Pekmez. Baldan sonra en kolay erişilebilen ve lezzet olarak alışkın olduğumuz bir diğer şeker alternatifi gıda, pekmezdir. Üzüm, dut, harnup gibi meyvelerin ezilip suyunun kaynatılmasıyla elde edilen bir gıda maddesidir.
Pekmez de şekere alternatif olarak kullanabileceğiniz malzemelerden biri. Özellikle harnup pekmezi, hurma pekmezi gibi daha tatlı pekmezleri kullanmak tatlılarınızın lezzeti açısından daha bir şahane olacaktır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 1 su bardağı şeker yerine ne kadar pekmez? Eğer ölçünüzde bir su bardağı beyaz şeker koyulması isteniyorsa pekmez ölçünüz dolu dolu 1 yemek kaşığı olabilir.
Birincisi basit şekerler yani çay şekeri, bal, reçel, pekmez, şekerlemeler, meyveler, gibi kan şekerini hızlı yükselten genellikle de besleyici değeri daha düşük olan gruptur. İkinci grup ise ekmek, pilav, makarna, kurubaklagiller, sebzeler ve tüm tahıl ürünlerinin olduğu kompleks şekerler veya karbonhidratlardır.
1 su bardağı pudra şekeri için 1 su bardağı toz şeker ile 1 yemek kaşığı mısır nişastasını robottan çekmeniz yeterli olur. Sıvı alternatifler de şekerin yerini tutmada oldukça iyidir. Bal, agave şurubu, akçaağaç şurubu gibi alternatiflerin her biri için doğru ölçü 1 su bardağından 2 yemek kaşığı eksik şeklindedir.
İlgili 43 soru bulundu
Şeker yerine kullanılabilecek alternatif doğal besinler
Hurma. Pekmez. Akçaağaç şurubu. Esmer pirinç şurubu.
Fruktoz, meyvede doğal olarak bulunan şekerdir. Toz halinde bulunduğu için tariflerde rahatlıkla kullanılır. 100 gram şeker yerine sadece 60 gram fruktoz yeterli olacaktır.
Toz şeker yerine üzüm pekmezi ekleyerek hazırladığımız pekmezli kek, önceden ısıtılmış fırında 40 dakika gibi bir sürede hazırlanıyor. Pekmezin rengini alıp kakaolu kek görünümünü andıran cevizli kek çay saatlerinize lezzet katıyor.
Düşük bir glisemik indekse sahip olduğundan diyabet hastaları için oldukça şifalı olan pekmez, kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine ve dengelenmesinde etkili olarak ani bir şekilde artan şeker seviyelerine karşı koruyarak, insülin direncini dengede tutar.
Üzüm pekmezinin 100 gramlık bir porsiyonunda 240 kalori, bir kaşığında 30 kalori ve de bir tatlı kaşığında 20 kalori vardır. Pekmez, yüksek oranda şeker içerdiğinden kilo aldıran besinler arasında yer almaktadır.
Diyetisyen Zeynep Çapay yazdı. pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Pekmez de şekere alternatif olarak kullanabileceğiniz malzemelerden biri. Özellikle harnup pekmezi, hurma pekmezi gibi daha tatlı pekmezleri kullanmak tatlılarınızın lezzeti açısından daha bir şahane olacaktır.
Fruktoz, meyvede doğal olarak bulunan şekerdir. Toz halinde bulunduğu için tariflerde rahatlıkla kullanılır. 100 gram şeker yerine sadece 60 gram fruktoz yeterli olacaktır.
Fruktoz, meyvede doğal olarak bulunan şekerdir. Toz halinde bulunduğu için tariflerde rahatlıkla kullanılır. 100 gram şeker yerine sadece 60 gram fruktoz yeterli olacaktır.
Aspartame kullanımına getirilen sınırlama dışında özellikle doğal tatlandırıcıların kullanımı sıkıntı yaratmamaktadır. FDA'in sağlıklı olarak onayladığı 5 farklı tatlandırıcı bulunmaktadır. Bunlar asesülfam-K, aspartam, sakarin, sükralaz ve neotamedir.
Dut pekmezi faydaları ve kullanımı Geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştürülürken, doğal yollarla elde edilen karadut pekmezi ise özellikle şeker hastaları tarafından tercih ediliyor. Dut ağacında yetişen karadut antioksidan açısından oldukça yüksektir. Bu sayede İnsanların sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Yüksek kan şekerini hızlı bir şekilde düşürmek için sabah ve akşam olmak üzere yeşil çay tüketimi önerilir.
Canan Karatay “Şeker hastalığı irsi değildir, çevresel faktörlere ve yanlış beslenmeye bağlıdır, önlemek için bol bol katkısız zeytinyağı tüketmek gerekir” dedi. Milas Zeytin Hasat Şenliği'nde sorularımızı cevaplayan Karatay, “Zeytinyağı 'virjin' olarak içildiğinde kanser hücrelerini öldürür, şeker hastalığını önler.
Doğru şekilde kaynatılmayan ve yüksek sıcaklıkta kaynayan pekmezde kanserojen tehlikesi olabilir. Kansızlığa, öksürüğe iyi gelen pekmez hem kahvaltı sofralarının hem de şifa kürlerinin değişmez malzemelerinden biri olan pekmezin üretiminde yapılacak basit bir hata pekmezin kanserojen etkiye sahip olmasına yol açıyor.
Enerji verir, sağlıklıdır, doğal şeker içerir, kış günlerinde tüketilirse iç ısıtır: Pekmez! Üzümden, duttan, keçiboynuzundan, kuşburnundan farklı tatlarda ve kıvamlarda hazırlanır. Tahinle mükemmel bir kahvaltılık olarak sunulduğu gibi pekmez ile tatlılar da yapılır.
Sağlıklı tatlıların vazgeçilmezi pekmez. kurabiye ya da kek yaparken genellikle şeker yerine pekmez ya da bal tercih ediliyor ama nasılsa şeker tüketmiyorum diye düşünmeyin çünkü pekmezi defalarca pişirmek oldukça zararlı.
Belki hiç duymadınız ama: Agave şurubu
Şeker hastaları için en uygun tatlandırıcılardan birisidir.
Testlerde kullanılan şeker miktarını örneklersek; 50 gr'lık tarama testinde alınan glukoz miktarı 1,5 kutu kola (12,5 küp şeker), 100gr'lık tanı testi ise 1 litrelik kolaya (25 küp şeker) denk miktardadır.
Keklerinizin, çok uzun süre kurumadan kalması da, şeker yerine kullanacağınız bal sayesinde mümkündür. Bir ölçü balı, 3/4 ölçü (bardak, fincan vb. ) şekerin yerine kullanabilirsiniz. Bal küçük, büyük herkes için çok faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri