Adet süresi içinde kanama 3 günün sonunda kesilmiş iki gün sonra yeniden gelmişse kadın yine de adetli sayılır. Kadının adetinin bitmesi için 10 günlük süre içinde akıntının bembeyaz olması gerekir. Pembe, kahverengi lekeler adetten sayılır ve oruç tutulmaz.
Ancak adet öncesi meydana gelen kahverengi akıntılar adet döneminin başlangıcına işaret eder. Bu yüzden de eğer oruçlu iken kahverengi akıntı meydana geldiği görülür ise oruç bozulur.
Sağlıklı bir kadının adet süresinin en çok 10 gün süreceği kabul edilir. Daha uzun süren kanamalar ve leke görülmesi halleri özürdür ve oruç tutmaya engel teşkil etmez.
İslam dinine göre adet bittikten sonra gelen kahverengi veya pembe gibi lekeler adetten sayılır. Yani bu lekeler adet kanaması olarak sayıldığı için ibadet yapılmaması uygun olur. Oruç da tutulmaz ve adet bittikten sonra gelen leke orucu da doğal olarak bozar.
Düzensiz kanamalarda, üç ile on gün arasındaki kanama âdet sayılıp, o günlerde oruç terk edilir. Daha sonra kaza edilir. On gün dolduktan sonra gusledilip, namaz ve oruca başlanır. İki âdet arasındaki temizlik süresi de 15 günden az olmaz.
İlgili 41 soru bulundu
Pembe, kahverengi lekeler adetten sayılır ve oruç tutulmaz.
Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez.
Pembe kan; kanın servikal sıvıyla karışmasından dolayı oluşabilir. Ayrıca daha hafif kanama geçiren bireylerde de görülebilir.
Yerleşme kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renkli akıntı şeklinde kanamaya denir.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamasına göre; Cünüplük oruç tutmaya engel değildir.
Adet dönemi öncesinde ve sonrasında olan akıntılar normal olabilir. Şeffaf veya süt rengi akıntı yerine kahverengi bir akıntı olursa adet döngüsünün başladığının bir işareti olarak kabul edilir.
Pembe renkli akıntılar dönemden önce lekelenme sonucunda belirir. Ayrıca erken gebelik durumunda implantasyon kanaması anlamını da taşıyabilir. Kadınların bazılarında yumurtlama aşamasından sonra hafif lekelenmeler görülebilir. Böylece pembe renkli akıntılar ortaya çıkar.
Fakat aynı kadının bu altı günün bitiminde kanaması devam eder ve bu süre on günü geçer de mesela on iki güne ulaşırsa, bu kadının mutadı, altı gün olarak kabul edilir. Altı günü on iki güne tamamlayan son altı günlük sürede görülen kan, istihâze (özür) sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/30).
Belirli dönemlerde çok koyu olmayan ve renksiz bir akıntı normal karşılanırken, daha koyu ve yeşil renkli bir akıntı ise bir enfeksiyon belirtisi olarak değerlendiriliyor. Normal ve renksiz bir vajinal akıntı vücudun vajinayı temizleme yöntemidir ve de sağlıklı bir vücut işlevidir.
DİYANET'İN ADET OLUNCA ORUÇ BOZULUR MU SORUSUNA CEVABI
Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bu günün orucunu da kaza eder (Merğînânî, el-Hidâye, II, 276).
Normal akıntı her an geliyor ona bakacak olursan hic oruç ve abdest tutamazsın.
Yerleşme kanaması, kadınlarda adet döneminden 2-5 gün evvel ortaya çıkan, leke olarak görülen kahverengi ya da pembe tonlarında yaşanan kanamaya verilen isimdir. Bu durum halk arasında “üstüne görme” olarak da ifade edilmektedir.
Yerleşme kanaması genellikle birkaç saat ila birkaç güne kadar (1-2 gün) sürebilir. Kanama miktarı çok az ve genellikle pembe-kahverengi ped ya da iç çamaşırı üzerinde çizgi şeklinde görülebilir. Kırmızı ya da pembe şekilde başlayan kanamalar zamanla kahverengiye dönerek durabilir.
Düzenli âdeti olan bir kadının âdet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler âdet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar âdetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılınmaz ve oruç tutulmaz.
Adet Kanaması Renkleri
Pembe: Düşük östrojen seviyelerini gösterebilir. Bu renk kanama, uzun süreli spor yapan kadınlarda da görülebilir. Çünkü spor, östrojen seviyelerinin düşmesine neden olabilir. Sulu: Sulu bir kıvamda olan ve neredeyse renksiz olan regl, yumurtalık kanserine işaret ediyor olabilir.
Çoğunlukla pembe renkli vajinal akıntı olarak yaşanan yerleşme kanaması olarak bilinir. Yerleşme kanması oldukça normal bir süreç olsa da her kadın bu kanamayı yaşamaz. Yerleşme kanması gebeliğin ilk haftalarında görülen pembemsi akıntıdır. Kadınlar hamileyken bu belirtiyi gördüğünde korkmamalıdır.
Âdet kanı, namazı kılmaya engel olur, istihâze kanı ise, namaz kılmaya engel olmaz. İstihâze kanı için korunmak ve diğer namaz vaktine kadar kan akıntısı devam ediyorsa, her namaz için abdest almak yeterlidir.
Adetin son günü ilişkiye girilir mi diyenler için evet demeliyiz. Adet sırasında yasaklanan cinsel ilişkinin helal sayılabilmesi için ise iki şart aranmaktadır. Adetin bitmesi ve yıkanıp temizlenmek şartlardır. Adet halinde ilişki yaşamak haram kılınmışsa da son aşamaya varmadan yakınlık helal sayılmıştır.
Bu kanama genel olarak 1-2 gün sürer. Hafif lekelenme ya da akıntı olarak görülür.
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri