Bunlar "ث ذ ظ" harfleridir. Bu harfler okunurken dil ucunun üst yüzeyi üst ön dişlerin ucuna değdirilerek çıkarılır. "ث ذ" harfleri ince, "ظ" harfi ise kalın okunur. Bu harfleri peltek okumamak hata olduğu gibi "ذ" (zal) harfini kalın, "ظ" (za) harfini ise ince okumak yanlıştır.
Kalın harfler hı, sad, dad, tı, zı, ğayn ve kaf'tır. Hem kalın hem ince olanlar ra ve lam sayılır. Peltek ince harfler se, zel; peltek kalın harfler ise zı şeklindedir.
Zel sesi, dil, üst ve alt dişler arasına hafifçe sıkıştırılarak şiddetle soluk verilerek çıkarılır. "d" ile "z" arasında peltek ve vızıltılı bir ses verir. Türkçede, Arapça'dan gelen bazı sözcüklerde kullanılır.
Peltek “z” nin biraz daha kalın okunuşudur. Boğaz ortasından boğazı hafif sıkarak çıkarılır. “A” harfinin biraz kalın okunuşudur. Türkçedeki “ğ” harfine benzemekle beraber daima kalın okunur.
ذ sesi dişler hafifçe sıkılarak çıkarılır. Peltek D sesidir (Ď). Arapçadaki D harfinin peltek biçimidir. Aslında Peltek Z sesi ile aynıdır.
İlgili 15 soru bulundu
ز (Ze): Dil ucu ön dişlerin uçlarına değerek çıkarılır.
2. Kevser suresinde "inna eateyna kelkevser" derken "se" harfini peltek okumayan, normal "se" olarak okuyan kimsenin namazı bozulur mu? Değerli kardeşimiz, Bahsettiğiniz her iki durumda da namaz bozulmaz.
Peltek kişiler özellikle ''f'' harfini söylemekte zorluk çekebilirler. Ülkemizi genelinde ise yetişkinlerde ve çocuklarda problem olan harf ''s'' harfidir çünkü ''s'' harfini söylemek için dilin çeşitli olarak kıvrılması ve boş kalan kısımlardan geçen hava ile ''s'' sesi ortaya çıkmaktadır.
Yumuşak, ıslıklı, ince ve peltek bir sestir (Ť veya Š). Arapçadaki T harfinin peltek biçimidir. Aslında peltek S sesi ile aynıdır. Her iki peltek ses de (T̃ ve S̃) dilin dişlerin arasına değdirilmesiyle çıkarıldığı için aralarındaki farkı anlamak mümkün değildir ve hatta böyle bir fark yoktur.
"ع" (Ayn) harfi, boğazın tam ortasından, boğaz biraz sıkılarak çıkar. İnce okunur.
=> Kur'an-ı kerimde 3 tane peltek harfimiz vardır. Ihfa ne demek : Tenvin veya sâkin "nûn"dan sonra ت، ث، ج، د، ذ، ز، س، ش، ص، ض، ط، ظ، ف، ق، ك bu harflerden biri gelirse ihfa olur.
Arapçanın romanizasyonunda ise Peltek S (ﺙ: Se) harfini gösterir. Örneğin: Ševab, Kešir, Šaniye...
TDK'ya Göre Peltek Kelimesinin Anlamı Nedir? R dışında z ve b harflerini söylemekte zorlanan kişilere Peltek denir.
Üç tanesi de fâ, bâ ve mîm'dir. Bunlara ise “dudak harfleri” anlamında el-hurûfu'ş- şefeviyye adını vermiştir. İki dudak ve dilin kaslarının esnekliği sebe- biyle bu harflerin telaffuzu kolaydır.
Boğazın tam ortasından ağız açılarak ve boğaz biraz sıkılarak çıkarılır. Hırıltı yapılmadan, yumuşak ve akıcı bir sesle çıkarılır. İnce bir harftir.
Bölüm | Peltek Okunan Harfler (ث ذ ظ) - Davut Kaya - YouTube.
Dad ض harfi, dilin sağ veya sol azı dişlerine hafifçe değerken çıkarılan “d” sesidir. Bu seste “d” ile “z” arası bir ses çıkar.
"د" (dal) harfi, dil ucunun iki üst ön dişlerin iç tarafının ortasına değmesiyle çıkar. İnce okunur.
Peltek konuşmada asıl neden, belli seslerin çıkarılmasındaki zorluktur. Bu nedenle konuşmanın yeni öğrenildiği dönemde peltek konuşma bir ölçüde normaldir; çocuk konuşmayı ilerlettikçe düzelir, yani geçici bir durumdur.
/r/ söyleyememe bir artikülasyon bozukluğudur. Ve çoğunlukla yanlış öğrenmeler ve yanlış alışkanlıklar neticesinde olur. Bazen genetik faktörler, işitme ile ilgili sorunlar da bu problemin olumasında etkili olabilir.
Pelteklik öndeyse, dil, konuşurken öndişlerin arasına kayar. Pelteklik yandaysa, sesler tükürükle karışık çıkar. Dil konumlandırma alıştırmaları yapın. Konuşmayı düzeltmenin tek yolu yeni konuşma alışkanlıkları oluşturmak için egzersiz yapmaktır.
Konuşma yetisine sahip kişinin namazda Fâtiha ve diğer sûreleri, dili ve dudağı kıpırdatmaksızın ve ses çıkartmaksızın zihinden geçirmesi okuma (kıraat) sayılmaz. Böyle yapmakla namazın rüknü olan kıraat yerine getirilmiş olmaz.
Namazda Kur'an'dan bir bölüm okumak farzdır.
Bu şekilde düzgün okumayı öğrenene kadar ise, yapabildikleri kadarıyla okuyarak namazlarını kılmalıdırlar. Dolayısıyla, "tecvidsiz olarak kılınan namazlar geçersizdir, bu şekilde namaz kılınmaz" şeklinde genel bir değerlendirme doğru değildir.
Namazı yanlış kılmakla ve Kur'ân'ı ister namaz içinde, ister namaz dışında yanlış okumakla insan günahkâr olmaz, bilmeden namazda yanlış okumakla namazı da bozulmaz. Namazda veya Kur'ân'da bilmeden yanlış okumakla bir amelin makbul olmayacağını çıkarmak da doğru değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri