Diyanetin bildirisine göre; Borsadan hisse almak caiz değil. Buna göre borsada bulunan hisseleri bloke edecek olan ve hayali satışlarda borsada spekülatif dalgalanmalara yol açacak olan satışlar dini anlamda sakıncalı olarak nitelendirilmiştir.
Doğrudan faiz uygulayan şirketlerin hisse senedi almak haram olarak görülmektedir. Alınıp satılması helal sayılmayan malların üretimi ve satılmasıyla uğraşan şirketlerden alacağınız hisse senetleri de almak haramdır. Alınması ve üretilmesinde helal olan fakat faiz ile satan ve faiz ile elde edilen karlar haramdır.
Sual: Borsaya girmek, alım satım, yatırım yapmak caiz mi? Caizdir. Hisse senedi almak, bir şirkete ortak olmak demektir; fakat kumar oynar gibi, sürekli bununla meşgul olmamalıdır.
Hisselerin bu kurallara uygunluğu 3 temel noktada belirlenir: 1) Şirket helâl bir iş modelinden para kazanıyor olmalı. 2) Faizli kredileri ve faiz geliri düşük olmalı. 3) Şirket faaliyetlerinin topluma ve doğaya olan net etkisi pozitif olmalı.
Katılım endeksleri de İslami bakış açısına uygun nitelikte faaliyet gösteren şirketlerin hisse senetlerinden oluşur. Katılım endeksine uygun değil ne demek? Haram mı? Katılım endeksine uygun değil "caiz değildir" anlamına gelir.
İlgili 29 soru bulundu
BORSA HARAM MI? DİYANET AÇIKLADIDiyanet borsadan hisse almanın caiz olmadığını söylemiştir. Buna göre borsada bulunan hisseleri bloke edecek olan ve hayali satışlarda borsada spekülatif dalgalanmalara yol açacak olan satışlar dini anlamda sakıncalı olarak nitelendirilmiştir.
İslam fıkhı açısından açığa satış işlemleri; sahip olunmayan hisselerin satışını konu edinmesi, hisselerin borç işlemlerine konu olabilecek mislî bir mal olmaması veya borç olarak alınan hisseler karşılığında talep edilecek fazlalığın faiz yasağını ihlal etmesi sebebiyle caiz değildir.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu'nun fetvalarına göz attığımız zaman borsada işlem yapmanın caiz olduğundan bahsedildiği görülüyor. Ancak pay senedi alınacak şirketin faaliyet alanlarının önemli olduğuna dikkat çekiliyor. Hissesi alınacak şirketin içki, kumar gibi dinen yasaklı alanlarda faaliyet göstermemeleri gerekiyor.
- Devlete savunma sanayisinde hizmet eden bir kurumun borsa üzerinden hisseleri alınabilir mi? Değerli kardeşimiz, Üretilmesi, alınıp satılması caiz olan bir üretim şirket veya kuruluşunun hisse senetlerini almak ve satmak caizdir.
Helal listesinde yer alan şirketler şunlar: BİM, Türk Telekom, Enka İnşaat, Bank Asya, Emlak Konut GMYO, Ford Otosan, Petkim, Koza Altın, Aygaz, Trakya Cam, Çimsa, Sinpaş GMYO, Doğuş Otomotiv, Gübre Fabrikaları, Albaraka Türk, Türk Traktör, Bagfaş, Mardin Çimento, Akçansa, Adana Çimento, Pınar Süt, Nuh Çimento, Afyon ...
Borsa da almış olduğumuz hisse senedinin reel bir değeri vardır. Borsa da hislerine yatırım yaptığınız şirket temel itibari ile İslam'a aykırı haram statü içeren işlem yapıyorsa haramdır. Yani içki üreten şirkete yatırım yapmak haramdır.
Finansman Kaynağı
Diğer bir finans kaynağı olan borçlanma yöntemine göre ise halka arz şirketin nakit akışını zorlayacak anapara ve faiz benzeri geri ödeme zorunlulukları olmayan bir kaynaktır.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
Borsadaki Albaraka hissesi hariç Katılım Endeksi kriterlerini sağlayan (1 Ekim listesine göre) kalan 200 şirket helal değil caizdir. Keraheten ve zarureten verilmiş ruhsatla caizdir.
varant piyasasına gidiyordur. merkez bankası bile türlü türlü bankalarla anlaşıp küçük yatırımcıdan habersiz düşüş varantı içinde yer alarak dolara sert müdahaleleri bu kaynaktan gerçekleştirebilir. bizim memlekette olmaz tabi öyle şeyler. çok dürüst bir iktidarımız var çünkü.
#EUPWR EuroPower Enerji halka arzı SPK onaylı izahnameye göre Katılım Tüm Endeksi'nde yer alacak. Diğer deyişle, halka arzına katılmak caizdir.
Varantların mantık olarak opsiyonlara benzediğini ve alım ya da satma hakkının müstakil olarak satışa konu olamayacağı gerekçesinden hareket eden Güney, varantların da opsiyon sözleşmeleri gibi caiz olmayacağı kanaatini paylaşmıştır.
Temettü almak caiz mi? Temettünün caiz olup olmaması, temettüyü verecek olan şirketin faaliyetleri ile alakalıdır. Eğer temettü veren şirket, Borsa İstanbul'da açıklanan katılım endeksi kriterlerini karşılıyor ise temettünün caiz olacağı değerlendirilmektedir.
Finans kurumları faizsiz sistemle çalışan kurumlardır. Bu bakımdan bu kurumların hisse senetlerini almak caizdir.
Bu tür alışveriş şekilleri sarf akdinin şartlarından biri olan her iki bedelin peşin olması kuralını ihlal ettiğinden dinen caiz değildir. Ancak her iki bedelin kapıda peşin olarak teslim edilmesiyle gerçekleştirilecek olan altın veya gümüş alım-satımı caizdir.
Ebebek #EBEBK Katılım Finans (KAFİF) formuna göre Katılım Endeksi kriterlerini karşıladığı için katılmak caizdir.
Amerikan borsalarında, toplam varlıkları 25 bin doların üzerinde olmayan kullanıcılar “ABD regülasyonları” çerçevesinde son 5 borsa işlem günü içerisinde yalnızca 3 kere Günlük Al/Sat yapma hakkına sahiptirler. Bu kısıtlamaya “Günlük Al/Sat Kuralı” veya kısaca “PDT Kuralı” adı verilir.
''Alo Fetva'' hattı kapatıldı - HABERTURK TV. Bir babanın çocuğunu uygunsuz şekilde öpmesi ile ilgili bir soruya verilen yanıt nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Diyanet İşleri Başkanlığı, "Alo Fetva Hattı"nı kapatma kararı aldı.
Alınan bu bilgilere göre halka arz olan şirketlerin dinen haram kabul edilen işler yapması durumunda halka arz haram kabul edilmektedir.
Ziraat Katılım Danışma Komitesi ise verdiği icazet belgesi ile katılım bankalarının açtığı kur korumalı TL katılım hesaplarının İslam'a uygun olduğunu duyurmuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri