Hassas cilt tipine sahip kişilerin cilt bariyerleri daha zayıf ve hassastır. Bu nedenle hassas cilde sahip kişiler için bakım çok daha önemli hale gelir. Özellikle, bariyer güçlendirici cilt bakımlarıyla hassas cilt probleminin azalması sağlanmalıdır. Hassas cilt sorunu, azaltılabilir ya da tamamen geçirilebilir!
Parfüm, alkol ve agresif kimyasallar içermeyen, hipoalerjenik ürünler tercih edilmelidir. Nemlendirme işlemi, hassas ciltlerin sağlıklı ve dengeli kalmasına yardımcı olur. Hafif ve nemlendirici özelliklere sahip ürünler tercih edilmelidir. Güneş koruyucu kullanmak hassas ciltler için çok önemlidir.
Hassas ciltler, koruma fonksiyonu bozulmuş, kızaran, yanan, kabuklanan bir cilt yapısıdır. Hassasiyeti ortaya çıkaran nedenler arasında sigara, alkol, az uyku, iklim, güneş ışınları, cildin en üst tabakasının zayıflığı, bağışıklık sisteminde bozukluklar, kalıtımsal hastalıklar sayılabilir.
Yaşam tarzı ve tercihler Sigara, doğum kontrol hapları, tıraş, giyim, uyku bozuklukları, yorgunluk ve bazı yiyecekler gibi yaşam tarzı ve tercihler cildi hassaslaşmasına neden olabilir. Kozmetik ürünler ve makyaj Kozmetik ve makyaj malzemeleri; pigmentler veya sülfitler gibi tahriş edici moleküller içerebilir.
İlgili 43 soru bulundu
İç ve dış etkenlerle karşı önlemler alınmalıdır: Sıcak ve soğuk hava değişimlerine dikkat edilmeli, Ciltte hassasiyet yaratacak ürünler ve cilde uygun olmayan kozmetik kullanımlarından kaçınılmalı. Ciltte hassasiyet yaratabilecek temizleyiciler ve bakım kremleri kullanılmamalıdır.
Hassas cilt; temelde tahrişe yatkın ve birçok etkene reaksiyon gösteren cilt anlamına gelir. Kuruluk, sertlik, kızarıklık, gerginlik, aniden çıkan sivilceler, kaşıntı, batma, yanma gibi semptomlar hassas cilt belirtileri arasında sayılabilir. Hatta, yağlı ciltler de hassas olabilir.
Hassas ve hassaslaşabilen ciltler, hem genetik yani doğuştan gelen faktörler nedeniyle kaynaklanabilir hem de dış etkenlere bağlı olarak tetiklenen hassasiyet olarak kendini gösterebilir.
Strese bağlı inflamasyon ile birlikte egzama, rozase (gül hastalığı), sedef hastalığı, vitiligo, ürtiker gibi pek çok cilt hastalığı ortaya çıkabilir. Araştırmalar, özelikle kronik cilt hastalığı yaşayan kişilerin büyük bir bölümünde tetikleyici psikolojik bir durumun ve stresin etken olabileceğini göstermektedir.
Örneğin, gül sabunu, çay ağacı sabunu gibi içeriği ve hidrasyon özellikleri sayesinde nemi tutan ürünler kuru ve hassas ciltler için sabun seçiminde doğru seçimlerdir. Aynı zamanda aloe vera sabunu da kuru ve hassas bir cilt için doğru bir sabun tercihi olacaktır.
Kuru ve hassas ciltlerin bakımının her aşamasında nemlendirici özelliğe sahip ürünler kullanılmalıdır. Bu nedenle cilt temizlenirken de nemlendirici özelliği yüksek, nazik yapılı, jel veya losyon formunda olan temizleyiciler tercih edilmelidir.
Normal bir cildin sağlığını sürdürebilmesi için en üstteki ölü hücrelerin sürekli dökülüp yenilenmeleri gerekir. Çünkü dökülüp yenilendikçe yeni deri 'daha temiz' olur. İnsan derisi kendini yaklaşık her 28 günde bir yeniler.
Sizi daha fazla merakta bırakmadan söyleyeyim, cildimiz 28 günde bir kendini yenileme özelliğine sahip.
Cildin yenilenmesi için ölü derilerden kurtulması gerekir. Bunun en iyi yolu kese yapmak ya da fırçalamaktır. Yüz için özel olarak satılan ve daha hassas ama etkili bir çözüm sunan kese ve fırçaları, her banyoda kullanabilir, gözle görülür etkisini fark edebilirsiniz.
Bazı insanların yüz kırışıklıkları daha fazla olur. Bunda cilt tipinin etkisi vardır.Beyaz ve ince derili insanlarda deri çok kolay kırışır ve yaşlanır. Kalın derili, esmer kişilerde ise daha geç ve yavaş kırışma, yaşlanma gözlenir. Tabii genetik yapı da diğer tüm organ yaşlanmalarında olduğu gibi etkendir.
Streste deride büyüme yani rejenerayondan sorumlu deri hücreleri de etkilenmektedir. Örneğin, derimize ve kıllarımızı renk veren melanosit kök hücreleri stresten etkilenmektedir. Stres altında tam veya kısmi saç beyazlaması veya Saç kıran (Alopesi Areata) dediğimiz durum ve Ala (Vitiligo) hastalığı meydana gelebilir.
Cilt tipimiz zamanla değişir mi? Cilt tipiniz ve cildinizin durumu zamanla ve mevsime göre değişebilir; hormonal değişimler, hava kirliliği, hayat tarzınız (diyet, stres vb.) ve iklim değişiklikleri gibi dış etkenler buna sebep olabilir.
Mümkünse sadece iyi nem ve güneş korumasına ağırlık verilmelidir. Hassas ciltlerin yaygın kullandığı serum, C vitamini serumu. Ciltteki irritasyonu azaltarak yatıştırmayı hedefler.
Hassas ciltler, yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisi olan bakım serumlarını tercih etmelidir. Ürünlerin içeriğinde papatya, aloe vera, yosun özü, niacinamide gibi bileşenler varsa, bu ürünleri tercih edebilirsiniz. Bakım serumları, güneş ışınlarına karşı cildinize korumaya destek olur.
3. PHA (Poli Hidroksi Asitler)
Hassas ciltlerin de kullanımına uygun olan kimyasal asitlerdir. Ayrıca antioksidan işlevi görerek cilt yüzeyinin iyileşmesine de yardımcı olurlar.
Hassas ciltler için peeling yapımında dikkatli olunmalıdır. Özellikle retinol ve kimyasal içeren peelinglerden uzak durmanız gerekmektedir. Hassas ciltlerde güneşten korunmak da bir o kadar önemlidir. Güneş ışınları hassas ciltlerde leke ve kızarıklığa yol açabilir.
Cildinizin kuru veya yağlı olduğunu anlamak için elinizle masaj yapabilirsiniz. Yağlı ve kaygan bir his bırakan bölgeler çoğunlukta ise yağlı; kuru veya orta olan bir his kalıyorsa karma ya da kuru bir cildiniz olduğunu anlayabilirsiniz.
Sağlıklı bir cilt; parlak, nemli, pürüzsüz bir görünüme sahiptir. Cilde ne kadar doğru bakılırsa parlaklığı ve sağlıklı görünümü o kadar uzun olur. Unutulmamalıdır ki sağlıklı ve düzenli bir yaşam tarzı, cildin doğal yaşlanma süresini geciktirir ve oluşabilecek birtakım cilt problemlerini de engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri