın yukarısı olarak gösterilmekteydi.
Pontus Ayaklanması, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Kuzey Anadolu'da bağımsız bir Pontus Rum Devleti kurmak amacıyla çıkarılan ayaklanma (1920-1923). 1904'te kurulan Pontus Rum Cemiyeti ile Mukaddes Anadolu Rum Cemiyeti; I.
Aslında günümüz Yunanistan-Ege adaları ve çevresi için "Yunanlıktan" bahsedilebilir. Rum ise tarihte daha farklı bir kavram olsa da günümüzde ve yakın daha yakın tarihte Yunanistan dışında Müslüman ülkelerde oturan Yunan asıllı kimseleri ifade etmek için kullanılmıştır. Rumluk, Roma'dan gelir. Romalı denilebilir.
Leonidi, I. Dünya Savaşı sonunda Trabzon'un Osmanlı kuvvetleri tarafından kurtarılışı günlerinde Rum çetelerinin başında Türklere silahla karşı koyan Rum'dur. Leonidi, Rus kuvvetleri ile Batum'a çekilmiş ve burada da Pontus Cemiyeti'ni kurmuştur.
Özellikle Venizelos yurtdışında Karadeniz'in Ermenilere verilmesi konusunda görüşmeler yaptığında Rumlarla fikir ayrılığına düştü. Nitekim Hrisantos bu durum karşısında Batum'daki Rumlarla işbirliği yapma yolunu seçti. Aralık 1919'da Batum'da “Pontus Cumhuriyeti” adıyla bir heyet kuruldu.
Pontus Meselesi: Genel Bir Bakış
iddialarıdır ki Karadeniz kıyılarında batıda İnebolu ve doğuda Batum şehirlerine uzanan ve Pontus olarak adlandırılan bölgede yaşayan Rum topluluğunun akıbetinden sonra bu sözde-isimle anılmaktadır.
Kur'ân-ı Kerîm'de bir yerde geçen ve bir sûreye adını veren Rum ismi Bizanslılar için kullanılmış, onların Sâsânîler karşısında aldıkları mağlûbiyete işaret edilerek üç ile dokuz yıl arasında Sâsânîler'e galip gelecekleri bildirilmiştir (er-Rûm 30/1-5).
Rûm Arapların Romalılara verdiği isimdir. Selçuklara Araplar Rum Sultanlığı derlerdi, çünkü o uzun zamandır Romalı düşünülen bölgede Müslüman ordular tarafından kurulmuştu. Rûm kavramı, Arap İslam coğrafyacıları tarafından bilinmekte olan bir bölge ve halkın adıdır.
Bilim insanları, Minioan ve Miken uygarlıklarını oluşturan halkın atalarının Anadolu'dan Yunanistan ve Girit'e göç eden erken Neolitik çiftçiler olduğunu belirtiyorlar. Çalışma ayrıca, modern Yunanlıların da büyük ölçüde Mikenlerin torunları olduğunu ortaya koydu.
Devletin kurulduğu döneme kadar Osmanlı'nın altında yaşayan Rumlar, Yunan Devleti'nin bir kolu olarak anılmaya başlanmıştır. Osmanlı Devleti'nde Yunanca konuşan Hristiyan Ortodoks mezhebine bağlı kişiler, Rum olarak görülmeye devam etmiştir. Bu durum uzun yıllar boyunca sürmüştür.
Türkiye Rumları ya da Türkiye Yunanları, Rum Kırımı'ndan sonra Lozan Mübadelesi maddesiyle zorunlu göçten muaf tutulan, Gökçeada, Bozcaada ve İstanbul'da yaşayan ve Osmanlı Rumlarına dayanan Hellen kökenli azınlıktır.
Özet: Trabzon, 1864 Kafkas Göçü'nde göçmenlerin Osmanlı topraklarına giriş yaptıkları ana limanlardan biri oldu. Ancak çok sayıda göçmenin Trabzon'a yığılması hem göçmenler hem de yerli halk için çok ciddi sorunları da beraberinde getirdi.
Pontus Rum Devleti Yıkılışı
Devlet'in resmi olarak yıkılmasına sebep olan olay ise Osmanlı Sultanı Fatih Sultan Mehmet'in emrindeki 140.000 kişilik ordu ile şehri kuşatması ve Trabzon'u ele geçirmesi olmuştur.
Yunan mitolojisinde Pontus, ilk tanrılardan denizleri simgeleyendi. Hesiod'a göre Gaia'nın oğlu olan Pontus, çiftleşmeden dünyaya geldi. Gaia'yla birlikte Nereus, Thaumas, Forkis, Keto, Euribia ve Ourea'nın babası olan Pontus, Thalassa'la da çiftleşerek Telchines'in babası olmuştur.
Yunanca (Ελληνικά - Elinika) 3.000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Hint-Avrupa dil ailesine aittir. Antik Yunanca Klasik Yunan uygarlığının dili olarak kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri