Pekiştirme, bir sözcüğe anlamını kuvvetlendirmek için ilaveler yapılması veya sözcüğün tekrarlanmasıdır. Türkçede başlıca beş çeşit pekiştirme vardır.
Sözcükleri daha vurgulu söylemek ve belli başlı kelime gruplarının anlamını arttırmak için kullanılan sözcüklere pekiştirme denir. Pekiştirmeli kelimeler cümle içerisinde hem sıfat hem de zarf olarak kullanılabilir. Örnekler: 1- Saçma sapan konuşuyor. (Zarf) 2- Bembeyaz dişleri var.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Pekiştirmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: -i Sertleşmek, katılaştırmak. Sağlamlaştırmak, tahkim etmek.
Anlamı güçlendirmek ve zenginleştirmek için cümle içerisinde kullanılan ön adlara pekiştirme sıfatı denir. Pekiştirme sıfatlarının bazıları tek kelimeyken, bazıları iki ya da üç kelimeden oluşan tamlamalardır. 1- Bu şehirde ''zeki mi zeki'' birçok insanla tanıştım.
İlgili 25 soru bulundu
Not: Türkçe dil bilgisi kurallarına göre her kelimeden pekiştirme sıfatı türetilemez. Örneğin sıcak kelimesi ''sımsıcak'' şeklinde yazıldığında aşırı sıcak manasına gelir. Bu kelimeyle zıt anlamlı olan soğuk kelimesi ise ''somsoğuk'' şeklinde yazılamaz.
Mi ekinin zaman anlamında kullanılması durumunda kullanıldığı cümle içerisinde ayrı yazılır. Örnek cümle: ''Burada yaz geldi mi her şey harika olur.'' (Burada yaz geldiği vakit her şey harika olur.'' Mi eki cümle içerisinde pekiştirme anlamında kullanıldığında yine ayrı yazılır.
Sözün tam ve eksiksiz anlaşılması için çeşitli söyleyiş biçimleri vardır. Bunlardan biri de pekiştirmedir. Pekiştirme, anlamı güçlendirmek, keskinleştirmek veya bir unsura daha çok dikkat çekmek için yapılır.
Pekiştirme, istenilen davranışı çoğaltmak için iyi bir yöntemdir. Pekiştirmeyi tanımlayacak olursak, pekiştirme bir tepkinin tekrarlanma sıklığını veya olasılığını arttıran her türlü teknik, istenilen davranışı kısa sürede elde etmek için kullanılan temel davranışsal bir stratejidir.
Pekiştirme(İş – Eylem)
Davranışın görülme sıklığının arttırılması işi, eylemidir.Bu iş veya eylemde kullanılan uyarıcılara ise pekiştireç denir.
Bir kelimenin anlamının yoğunluğunu arttırmak için ek gelmesidir. Mesela kırmızı renginin yoğun olduğunu anlatmak için kıpkırmızı deriz. Bu pekiştirme olur. Çünkü gözümüzün önünde kopkoyu bir kırmızı belirir.
Kalem sözcüğünün pekiştirmesi yoktur. Çünkü kalem kelimesi bir sıfat değildir. Sıfat olmadığından pekiştirilecek bir şeyi de yoktur.
Pekiştireçler kendi içerisinde olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılır. Olumlu olanları belli başlı davranış kalıplarının sürekli hale gelmesini sağlar. Olumsuz pekiştireçler ise yapılması istenmeyen davranışların tekrarlanmasını önlemek içindir.
Olumlu pekiştirme davranıştan sonra ortama uyaran verilmesidir; olumsuz pekiştirme ise davranıştan sonra ortamdan uyaran çekilmesidir. Her iki durumda da hedef davranış artar. Örneğin, ayakkabısını yardımsız giyen çocuğa çikolata vermek olumlu pekiştirmedir.
Olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılan pekiştirme yöntemlerinde istenen davranış gerçekleştikten sonra ödül verildiği takdirde olumlu pekiştirme, hoşa gitmeyen bir uyarıcının ortamdan çekilmesiyle istenen davranışın gerçekleşme olasılığının arttırılmasıyla olumsuz pekiştirme yöntemi uygulanmış olur.
Pekiştireç, istendik davranışı oluşturmaya ve/veya oluşan bir davranışın sıklığını artırmaya yarayan ödül ya da ceza niteliğinde uyarıcılardır (Ülgen, 1995:116).
·Pekiştireçler, istenilen, beklenen olumlu davranışın mümkün olduğu kadar geciktirilmeden verilmelidir. Örneğin, üç ay önceki olumlu bir davranış için yüksek bir ödül yerine hemen verilecek küçük bir ödül daha etkilidir.
Organizmayı olumlu bir sonuca götüren davranışlar kalıcı olur. Diğer bir deyişle, insanlar davranışları sonucu olumlu bir durumla karşılaştıklarında o davranışın tekrarlanma olasılığı artar. Davranıştan sonra gelen bu olumlu sonuçlara pekiştirme denir.
Türkçede bir cümlenin ya da metnin anlamını vurgulamak için kullanılan sıfatlara pekiştirme sıfatı denir. Bazı sıfatlarda renkler bazılarında ise ''mı'' ya da ''mi'' edatı ile pekiştirme yapılır.
1- Sıfat olan kelimenin ilk sesli harfinden sonra “m, p, r, s” pekiştirme harflerinden birisi getirilir daha sonra sıfatın tamamı bu sesli harfin yanına tekrar yazılır böylelikle pekiştirme yapılmış olur.
>İkilemeden başlayalım ,ikileme aynı sözcüğün veya farklı da olabilir ,sözcük anlamlarına da bakılmaz anlamsız olabilirler yani, iki kere söylenmesidir araya noktalama işareti girmez. >Pekiştirme ise anlama güç kazandırmak maksadıyla söylenir.
Anahtar Kelimeler: “m, p, r, s” ünsüzleriyle yapılan pekiştirme, sıfatlarda pekiştirme, pekiştirme hecesi ve kuralları.
Özet: Kullanıldıkları yerde anlamı kuvvetlendiren, söze güç katan, anlatımı berraklaştıran, yanlış anlaşılmaları ortadan kaldıran, daha sağlıklı bir iletişim kurmamıza yardımcı olan edatlara pekiştirme edatları denilmektedir. Pekiştirme görevinde kullanılan edatlar kullanıldıkları yerde anlamı güçlendirirler.
Açıklama:Güpe - gündüz => güpegündüz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri