Pekmez sağlıklı bir yaşam için gerekli olan, özellikle çocuklarda büyümeyi ve kemik gelişimini destekleyen fosfor minerali bakımından da zengin bir besin çeşididir. Yaklaşık olarak 100 gram pekmez içerisinde 66 mg fosfor bulunur.
Pekmez, içindeki zengin potasyum sayesinde kan basıncının düzenlenmesinde de oldukça etkilidir. Pekmezde bulunan antioksidanlar, vücut direncini arttırarak, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Hastalıklara karşı koruyucu etkisi nedeniyle öksürüğe iyi geldiği ve balgam söktürdüğü bilinmektedir.
Pekmez, kişiyi zinde tutar enerji sağlar ve karbonhidrat ve şeker kaynağı olarak bilinir. Bunun ile birlikte B-3, B-6, vitamini gibi pek çok vitamin, mineral, kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi ana mineraller içermektedir.
Pekmez, çok iyi bir antioksidan kaynağıdır ve doğal tatlandırıcılar arasında en yüksek antioksidan değerine sahiptir. Her gün 1 kaşık pekmez tüketerek, hücrelerinizi kansere ve diğer hastalıklara karşı korumuş olursunuz.
1 yemek kaşığı üzüm pekmezinde yaklaşık olarak 29 kalori, 7.11 mg karbonhidrat, sıfır yağ, 0.05 mg demir, 0.13 gram protein, 0.03 gram lif, 2.28 mg A vitamini, 1.2 mg C vitamini, 1.08 mg sodyum, 3.84 mg kalsiyum ve 99.84 mg potasyum bulunur.
İlgili 20 soru bulundu
Bu görevi sayesinde pekmezin içerisinde bulunan yüksek miktardaki A vitamini, demirin vücut tarafından kullanımını kolaylaştırır. A, B ve C vitaminleri hemen hemen bütün pekmez çeşitlerinde mevcuttur. Cilt ve saç sağlığı üzerindeki olumlu etkileri ile bilinen E vitamini yalnızca keçiboynuzu (harnup) pekmezinde bulunur.
Son dönemlerde oldukça popüler olan pekmezin özellikle mide, böbrek ve karaciğer sorunları olan kişilere iyi geldiği görülür.
Sabahları aç karnına tükettiğinizde güne zinde ve enerjik başlamanızı sağlar. -İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde kemik sağlığını korumaya yardımcı olur. -Karaciğeri temizlemekte oldukça etkilidir. -Regl dönemi sancıları genellikle demir eksikliğinden kaynakların.
Üzüm pekmezi, uzmanlar tarafından her sabah tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Özellikle soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı bir çorba kaşığı üzüm pekmezine birkaç damla limon sıkılarak tüketildiğinde doğal antibiyotik olarak en doğal tedavi yöntemidir.
PEKMEZ KAN YAPAR MI? Yararları saymakla bitmeyen bir besin olan pekmez, doğru ve düzenli tüketildiği zaman etkili bir kan yapıcıdır. Kan yapıcı özelliği sayesinde anemi (kansızlık) problemi yaşayanlar düzenli olarak pekmez tüketmelidir. Kansızlık tedavisinde pekmezin sabah aç karnına tüketilmesi önerilir.
Pekmezde B12 vitamini var mı? Kırmızı pancar pekmezi keçiboynuzu pekmezi çok bilinmese de biraz acımsı bir tada sahip olduğu için fazla yemek yiyemeyenlere tavsiye edilir. En az keçiboynuzu kadar kan oluşturur. Hem üzüm hem de dut pekmezi demir ve B12 vitamini bakımından çok yüksektir.
Pekmez içerisinde barındırdığı A, B ve D vitaminleri, magnezyum, demir, fosfor, demir, bakır, kalsiyum ve çinko elementleri bakımından oldukça zengin olan bir besindir. Özellikle akciğer hastaları başta olmak üzere, gebe anne adayları ve çocuklar için son derece faydalı ve besleyicidir.
Pekmez: Özellikle karadut ve keçiboynuzu pekmezi iyi bir demir kaynağıdır. 100 gram pekmez yaklaşık olarak 400 mg kalsiyum, 10 mg demir içerir.
Yapılan literatür incelemesine göre, keçiboynuzu yüksek oranda şeker, mineral madde ve vitamin (A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D, E) içermektedir.
Pekmez içerisinde bulunan yüksek miktarda şeker ise şeker hastaları için tehlike oluşturmakta. Ayrıca kanser hastalarının da kesinlikle tüketmesi önerilmiyor. Bu ikili sık sık tüketildiğinde vücudun belli bölgelerinde şişliklere neden olabiliyor. Bu şişkinlikler genellikle elde ayakta ve yüzde meydana geliyor.
Grip ve nezle gibi solunum yolları hastalıklarına karşı vücut direncini arttırır. Doğal bir şeker kaynağı olan pekmez limon karışımı, vücudun şeker ihtiyacını en doğal şekilde karşılar. Sabah aç karnına içildiğinde gün içinde daha zinde hissettirir. Demir ve kan eksikliğine iyi gelir.
Şaşırtıcı uyarı: Pekmezi yoğurtla birlikte yemeyin!
Zira ayrı ayrı birçok faydası olan pekmez ile yoğurt bir araya geldiğinde bu faydalarından ödün vererek birbirini nötrlüyor. Örneğin demir yönünden oldukça zengin olan pekmez vücuttaki kan hücrelerinin (alyuvarların) oluşumunu sağlayarak kansızlığa iyi geliyor.
Gece yatmadan önce pekmez içildiği takdirde vücut direnci artacaktır. Bağışıklığı da güçlendiren pekmez kilo verilmesine yardımcı olacaktır. İltihabı da söken pekmez genellikle kan basıncını dengelemesi ile bilinir. Gece yatmadan önce tahin pekmez yemek kilo aldıracaktır.
Özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum ihtiyacını karşılayabilen dut pekmezi, kansızlığa iyi gelen, soğuk algınlığı etkilerini azaltan, enerji veren, karaciğeri güçlendiren ve kan dolaşımını dengeleyen sağlıklı bir besin kaynağıdır.
Tatlı yeme isteğini azaltıyor. Aynı zamanda vücudu serbest radikallerden, yani zararlı maddelerden koruyor. Hem tatlı yeme isteğini azalttığı hem de kan dolaşımını hızlandırdığı için kilo vermek isteyenlere de destek olan pekmez-limon karışımı, daha uzun süre tokluk sağlıyor, zayıflamak isteyenlere destek oluyor.
Kalsiyum ve demir bakımından zengin olduğu için kas ve kemik sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Bu yüzden düzenli olarak keçiboynuzu pekmezi tüketen kişilerde kemik erimesi görülme riski azalmaktadır. Aynı zamanda demir eksikliği ve kan düşüklüğü yaşayan kişilerin de düzenli kullanılması önerilmektedir.
Dut pekmezi: Dutun kan yapıcı özelliği sayesinde anemi hastalığında dahi kullanılabilecek kadar etkili nadir besinlerden biridir.
Kansızlık kimi hastalarda kilo alımıyla da sonuçlanmaktadır. Pekmez kanı sulandırma özelliği olduğu için pıhtı atımını engeller.
Dut pekmezinin insan sağlığına bir zararı bulunmaz ancak şeker oranı yüksek bir besin olduğu için diyabet ve şeker hassasiyeti olan kişiler tarafından tüketilmesinde dikkatli olunmalıdır.
Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını korur
Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını korumaya yardım edebilecek bileşikler içeren tahin, ayrıca toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri