Pembe pasaport olarak da adlandırılan geçici pasaport, Türk pasaportu taşıyan yurttaşların Türkiye dış temsilciliklerinden edinebileceği bir evraktır. Geçici pasaportların geçerlilik süresi bir aydır. Bu süreçte pasaport kayıp başvurusu yapılmalı ve yenileme süreci tamamlanmalıdır.
Geçici pasaport ya da pembe pasaport, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye dış temsilciliklerinden (konsolosluklar) alabileceği seyahat belgesidir. Geçici pasaportlar; pasaport kaybı, pasaport süre aşımı ve sınırdışı edilme gibi durumlarda, 1 ay boyunca geçerli olmak üzere verilir.
Pasaportlar; bordo pasaport (umuma mahsus pasaport), siyah (diplomatik pasaport), yeşil pasaport (hususi pasaport), gri (hizmet pasaportu) şeklinde çeşitlere ayrılır.
Umuma mahsus pasaport; İçişleri Bakanlığı, yetkilendirilmiş valilikler ya da Türk konsoloslukları tarafından belirli şartları yerine getiren Türk vatandaşlarına verilen pasaport türüdür. Bordo renklidir, bu nedenle bordo pasaport olarak da bilinir.
5682 sayılı Pasaport Kanununun 12'nci maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti Devleti namına verilmekte olan 5 çeşit pasaport bulunmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Yeni pasaportların renkleri de değişmiştir. Buna göre; normal pasaportlar bordo, özel pasaportlar (yeşil pasaport) koyu yeşil ve diplomatik pasaportlar ise siyah rengini aldı.
Türk pasaportu kaçıncı sırada? 2022 yılında Türk vatandaşları 110 ülkeye vizesiz seyahat yapabiliyorken bu sayı son güncellemeye göre 114'e yükseldi. Türk pasaportu böylece en güçlü pasaportlar sıralamasında 51'inci sırada yer aldı.
Diplomatik pasaport sahiplerinin, umuma mahsus pasaport ve diğer pasaport sahiplerine oranla ayrıcalıkları fazladır. Örneğin siyah pasaport sahibi kişiler, birçok ülkeye vizesiz bir şekilde girebilmektedir.
Dünyanın en güçlü pasaportu: İspanya, Singapur'u nasıl geçerek zirveye yerleşti? Aralık 2023 itibarıyla İspanyol pasaportu sahipleri 160 ülke ve bölgeye vizesiz seyahat edebilme hakkına sahip.
Hizmet pasaportu ya da gri pasaport, tıpkı devlet memurlarına verilen yeşil pasaport gibi devlet için yurt dışında görev yapacak olan kişilere verilen pasaport türüdür. Hususi idarelerce ve belediyelerce verilebilir.
Yeşil pasaport ise 1,2 veya 3 kadro derecelerine sahip olan kamu personellerinin, devlette çalışmakta olan öğretmenler ya da doktorların dahil bu derecelerdeki kadrolara sahip olması gerekmektedir. Yeşil pasaport almış olan vatandaşlar emekli olduklarında da yeşil pasaportlarını koruyabilmektedirler.
Siyah Pasaport
Türkiye Cumhuriyeti Devleti`ne mensup, üst düzey birimlerde çalışan kişilerin kullanma hakkına sahip oldukları pasaport türüdür. Bu kapsamda görevli kişiler askeri kademede orgeneraller, bakanlar, meclis üyeleri olup görevde oldukları müddetçe vizesiz seyahat etme hakkına sahiptirler.
Suudi Arabistan Umre vizesi için Umuma Mahsus (Bordo), Diplomatik (Siyah), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) pasaport sahibi T.C. Türk Vatandaşlarının vize alması gerekmektedir.
Geçici Seyahat Belgesi (Temporary Travel Document - TTD)
Pembe pasaport olarak da adlandırılan geçici pasaport, Türk pasaportu taşıyan yurttaşların Türkiye dış temsilciliklerinden edinebileceği bir evraktır. Geçici pasaportların geçerlilik süresi bir aydır.
Geçici pasaport tüm işlemlerinizi yolunda gitmesi durumunda 10-15 dakika kadar kısa bir sürede çıkarılabilmektedir. Geçici pasaportunuzu aldıktan sonra fotokopisini de almayı unutmamanız gerekmektedir.
Kullanım özgürlüğü en geniş olan pasaport siyah pasaporttur.sonra yeşil , gri , bordo... Devletin en yetkin makamlarında görev alanlara verilen pasaporttur. Görevde oldukları sürece bu pasaportu alabilirler.Siyah pasaporta sahip olanların ailesi yeşil pasaport alabilir.
Beş yıl üst üste zirvede yer alan Japonya'ya Fransa, Almanya, İtalya, Singapur ve İspanya katıldı. Hepsi de dünya çapında 227 noktadan 194'üne vizesiz erişim sağlıyor.
1.Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Singapur ve İspanya
Henley Pasaport Endeksi tarafından güncellenen listeye göre; en güçlü pasaport Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve2023 yılının da birincisi olan Singapur Pasaportu.
Dünyada her yıl ülke pasaportları, vizesiz giriş yapılabilen ülke sayıları bağlamında bir sıralamaya tabii tutulur. Bu ülkelerden hangisinin pasaportuyla daha çok ülkeye vizesiz giriş imkanı elde edebiliyorsanız, o ülkenin pasaportu diğer ülkeler arasında en güçlü pasaport olarak gösterilir.
PASAPORT TALEPLERİ HAKKINDA DUYURU
Hâkimler ve Savcılar Kurulu ile Bilgi İşlem Daire Başkanlığı arasında yürütülen çalışmalar neticesinde, halen görev yapan hâkim ve Cumhuriyet savcılarımızın YEŞİL ve HİZMET damgalı pasaport taleplerine ilişkin UYAP personel ekranlarından başvuru yapabilecekleri ekran açılmıştır.
Gri pasaport olarak da bilinen hizmet pasaportu, yurt dışına çıkma amacı devlet görevi olan, resmî kurumlarca görevlendirilmiş kişilere ve ailelerine verilen pasaport türüdür.
AVUKATLAR İÇİN HUSUSİ DAMGALI PASAPORT (YEŞİL PASAPORT) - BOLU BAROSU.
Birleşik Arap Emirlikleri pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 13. sıradadır. Birleşik Arap Emirlikleri pasaportu sahipleri, 180 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 49 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Gri pasaport genelde; Belediyeler, hususi idareler ve hükümet tarafından görevlendirilen şahıslar, Türk Kızılay'ı ve Türk Hava Kurumu tarafından yurt dışında görevlendirilen kişiler, yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil eden memurlar ve milli sporcular tarafından kullanılır.
Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 1 Ocak 2024 Raporu'na göre ABD vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 188 ülkeye seyahat edebilirler. Bu sayede ABD vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 7. sırada yer almaktadır. Ayrıca Global Pasaport Güç Sıralamasına göre 6. sırada yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri