Süt verimi bir laktasyon döneminde 5.000 ile 7.000 litredir. Fakat ıslah yapılmış ve üstün olanları ile yapılmış seçilimler sayesinde 10.000 litre süt verimine rahatlıkla ulaşabilir. Cidago yüksekliği 140 ile 155 cm arasında değişmektedir. İyi yemlemede günlük ağırlık artışı 800 ile 1.200 gr olabilmektedir.
Holstein: Dünyanın en çok süt veren ineği ünvanına sahip inek türüdür. Eğer uygun ortamlarda çok iyi bir şekilde beslenirse yıllık 30 ton'un üzerinde süt verimine ulaşabilmektedir. Bu inek bu güne bölündüğü zaman 85 litre etmektedir. Holstein inek günlük süt verimi yaklaşık olarak 85 Litre'dir.
Yerli Kara sığır ırkının en önemli görülen özelliklerinden birisi çok uysal olmasıdır. Az ot ve az samanla beslenerek kanaatkar olduğunu da ispatlamıştır. Laktasyon süreleri 200 gün, süt verimi 700-900 kg, süt yağı oranı % 4 civarındadır. Bakım ve besleme şartları iyileştirilirse süt verimi 1200 kg'a kadar çıkabilir.
Holstein ırkı inekler, sayı bakımından birinci sıradadır. Kombine sığır ırkı olma özelliği taşıyan Simental hayvanlar eti ve sütü için yetiştirilmektedir.
ayrıca verim payı olarak, vereceği her 2,5 kg süt için 1 kg kesif yem verilmelidir. 2. Her hayvanın süt ve yağ verimine göre yemleme yapılmalıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Süt sığırcılığında genel olarak günde iki kez 12 saat ara ile sağım uygulanır. Sağım sayısının artması ile süt veriminde de artma meydana gelir. Günde ikiden fazla sağım yüksek besleme düzeyinde ve yüksek verimli inekler de yapılmalıdır.
Jersey Irkının Süt Verimi
Diğer inek ırklarına göre süt verimi oldukça yüksektir. Bu nedenle dünyada ve ülkemizde sıklıkla yetiştirilmektedir. Jersey ineklerinden elde edilen süt, yüksek yağ ve yüksek protein içerir.
Siyah Alacalar, Esmerler, Simentaller ve Jerseyler en çok süt veren türleri oluşturuyor. Yerli ırklar arasında en iyi verim Güney Anadolu Kırmızısı'ndan sağlanıyor. Türkiye'de En Çok Hangi Süt İneği Irkı Bulunuyor? Ülkemizde sütçü ırklardan en çok Siyah Alaca yetiştiriliyor.
Jersey sığır ırkı verim özellikleri
Bir laktasyonda 2500 - 3000 lt süt verirler.
Hayvanın canlı ağırlığı 500-550 kilo olur. 10 aylık dana ise 7 ayda 550 kilo canlı ağırlığa ulaşır.İyi bakılırsa 600 kiloya da çıkar.
Simental ırkı sığırlar Almanya ve Avusturya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bu ırkın Almanya'da sürü defterine kayıtlı sürülerde laktasyon süresi 317 gün, 305 günlük süt verimi 4401 kg, gerçek süt verimi 5323 kg ve süt yağı oranı % 4.01 olarak bildirilmiştir (Meyn ve ark., 1990).
Süt verimi bir laktasyon döneminde 5.000 ile 7.000 litredir. Fakat ıslah yapılmış ve üstün olanları ile yapılmış seçilimler sayesinde 10.000 litre süt verimine rahatlıkla ulaşabilir. Cidago yüksekliği 140 ile 155 cm arasında değişmektedir. İyi yemlemede günlük ağırlık artışı 800 ile 1.200 gr olabilmektedir.
Holstein olarak da bilinen siyah alaca, Hollanda kökenli bir süt ineği ırkı. Bu sığır ırkı Bos taurus typicus Primigenius yabani alt türünden geliştirilmiştir. Canlı ağırlığı, bakım ve besleme şartlarına bağlı olarak değişmekle birlikte ineklerde 500-700, boğalarda ise 800–1000 kg'dır.
Doğumdan hemen sonra olan bu dönemde hayvanın sık aralıklarla beslenmesi süt verimi açısından önemlidir. Bu dönemde inek canlı ağırlığının %2 si kadar kuru madde tüketmesi gerekir. Örneğin 500 kg canlı ağırlığı olan bir ineğe günde 10-15 kg kuru madde içeren kaba ve kesif yem verilmelidir.
Verim özellikleri
Süt ve et verimi yönünden kombine bir ırkdır. Yıllık süt verimi 3500- 4000 kg dır. Sütteki yağ oranı %3.8 civarındadır. Montofonlar diğer kültür ırklarına göre güç şartlara daha dayanıklıdırlar.
Belçika Mavisi ırkının inekleri 800 kg'a, boğaları ise 1400 kg'a kadar çıkabilir. İneklerde süt miktarı laktasyonda 4000 kg olup, % de 3,23 protein ve %3,48 yağlıdır.
Verim Özellikleri:
elde edilen değerler köy koşullarında 400-500 kg kadardır. Fakat bakım ve besleme koşullarının iyileştirilmesi ve damızlık seçimiyle bir laktasyon daki süt verimleri ortalama 800-900 kg.a çıkarılabilmiş, hatta bazı küçük gruplardan bir laktasyon da 1800 kg süt elde edilebilmiştir.
Renkleri genelde siyah- beyaz ve kırmızı beyaz şeklindedir. Holstein ırkının siyah ve beyaz kısımlarının oranı genelde hayvandan hayvana değişiklik gösterir. Bu ırkının erkek ve dişisinde boynuzlar vardır. Holstein ırkının Cidago yüksekliği 140 ile 155 cm arasında değişiklik gösterir.
Simental cinsi inek sütü, Hoyağ,protein ve kuru madde oranı olarak “Holstein cinsi ineklerin sütünden % 15-20 daha yüksek oranlara sahiptir. Dolayısı ile Herkül Çiftliği'nin üretmiş olduğu süt diğer üretilen sütlerin % 80 inden daha kalitelidir.
Mersin'in Erdemli ilçesinde dünyanın en pahalı sütü olarak bilinen ve besin değeri çok yüksek olan arı sütü hasadı devam ediyor. Tüketicileri uyaran 60 yıllık arı sütü üreticisi Şahbaz Çay, "Kilosu 10 bin liranın altında olan arı sütü sahte arı sütüdür" dedi.
Uyarım yapıldıktan hemen sonra sağım başlatılmalı ve 6-7 dakika içinde de tamamlanmalıdır. Daha uzun süren sağımlarda sütün tamamı alınamaz ve memede kalan süt memede hastalık oluşumuna neden olur. Süt inekleri genel olarak 12 saat aralıklarla günde 2 kez sağılırlar.
- İnek sütünün keçi sütünden daha sütünden 5 kat daha fazla vitamin B-12 ve 10 kat daha fazla folik asit içeriyor. - Keçi sütü inek sütünden daha fazla kalsiyum, %25 daha fazla vitamin B-6 içeriyor. - Sanayiciler inek sütünü 0,9 TL'den, keçi sütünü ise 2-2,10 TL'den satın alıyorlar.
Uzmanlar hamamböceği sütünün dünyanın en besleyici ve en yoğun kalorili gıdası olduğunu iddia ediyorlar. Bu sütün verdiği enerjinin hayvanlar âleminin proteinden en zengin sütü olan manda sütüne göre üç, inek sütünden ise dört misli fazla olduğunun altı çiziliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri