PEG hastanın ağızdan beslenmesine engel değildir.
PEG ağızdan beslenemeyen hastaların günlük gıdalarını vermek için karın bölgesinden mideye açılan bir yoldur. Aslında ağızdan beslenemeyen hastalarda beslenme desteği mutlak gereklidir. Damardan beslenmeye göre Peg'den besin verilmesi çok daha iyi ve kolaydır.
PEG ile nasıl beslenilir? PEG kateteri takıldıktan 4-6 saat herhangi bir şey verilmez 4 saatten sonra 25 ml su verilmeli, kateterde kaçak yoksa beslenmeye geçilmelidir. Sızıntı yoksa ve izleyen hekimin bir öneride bulunmamışsa saatte 25 mL mama ya da yemek verilerek beslenmeye başlanır.
Nazogastrik tüpten iyi işlemden geçirilmiş olsa bile yemek verilmesi tavsiye edilmez. Çünkü tüpün tıkanma ihtimalini artırabilir. PEG'den yemek verilebilir ama yine verilecek gıdanın çok iyi işlendiğinden ve tüpü tıkama ihtimali olabilecek parçacıkların kalmadığından her seferinde emin olunmalıdır.
Muhakkak mama kullanın vitaminlerinden yararlanın ama günde 1 öğün mama yerine yemek verin bu da sindirim için öğle veya ikindi vakti olsun. Çorba ya da sebze yemeğinin içine et tavuk dahil besleyici her şeyi koyup blenderdan çekin. Akışkan bir halde ve ılıkken şırınga ile pegden verin.
İlgili 28 soru bulundu
PEG hastanın ağızdan beslenmesine engel değildir. Ancak bazı tıbbi durumlarda ağızdan beslenmeye sınırlama getirilebilir.
Mideye beslenme tüpü takılmasına PEG denilir. İşlem endoskopi esnasında yapılır ve yaklaşık 20 dakika kadar sürer. Genel kural olarak 3 haftadan daha uzun süre beslenemeyecek hastalarda PEG takılması endikasyonu vardır. Takılan tüp 12 saat kadar kullanılmamaktadır.
Hastalar çoğunlukla kramp tarzı karın ağrısı ve aralıklı kusma ile başvururlar (1). Yine hastamızda olduğu gibi balonun impakte olması sonucu tüpün iç ağzı barsak duvarına bitişik kalırsa besleme sırasında zorluk yaşanabilir ve tüp hareketlerinin kısıtlandığı fark edilebilir.
İlk haftadan sonra: İki üç günde bir pansuman yapılır, antiseptikle cilt temizlenip y kompres ile kapatılır. Temizlikte kullanılan kompresler steril olmalıdır, cilde temas edecek yüzeye dokunulmamalıdır. PEG TAKILDIKTAN SONRA HASTA NE ZAMAN BANYO YAPABİLİR? İlk hafta geçtikten sonra yıkanmakta sakınca yoktur.
PEG den bir gün sonra PEG tüpünden büyük bir şırınga veya mekanik bir pompa yardımıyla verilen sıvı besinlerle beslenmeye başlanır. PEG hastanın ağızdan beslenmesine engel değildir.
♣ PEG'li hastalarda, PEG takımının ertesi günü evde pansumanları yapılmaya başlanır ve ilk bir hafta her gün steril pansumana devam edilir. Yara iyileşmesinden sonra 2-3 günde bir pansuman devam ettirilir.
Serum fizyolojik ile PEG civarını günde 2 kez temizleyin. ♣ Günde 1 kez PEG kanülünü kendi etrafında 360 derece döndürün ve aşağı yukarı hareket ettirin. Bu uygulama evde bakım hemşireniz tarafından size gösterilecektir.
PEG takıldıktan sonra erken dönemde istenmeden zorlanarak yerinden çıkması durumunda mide içeriğinin karın içine kaçması meydana gelebilir. Doktorunuz olası komplikasyon belirtilerini açık şekilde anlatacaktır.
Teller ve borular yardımı ile mide içine ve barsağa girilir. Midede ve barsak içinde olunduğu tespit edildikten sonra beslenme tüpü yerleştirilir. Diğer teller ve borular çekilerek işlem sonlandırılır. İşlem esnasında mideyi karın duvarına sabitlemek için dikişler kullanılabilir.
Gastrostomi kısaca, beslenme amacıyla, midenin karın duvarının ağızlaştırılması anlamına gelir. Bu sırada, beslenmeyi sağlayabilmek için, midenin ağızlaştırıldığı yerden midenin içine doğru bir tüp (sonda, kateter) yerleştirilir. Böylelikle doğrudan mide içine beslenme yolu açılmış olur.
Nörolojik hastalıklardan yemek borusundaki darlığa kadar birçok sebeple gelişen yutamama refleksine çare olarak PEG takılması uygulanır. Yutma refleksinin kısa dönemde düzelmesi bekleniyor ise hastalara burundan mideye esnek bir boru iletilir ve 4 haftaya kadar beslenme devam ettirilebilir.
Peristomal sızıntı: Genellikle PEG yerleştirildikten sonraki birkaç gün içinde meydana gelir. En sık beslenmesi bozuk hastalarda ve yine yara iyileşmesi kötü olan diyabetik hastalarda yara infeksiyonu geliştiğinde görülmektedir.
PEG yoluyla verilen besinler; sıvı karışımlar haricinde yiyecekler ezilerek veya muhallebi gibi bir kıvama getirilerek de verilir. Besinler ılık olarak verilmelidir. Sıcak yiyecekler tüpün yapısını bozabilir, soğuk yiyecekler ise tüpü tıkayabilir. İlaç verilirken ise; ilaç ezilerek ve sulandırılarak verilir.
PEG yoluyla beslenmeye ait görülebilen minör komplikasyonlar; yara yeri enfeksiyonu, yara yerinden kaçak, kanama, kutanöz ya da gastrik ülser, pnömoperitoneum, geçici ileus ve tüpte meydana gelen problemler (tıkanma, deformite vs.) şeklinde olabilir.
Beslenme ürünlerinin başlanması sonrası PEG tüpü etrafından sızdırma diğer bir komplikasyondur. Bu durumda hastanın beslenmesi yavaşlatılır ve yara dokusunun kapanarak sızıntıyı durdurması beklenir (1 hafta kadar).
Kolokütanöz fistül: PEG takılmasına bağlı gelişen çok nadir bir komplikasyondur. Genellikle PEG takıldıktan aylar sonra klinik tablo ortaya çıkar (27). Hastanın beslenmesi ile ishal ortaya çıkar ve yeterli sıvı replasmanına rağmen düzelmeyen dehidratasyon görülür.
PEG (perkütan endoskopik gastrostomi) kimlere yapılır? Yutma güçlüğü bulunan, iştahsızlık yaşayan, ağız yoluyla beslenmesini yeteri kadar sağlayamayan hastalar, bu işlemden yararlanabilir.
Hastaya ilk kez PEG takılması işlemi hastanede ortamında doktor tarafından yapılmaktadır. PEG replasman tüpleri aylarca dayanabilir. Replasman tüpleri (gastrotomi tüpü ve buton) takıldığı tarihten itibaren ortalama 6 ay süre boyunca kullanılmakta olup; süre bitiminde değiştirilmektedir.
Çiğneme ve yutma zorluğu yaşayan hastaların beslenmesini sağlamak amacıyla burundan mideye kadar ilerletilen katatere nazogastrik sonda ya da beslenme sondası, sondanın uygulanması işlemine ise beslenme sondası uygulaması adı verilmektedir.
Beslenme torbasına boşaltılan ürün 8 saat içerisinde gönderilmeli, 8saatten sonra torbada kalan ürün kontamine olacağı içinkullanılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri