Yaklaşık olarak 100 gram pekmez içerisinde 66 mg fosfor bulunur. Pekmez, içeriğinde bulunan polifenoller sayesinde kilo kontrolüne yardımcı olur. Sağlıklı beslenme uzmanlarının diyet listelerinde pekmezi sıklıkla tercih ettikleri görülebilir. Yaklaşık 100 gram pekmezin içeriğinde 1,25 gram protein bulunur.
1 yemek kaşığı üzüm pekmezi, 0.05 mg demir içerir. 1 yemek kaşığında 0.13 gram protein ve 0.03 gram lif bulunur.
Ülkemizde genellikle üzüm sularının kaynatılarak yoğunlaştırılmasıyla üretilen pekmez de önemli bir besin. 100 g pekmezde yaklaşık 32 g su, 268 kkal enerji, 58 g karbonhidrat, 2,9 g protein ve 1,1 g yağ bulunuyor.
100 gramlık orta porsiyon üzüm pekmezinde 242 kalori bulunurken, 12 gramlık 1 kaşık üzüm pekmezi 30 kaloridir. 1 tatlı kaşığı üzüm pekmezinde ise 22 kalori olduğu görülür.
Besin Değerleri 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi 29 (kcal) kaloriye sahiptir. 1 yemek kaşığında 7.11 mg karbonhidrat bulunur. Üzüm pekmezinde yağ bulunmaz. 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi, 0.05 mg demir içerir.
İlgili 34 soru bulundu
350 gramlık kavanoz tahin pekmez: 1530 kalori. 50 gram ölçüde tahin pekmez: 219 kalori. 100 gramlık tahin pekmez: 437 kalori.
İçeriğindeki potasyum sayesinde, tansiyonu dengeleyici özelliği bulunmaktadır. Zengin besin içeriği olan pekmezi yetişkinlerin günde 1-2 yemek kaşığı, çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı tüketmesi önerilmektedir.
Dut pekmezinin en önemli özelliği, kan yapıcı olmasıdır.
Gece yatmadan önce pekmez içmek öksürüğü kısa bir süre içerisinde keser. Vücuda enerji veren pekmez mide ve sindirim sistemi hastalıklarını da iyileştirir. Karaciğerlerden toksinleri atan pekmez güçlü bir kalsiyum deposudur. Özellikle karadut pekmez çocuk sahibi olmak isteyenler tarafından sıklıkla tüketilmelidir.
*Soğuğa ve soğuk algınlığına karşı dut pekmezi, vücut direncinizi ve vücut ısınızı arttırıcı özelliğe sahiptir. *Sporcular için enerji kaynağıdır. *Bebeklerin büyümesinde ve gelişmesine yardımcıdır.
Protein zengini besinler; kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği şeklinde sıralanmaktadır.
Maç veya antrenmandan sonra bol ayran, taze meyve suyu, maden sodası içmek vücudun kaybettiği enerji, vitamin, minareler ve sıvıyı karşılar. Ramazan'da futbolcular veya diğer sporcular için özellikle tahin pekmez en yararlı gıdadır.
100 gram tahin-pekmez; 43 gram karbonhidrat, 5,4 gram lif, 10,1 gram protein, 23,2 gram yağ içeriyor.
Pekmez oldukça sağlıklı bir besin olsa da diyet esnasında tüketilmesi uzmanlar tarafından pek tavsiye edilmez. Tek başına tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı olmaz. Zayıflama diyeti yaparken tüketilmesi kilo almaya sebep olabilir.
Kalori yönünden oldukça zayıf olan yoğurdun 100 gr.'ında bulunan kalori değeri 112 kcal, 180 gr. ' lık orta büyüklükteki 1 kase yoğurtta bulunan kalori değeri ise, 112 kcal' dir. Çok iyi bir kalsiyum deposu olan yoğurt, az yağlı olarak tüketildiğinde ise mükemmel bir protein kaynağı olmaktadır. 1 kase (180 gr.)
Pekmez çeşitleri, hayati fonksiyonların devamlılığı için gerekli olan birçok vitamin ve minerali bünyesinde bulundurur. Pekmezde bulunan antioksidanlar, vücut direncini arttırarak, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Hastalıklara karşı koruyucu etkisi nedeniyle öksürüğe iyi geldiği ve balgam söktürdüğü bilinir.
Şaşırtıcı uyarı: Pekmezi yoğurtla birlikte yemeyin!
Ancak uzmanlar kalsiyum ve demir yüklü besin maddelerinin birlikte tüketilmesi durumunda vücuda bir katkı sağlamadan vücuttan atıldığını söylüyor. Bu durumda demir yüklü pekmezle kalsiyum deposu yoğurt bir araya geldiğinde vücuda hiçbir fayda sağlamıyor.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
En az keçiboynuzu kadar kan yapıcıdır. ÜZÜM VE DUT PEKMEZİ: Her ikisi de hem B12 vitamini hem demir açısından çok zengindir. Kansızlık çekenlerin bol miktarda yemesi gerekir.
PEKMEZ KAN YAPAR MI? Yararları saymakla bitmeyen bir besin olan pekmez, doğru ve düzenli tüketildiği zaman etkili bir kan yapıcıdır. Kan yapıcı özelliği sayesinde anemi (kansızlık) problemi yaşayanlar düzenli olarak pekmez tüketmelidir. Kansızlık tedavisinde pekmezin sabah aç karnına tüketilmesi önerilir.
-Her sabah tükettiğiniz 1 yemek kaşığı dut pekmezi, kansızlığın reçetesi olacaktır. Kansızlığın yanı sıra - Aç karnına tüketildiğinde vücudun enerji ihtiyacını karşılar. -Düzenli tüketildiğinde kolesterolü düşürür ve kalbi güçlendirir.
Her gün 1- 2 tatlı kaşığı pekmez tüketmek demir açısından yerinde bir takviye olacaktır. Pekmez aynı zamanda kalsiyum açısından yardımcı kaynaktır. Kalsiyumun ana kaynağı süt ve süt ürünleri olmakla birlikte pekmezin içerdiği kalsiyum da kıymetlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri