Pekmez neden köpürür sorusu, satın aldıkları pekmezin üzerinde köpüklenmeler gözlemleyen tüketicilerin merak ettiği bir sorudur. Pekmez, raf ömrü oldukça uzun olsa da bozulabilen bir gıdadır. Pekmezin üzerinde köpükler oluşmaya başlaması bozulmaya başladığını işaret eder.
Kapağı açıldıktan sonra reçellerin kısa sürede tüketilmesi gerekmektedir. Reçelde köpüklenme fark ettiğimizde ise asla tüketilmemesi gerekir, çünkü köpüklenme reçelin bozulduğu anlamına gelir.
Köpüren pekmez tamamen doğal bir olaydır ve genellikle pekmez yapımı sırasında ortaya çıkar. Kaynatma işleminin sırasında pekmez yüzeyinde oluşan köpük, su buharının yoğunlaşması sonucu açığa çıkar ve pekmez kaynatıldıkça bu köpük azalır.
Pekmez yoğun kıvamlı bir yapıya sahiptir. Eğer kıvamı değişmiş ve ekşi bir koku geliyorsa pekmez bozulmuş demektir. Pekmez oda sıcaklığında cam kavanozlarda 6 ay kadar bozulmadan dayanır. Buzdolabında ise bu süre 12 aya kadar çıkmaktadır.
Buzdolabı ve soğuk ortamlarda uzun süre saklanabilen pekmez köpüğü sofralarda çerez olarak tüketiliyor. Genellikle badem, ceviz ve tereyağı ile yenilen pekmez köpüğü, kan yapıcı ve enerji verici özelliği ile biliniyor.
İlgili 19 soru bulundu
Pekmezleri uygun koşullarda saklamadığınız zaman her gıdada olduğu gibi kısa zaman içinde bozulma gerçekleşir. Pekmez hangi meyveden yapılırsa yapılsın içinde bol miktarda mineral ve antioksidan içerir. Pekmezin yapısı çok çabuk bozulabilen bir gıdadır. Bu nedenle de çok bekletilmeden tüketilmesi gerekir.
Su döküldüğünde pekmezin rengi suya geçiyorsa ve pekmezle su iyice karışıyorsa bu pekmezin kaliteli ve organik olduğunu söylemek mümkün. Eğer su dökülürken pekmez ile su karışmıyor ve pekmez bardağın altında kalıyorsa bu pekmez organik ve gerçek bir pekmez değildir.
Anlamak gayet basittir. Bozulmamış pekmez içerisine batırılan kaşığın üzerindeki pekmezin rengi açık kahverengi olur. Bozulmuş pekmez ise kaşığın üzerinde koyu kahverengi hatta neredeyse siyah renk bırakır ve kolay akmaz. Pekmez kavanozunun dibinde tortu kalınlaşmışsa bu da bozulmanın göstergesidir.
Genellikle yazdan yapılan veya bir şekilde fazlaca alınan pekmezi saklamakta oldukça dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Çünkü kavanozdaki pekmezin üzerinde köpüklenme başladıysa bozulmaya başladığı anlamına gelir ve bozuk pekmez tüketmek çok zararlıdır.
Zengin besin içeriği olan pekmezi yetişkinlerin günde 1-2 yemek kaşığı, çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı tüketmesi önerilmektedir. Evde yapılan pekmez güneş ışığı almayan ve oda ısısında saklanmalıdır. Marketten alınan raf ömrü uzun olan pekmezin ise kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır.
Pekmez Köpüğü kelimesi Türkçe'de "Pekmez kaynatılırken kazanın üzerinde oluşan tatlı köpük." anlamına gelir.
Kaynadıktan sonra soğuması için tekrar dinlendirilen üzüm suyu, kepçe yardımıyla köpürtülüyor. Ardından pekmezin üzerinde kalan köpükler alınıp tabaklara konuluyor.
Pekmezdeki Şekerlenme Nasıl Giderilir? ısıtmaya başlayın. sallayın. Yeterli miktarda ısınmışsa pekmezin şekerlenmesi çözülmüş olacaktır.
Kaynatma kazanında şıra kaynamaya başlayınca köpük oluşur. Bu köpükler kepçe ile alınır.
Şıranın Kestirilmesi: Tatlı pekmez yapılacaksa seperatörden geçirilmiş şıraya asitliğini azaltmak için pekmez toprağı veya teknik kalsiyum karbonat (CaCO3) ilave edilir.
Boğazınız ağrıyorsa ve bundan kurtulmak için pekmez-limon karışımını yapıyorsanız kullanacağınız içme suyunu oda sıcaklığında değil, biraz daha ılık halde kullanmanız iyi olacaktır. Ancak dikkat, içine pekmez ilave edeceğinizden su çok sıcak olmamalı.
Açıklama. Hayır, pekmez doğal bir gıda maddesidir, şekerlenebilir. Hiçbir zararlı etkisi yoktur, aynen tüketilebilir. Pekmez ürünü kolay bozulan bir gıda maddesi değildir.
İyi huylu kolesterol için faydalıdır.
Her gün içeceğiniz 1 kaşık pekmez, potasyum kaynağı olduğu için kan basıncınızı destekleyecek ve kalp sağlığınızı da koruyacak. Yapılan araştırmalarda, pekmezin iyi huylu kolesterol olan HDL'ye de iyi geldiği gösterilmiş.
Pekmezin bozulduğunu nasıl anlarız? İlk aşamada pekmezin üzerinde küf tabakası var mı kontrol etmeliyiz, üstü küflenmiş ve kötü kokan bir pekmez yenmemelidir. Pekmezin bozulmasının en belirgin özelliklerinden biri kıvamıdır.
Doğru şekilde kaynatılmayan ve yüksek sıcaklıkta kaynayan pekmezde kanserojen tehlikesi olabilir. Kansızlığa, öksürüğe iyi gelen pekmez hem kahvaltı sofralarının hem de şifa kürlerinin değişmez malzemelerinden biri olan pekmezin üretiminde yapılacak basit bir hata pekmezin kanserojen etkiye sahip olmasına yol açıyor.
Pekmezi tüketirken ve saklarken…
Evde yapılan pekmez güneş ışığı almayan ve oda ısısında saklanmalıdır. Marketten alınan raf ömrü uzun olan pekmezin ise kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır.
Pekmezin macun kıvamına geldiğini kepçeye yapışıp yapışmadığından anlayabilirsiniz. Pekmeziniz soğuduğun da kavanoza alabilirsiniz. Pekmezinizin tam olarak kıvam alması için bir saat kaynatmanız gerekir.
Soğuk Sıkım Keçiboynuzu Pekmezi Nedir? "Soğuk sıkım", meyveden ya da bitkiden yağını ve özünü elde etmek için kullanılan bir yöntemdir. Soğuk sıkım yöntemi ile alınan yağ ve özütün besin değerleri kaybolmaz, bu nedenle bu yöntem, maksimum besin değerlerine ulaşmak için önemlidir.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
Dut Pekmezinin Faydaları
- Özellikle kan oranı düşük olan hastalarda dut pekmezi tüketimi önerilir. Dut pekmezinin en önemli özelliği, kan yapıcı olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri