Pekmez, demir içeriği yönünden oldukça zengindir. Pekmez türleri arasından keçiboynuzu ve dut pekmezi 6 aydan sonra beslenme düzeninde bulundurulabilir. Bebeklere pekmez verirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise süt ile birlikte verilmemesidir.
Pekmezler, direkt olarak bebeğe yedirilmez. Bebekler için pekmez kullanacaksanız yoğurt, püre, çay ya da muhallebilerine az miktarda katın. Ayrıca bebekler için özel üretilmiş dut ve üzüm pekmezi dışında başka bir pekmez çeşidini bebeğinize yedirmeniz sağlıklı olmaz.
Bebeklere pekmez altıncı aylarını doldurduktan sonra verilebiliyor. Altıncı aydan önce, bebeklere anne sütü haricinde hiçbir ek besin verilmemesi tavsiye ediliyor. Çünkü bu durum, bebeklerin anne sütünden uzaklaşmasına ve anne sütünden almaları gereken vitamin ve mineralleri alamamalarına neden olabiliyor.
Kompleks karbonhidrat, posa ve B vitaminlerinden zengin tahılları bebeğin 6 aydan sonra beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Pekmez içerisinde bolca demir minerali barındırdığından 6 aydan sonra bebeğe verilebilir.
“Çocuklara bir yaşından önce bal yerine kansızlığa karşı önemli, demir bakımından zengin olan pekmez yedirilebilir. Alyuvarların yapımı için demir büyük önem taşıyor. Demir yetersizliği ise kansızlığa neden oluyor. Pekmez hem kan yapıcı özelliği hem demirden zengin olması ve enerji kaynağı olması açısından önemli.
İlgili 30 soru bulundu
Uzmanlar, bebeklere 6. aydan sonra pekmez yedirilebileceğini söylüyor. Başlangıçta 1 tatlı kaşığı, ilerleyen aylarda ise günde 2 – 3 tatlı kaşığına kadar verilebileceğini belirtiyorlar.
Açık kazanda kaynatılan pekmezlerde (keçiboynuzu hariç) HMF (hidroksimetilfurfural) maddesi çok çıkar, olması gerekenin binlerce kat daha fazlasına rastlamışlığım var analizler sonucunda. Uzun süreli, yüksek sıcaklıkta kaynatılan meyve sularında şekerin protein ile birleşmesinden oluşabilecek HMF kanserojendir.
Merhabalar,Kalsiyum demirin emilimini engelleyebilir. Sütünüzün içerisine pekmez koymayın. Pekmezi bebeğinize sabah kahvaltıda yedirebilirsiniz.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
Yoğurdun içeriğinde kalsiyum, pekmezde ise demir vardır. Kalsiyum, demir emilimini azaltır; ancak pekmezin içeriğindeki demirin vücuttaki emilimi yetersizdir. Bu yüzden bebeğinizin yoğurduna pekmez ilave edebilirsiniz.
Öksüren bebeklerin olduğu ortamı sürekli havalandırmak ve ortamı nemli tutmak oldukça önemlidir. Ballı zencefil karışımı, pekmez karabiber karışımı, ıhlamur ya da karışık çaylar ile bebeğinizin boğazını yumuşatmanız ve öksürüğünün hafiflemesini sağlamanız da mümkündür.
Pekmezi 6. aydan sonra eklemenizi öneririz. Her yeni malzeme için üç gün bekleme kuralına uyun. İlk denemelerde tarçını eklemeyin, tarçını 6. aydan sonra ve bebeğiniz muhallebiye alıştıktan bir süre sonra eklemenizi öneririz.
Dut pekmezinin kan yapıcı özelliği vardır. Bu yüzden demir eksikliği ve kansızlığı olan kişiler doğal dut pekmezi tüketebilir.
Dut pekmezi alerji yapar mı? Dut pekmezi bazı alerjik bünyelerde alerji yapabilir. Özellikle fruktoz intoleransına sahip kişilerde alerji görülme olasılığı yüksektir. Aşırı tüketimi sindirim sisteminde problemlere yol açarak ishale ve kusmalara neden olmaktadır.
MUZLU PEKMEZLİ DETOKS HAZIRLANIŞI
Öncelikle muzu ezin ve pekmez, yulaf ezmesi ve süt ile birlikte blender'da iyice karıştırın. Daha sonra servis yapacağınız bardaklara dökün. Dilerseniz üzerine tarçın serperek süslendirebilirsiniz.
Pekmezin, besleyici ve enerji verici bir ürün olduğunu, bebeklerin bu dönemi açısından büyük faydası bulunduğunu belirten Kılınç, şunları kaydetti: "Çocuklara bir yaşından önce bal yerine kansızlığa karşı önemli, demir bakımından zengin olan pekmez yedirilebilir. Alyuvarların yapımı için demir büyük önem taşıyor.
Ayrıca 2 tatlı kaşığı dut pekmezi ve biraz karabiber karıştırılıp günde bir kez bebeklere verilmelidir. Bu karışım da bebeklerde meydana gelen kuru öksürüğü kısa sürede giderecektir.
Yapılan araştırmalara göre, kan dolaşımını düzenleyen pekmez, cinsel gücü ve isteği arttırıyor. Sperm sayısını ve kalitesini yükselterek çocuk sahibi olamayan beylerin kısırlık tedavisini kolaylaştırıyor.
Şaşırtıcı uyarı: Pekmezi yoğurtla birlikte yemeyin!
Ancak uzmanlar kalsiyum ve demir yüklü besin maddelerinin birlikte tüketilmesi durumunda vücuda bir katkı sağlamadan vücuttan atıldığını söylüyor. Bu durumda demir yüklü pekmezle kalsiyum deposu yoğurt bir araya geldiğinde vücuda hiçbir fayda sağlamıyor.
Pekmez çeşitleri, hayati fonksiyonların devamlılığı için gerekli olan birçok vitamin ve minerali bünyesinde bulundurur. Pekmezde bulunan antioksidanlar, vücut direncini arttırarak, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Hastalıklara karşı koruyucu etkisi nedeniyle öksürüğe iyi geldiği ve balgam söktürdüğü bilinir.
Pekmez ve karabiber karışımı, özellikle soğuk havalarda iyice artış gösteren hatta göğsü ağrıtacak kadar şiddetlenebilen inatçı öksürüğe iyi gelir. Uzmanlar yutkunma, nefes alma ve kuru öksürük gibi rahatsızlıklarda pekmezin karabiber ile kaynatılıp tüketilmesini tavsiye etmektedirler.
Hem yaz hem de kış aylarında tüketilmesi önerilen besinlerden biri pekmezli yoğurttur. Pekmezli yoğurt kalsiyum açısından en zengin olan besinlerden biridir. İçerisinde bulunan pekmez ise kan ve demir oranının yükselmesini sağlar.
BÖBREK VE ŞEKER HASTALARI DİKKAT!
Pekmezin içerisinde bulunan yüksek miktarda şeker, şeker hastaları için büyük risk taşımaktadır. Şeker hastalarının pekmez tüketmemeleri gerekir. Tahin içerisinde de yüksek miktarda protein bulunur. Bu da böbrek rahatsızlığı yaşayan kimseler için hayati önem taşır.
Üzüm pekmezi mideyi, bağırsakları güçlendirir. Sindirim sisteminin hızlı çalışmasını sağlayarak kabızlık ve hazımsızlık sorunlarına iyi gelir.
Pekmezde bulunan antioksidanlar, vücut direncini arttırarak, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Hastalıklara karşı koruyucu etkisi nedeniyle öksürüğe iyi geldiği ve balgam söktürdüğü bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri