Ağızdan beslenmeyen hastaların beslenmesini sağlamak için karın duvarından geçirilip esnek bir tüpün mideye yerleştirilmesi işlemi perkütan endoskopik gastrostomi (PEG) olarak adlandırılmaktadır.
PEG ile nasıl beslenilir? PEG kateteri takıldıktan 4-6 saat herhangi bir şey verilmez 4 saatten sonra 25 ml su verilmeli, kateterde kaçak yoksa beslenmeye geçilmelidir. Sızıntı yoksa ve izleyen hekimin bir öneride bulunmamışsa saatte 25 mL mama ya da yemek verilerek beslenmeye başlanır.
PEG tüpü normal şartlarda 6 ay kalır. Ancak bizim 1yıl, 1.5 yıl kalan vakalarımız var. Ancak bazen daha önce yada herhangi bir zamanda tüpte oluşabilecek deformasyonlar ve delinmeler yüzünden her zaman değiştirilmeleri gerekebilir. PEG tüpünün yeri tüp çıkarıldıktan kısa bir süre sonra kapanır.
İşlem öncesinde hastalara sakinleştirici, lokal anestetik ve antibiyotik verilir. Hasta aynı gün evine gönderilebilir. PEG den bir gün sonra PEG tüpünden büyük bir şırınga veya mekanik bir pompa yardımıyla verilen sıvı besinlerle beslenmeye başlanır. PEG hastanın ağızdan beslenmesine engel değildir.
İlgili 34 soru bulundu
Nazogastrik tüpten / PEG' den yemek verebilir miyiz? Nazogastrik tüpten iyi işlemden geçirilmiş olsa bile yemek verilmesi tavsiye edilmez.
Mideye beslenme tüpü takılmasına PEG denilir. İşlem endoskopi esnasında yapılır ve yaklaşık 20 dakika kadar sürer. Genel kural olarak 3 haftadan daha uzun süre beslenemeyecek hastalarda PEG takılması endikasyonu vardır. Takılan tüp 12 saat kadar kullanılmamaktadır.
Hastalara takılan PEG mide beslenme tüpü ile hastaların yeterli kalori alması sağlanmış olur. PEG tüpü takılan hastalar ayrıca ağızdan beslenmelerine de devam edebilmektedir. Yutma fonksiyonları yerine geldikten veya düzeldikten sonra hastanın PEG tüpü kolaylıkla çekilebilmektedir.
PEG takıldıktan sonra erken dönemde istenmeden zorlanarak yerinden çıkması durumunda mide içeriğinin karın içine kaçması meydana gelebilir. Doktorunuz olası komplikasyon belirtilerini açık şekilde anlatacaktır.
Yara ilk iyileşmeye başladığında 2-3 günde bir yara temizlenip pansumanı yapılmalıdır. Yaranın etrafına flasterle pansuman uygulanabilir. Yara iyileştikten sonra ki bu genellikle peg takıldıktan 1-2 hafta sonra olur, sabun ve su ile duş alınabilir. Fakat yıkanmadan önce pansumanlar çıkarılmalıdır.
PEG Bakımı Önemlidir!
Yara iyileşmesinden sonra 2-3 günde bir pansuman devam ettirilir. Yaranın iyileşme sürecine bağlı olarak hasta, ortalama 10-14. günde suyla temas edebilir, banyo işlemine destek olunur.
Serum fizyolojik ile PEG civarını günde 2 kez temizleyin. ♣ Günde 1 kez PEG kanülünü kendi etrafında 360 derece döndürün ve aşağı yukarı hareket ettirin. Bu uygulama evde bakım hemşireniz tarafından size gösterilecektir.
PEG yoluyla beslenmeye ait görülebilen minör komplikasyonlar; yara yeri enfeksiyonu, yara yerinden kaçak, kanama, kutanöz ya da gastrik ülser, pnömoperitoneum, geçici ileus ve tüpte meydana gelen problemler (tıkanma, deformite vs.) şeklinde olabilir.
♣ PEG'li hastalarda, PEG takımının ertesi günü evde pansumanları yapılmaya başlanır ve ilk bir hafta her gün steril pansumana devam edilir. Yara iyileşmesinden sonra 2-3 günde bir pansuman devam ettirilir.
PEG'i kimler nerede açabilir? PEG uygulaması genellikle gastroenterolog ve genel cerrah tarafından yapılabilir. PEG yerleştirilmesi için ameliyathane koşulları her zaman gerekmez.
PEG (perkütan endoskopik gastrostomi) nasıl uygulanır? Bu işlem yaklaşık 15 ila 20 dakika arasında sürmektedir. İstisnai durumlar haricinde; gastrostomi tüpünün yerleştirilmesinden 6 ila 12 saat sonra kullanılabilir hale gelir.
Hastaya ilk kez PEG takılması işlemi hastanede ortamında doktor tarafından yapılmaktadır. PEG replasman tüpleri aylarca dayanabilir. Replasman tüpleri (gastrotomi tüpü ve buton) takıldığı tarihten itibaren ortalama 6 ay süre boyunca kullanılmakta olup; süre bitiminde değiştirilmektedir.
Hastalar çoğunlukla kramp tarzı karın ağrısı ve aralıklı kusma ile başvururlar (1). Yine hastamızda olduğu gibi balonun impakte olması sonucu tüpün iç ağzı barsak duvarına bitişik kalırsa besleme sırasında zorluk yaşanabilir ve tüp hareketlerinin kısıtlandığı fark edilebilir.
Göbekten özel ışıklı bir kamera karnın içine yerleştirilir ve karın duvarında küçük bir delik açılıp, mide karın duvarına ağızlaştırılarak midenin içine tüp yerleştirilir. Son yöntem ise açık ameliyatla gastrostomi yöntemi olarak adlandırılır. Karın üst kısmına 3-4 cm'lik bir kesi yapılarak gastrostomi uygulanır.
PEG tüpünün yerleştirilmesinden sonra görülen akut kanamanın en yaygın nedenleri arasında deri seviyesinde lokal damar hasarı ve üst gastrointestinal mukoza yırtığıdır. Kanamanın risk faktörleri arasında önceki anatomik değişiklikler, antikoagülan ve antiplatelet tedavisi yer almak- tadır (15,17).
PEG kime yapılır? Yutma güçlüğü ve iştah sorunları olan ve ağızdan yeterli yemek-sıvı alımı olmayanlara bu işlem önerilir.
PEG, ağız yoluyla beslenemeyen, barsak fonksiyonu normal olan ve uzun dönem beslenme gerek- sinimi bulunan hastalar için yaygın olarak tercih edilen bir enteral beslenme yöntemidir.
ENTERAL BESLENMEYE NASIL BAŞLAYALIM ? Genel öneri 0,5-1 ml/kg/saat (büyük çocuklarda 20-30 ml/saat) hızında başlanmasıdır. 3-4 saatte bir 0,5-1 ml/kg (5-20 ml) artırılır. Amaç, istenen kalori miktarına 36-48 saatte ulaşmaktır.
Psikolojik açıdan hazır olduğunda PEG yapılır. Nazogastrik tüp (uygun tip kullanılır ise) 6-8 hafta kalabilir. Daha uzun süreli beslenme desteği gerekiyor ise PEG öneriliyor.
Nazogastrik Sonda Ne Kadar Sürede Bir Değiştirilmelidir? Nazogastrik sonda uygulaması hastanın üzerinde kalış süresi takılan sondanın türüne göre değişiklik göstermektedir. Genellikle beslenme sondası olarak kullanılan silikon sondanın ortalama kalış süresi 30 gündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri