Yeniçeriler, Padişah'a bağlı Kapıkulu'nun piyade kısmıdır. Yeniçeriler, Osmanlı Devleti'nin sınırlarında yaşayan Yunan, Sırp, Arnavut gibi Hristiyan topluluklardan toplanan yetim çocuklardan oluşmuştur.
Yeniçeri Ocağı (Osmanlıca: یڭیچری, çev. 'yeni asker'), Osmanlı İmparatorluğu'nda padişaha bağlı Kapıkulu'nun en büyük birimiydi. Kesin kuruluş tarihi bilinmese de, on dördüncü yüzyılın son yarısında I. Murad döneminde (1362-1389) kurulduğu kabul edilir.
Osmanlı Devleti içinde bir askeri örgüt olan Yeniçeri ocağında küçük yaşatan başlayarak asker yetiştirilmekte idi. Osmanlıca bir sözcük olan "yeniçeri" nin anlamı "yeni asker"dir. Yeniçeri ocağı piyadelerden oluşan bir askeri sınıftı. Esas görevi de padişahın, hanedanın ve payitahtın güvenliğini sağlamaktır.
Osmanlı Devletinin ordusu kapıkulu ve eyalet sistemi olarak ikiye ayrılır. Kapıkulu sisteminde en kalabalık birliği Yeniçeri Ocağı oluşturur. Osmanlı ordusunun öncü birliklerine ise akıncılar denir.
Kapıkulu askerleri, Osmanlı devletinin sürekli ordusunu oluşturan ve doğrudan padişaha bağlı olan yaya, atlı ve teknik sınıftan askerlere verilen isimdir. Kapıkulu askerleri, eyalet askerleri ve donanma kuvvetleri ile birlikte Osmanlı ordusunun üç ana askeri birliklerinden biridir.
İlgili 41 soru bulundu
Yeniçeri Ocağı, I. Murad döneminde kurulmuştur. Ancak kesin olarak han- gi tarihte kurulduğu belli değildir. XIV. yüzyılın son yarısında ve Edirne'nin fethinden sonra kurulduğu bilinir.
Önceleri savaş esirlerinden devşirilen yeniçeriler daha sonra Fatih Sultan Mehmet döneminde Fethedilen topraklardaki Hristiyan çocukların sistemli bir şekilde devşirilmesi ile yeniçeri ocağının kurumsallaşması sağlanmıştır.
Türklerden teşkil edilmiş hafif suvari kuvvetleridir; akıncılar, serhad denilen uçlarda bulunup mükemmel teşkilâta tabi idiler. İlk defa düşman memleketine yapılan akın ve elde edilen esirlerle o memleket hakkında malûmat elde edilir ve sonra bu, yerleşme mahiyetini alırdı.
Kapıkulu askeri, yaya sınıfından olan yeniçeri, cebeci, topçu ocaklariyle yine bir ocak halinde olarak atlı bölükler'den teşekkül etmişti; bu iki sınıf asker, hükümdarın şahsına mahsus maaşlı merkez kuvvetleriydi ve padişah nerede bulunursa onunla beraber bulunurlardı.
Kapıkulu, Osmanlı Devleti'nin sürekli ordusunu oluşturan ve doğrudan padişaha bağlı olan yaya, atlı ve teknik sınıftan asker ocaklarına ve bu sisteme verilen addır.
Yeniçeriler, temelde köle oldukları için sakal bırakamazlardı. Bu hak yalnızca Bektaşi Dervişlere verilirdi. Saç konusunda bir kısıtlama olmazken, 1. Süleyman döneminde Avusturya'nın Osmanlı elçisi olan Ogier Ghiselin de Busbecq'e göre at kuyruğu modeli yeniçeriler arasında modaydı.
Yeniçeri Ocağı Osmanlı Devletinin sınırlarının genişletilmesinde büyük rol oynamıştır. Hristiyan gençlerinin devşirmesi ile ortaya çıkmış olan Yeniçeri Ocağı 1362 yılında 1. Murat tarafından kurulmuş bir askeri birliktir.
Yeniçeri ağası, Yeniçeri Ocağı'nın en yüksek rütbeli komutanı. Yeniçeri ağası, Yeniçeri Ocağı ile Acemi Ocağı işlerinden sorumludur. Sadrazamdan sonra gelen yeniçeri ağasının hem sivil hem de askeri görevleri vardır. Esnafı denetlemesi de onun görevlerindendi.
Ulufe, Kapıkulu Ocağı askerlerine, Acemi Ocağı mensuplarına ve bazı saray ve devlet görevlilerine üç ayda bir verilen maaş. Günlük olarak hesaplanırdı. Ulufe, yeniçerilere verilen maaştı.
II. Mahmud, 1826 yılında Vak'a-ı Hayriyye denilen bu olay sonucunda Yeniçeri Ocağı'nı kışlaları, nişan ve rütbeleriyle birlikte kaldırmıştır28. Ocağın kaldırıldığı tüm Anadolu ve Rumeli'deki sancaklara ilan edilmiştir.
Mahmut tarafından Yeniçeri Ocağının topa tutularak yok edilmesi ve sağ kalanların ise idam edilmesi ile sonuçlanan olaylara verilen isimdir. Yeniçeri Ocağı lağvedildi ve yerine daha modern bir askeri güç getirildi. Yeniçerilerin çoğu öldürüldü, idam edildi, sürgüne gönderildi veya hapsedildi.
Yaya ve müsellem, Osmanlı Devleti'nin ilk düzenli ordusudur. Osmanlı Dönemi'nde savaş zamanlarında her an hazırda bulunan bir ordu bulunmamaktaydı. Bu durum ise savaş zamanlarında sıkıntı yaşanmasına neden olmaktaydı. Bu nedenle yaya ve müsellem ordusu kurulmuştur.
İstanbul'daki ilk Yeniçeri kışlası olan Eski Odalar ise bugünkü Şehzadebaşı Caminin karşısında yer almaktaydı. Etmeydanı'nda aynı zamanda Yeniçeriler'e ait bir de Orta Cami bulunmaktaydı ki bu cami bugün Ahmediye Cami adı ile halen ibadete açıktır.
Deli adı verilen süvarilerden oluşan bu birlik, savaşlarda üstün cesaret göstermeleri ve farklı giyinme şekilleri sebebiyle bu isimle anılmıştır. Asıl olarak kendilerine kılavuz, rehber manasına gelen delil ismi verilmesine karşın, cesur ve korkusuzca düşmana atılmaları nedeniyle halk arasında deli olarak anılmışlardır ...
Gözünü budaktan esirgemeyen ve filmlere, romanlara, şiirlere kadar konu olan akıncılar, 1595'te Veziriazam Sinan Paşa'nın vergi hırsı yüzünden ortadan kalkmışlardı.Osmanlı sınırlarında, süratle hareket edebilen hafif süvariler bulunur, 'akıncı' denilen bu birlikler savaşlardan önce düşman topraklarına girerek her ...
Orta Asya'dan göç eden Türkmen boylarının Anadolu'daki ilk yerleşim bölgelerinden biri olan Akıncılar; Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah'ın kumandanlarından Emir Danişment' in Kelkit Havzasını da içine alan geniş bir bölgeyi Selçuklu topraklarına kattığından bölgeye gelen Türkmen boylarından birini şimdiki Akıncılar İlçe ...
1595 yılında Eflak voyvodası Mihal'in isyanı harekâtında yenilen Veziriazam Sinan Paşa'nın tedbirsizliği sonucu, Osmanlı ordusu Tuna nehri üzerindeki tahta köprüden geçerek geri çekilirken, ordunun gerisinde kalan akıncılar, Mihal'in saldırısıyla “imha” olurcasına “zayiata” uğramışlardır.
Devşirmenin çeşitli kuralları vardır; kalabalık ailelerden alınır, tek çocuk alınmaz, Yahudi çocuk alınmaz. Çünkü; Yahudiler kural olarak kırsal bir millet değildir, kentsel bir millettir. Kent uşağı, şehir uşağı devşirilmez, şehir uşağı alınmaz.
Ayrıca devşirme için 14-18 yaş arasında olanlar daha çok tercih edilirdi, bunun yanında Rus, Çingene ve Acemlerden oğlan devşirmek kesinlikle yasaktı. Bazı Batılı yazarların söylediği gibi beşikteki çocuklar devşirme olarak alınmazdı. Devşirme alınacak çocuk en az yedi, sekiz yaşlarında olurdu.
Devşirme usulünde amaç zorla din değiştirme değildir. Siyasi sistemde aristokrasinin oluşmasını önlemek ve sürekli yenilenen meritokratik bir elit kadrosunu işbaşında tutabilmek amacıyla devşirme usulü ihdas edilmiştir. Devşirme sistemi, Osmanlı devletinin kuruluşundan yıkılışına kadar devam etmiş bir kurum değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri