Beyaz yalan veya pembe yalan, zararsız veya önemsiz olduğu düşünülen yalandır. Özellikle kibar olmak, birinin duygularını incitmemek, muhatabının üzülmesini engellemek için söylenen bir yalan…
Beyaz yalan söyleyen insanlar, genelde bunu, ince, düşünceli ve kibar gözükmek için söylerler. Bir beyaz yalan, bir partiye gitmemek için bahane uydurma ya da çok da beğenilmeyen bir hediye için teşekkür etme şeklinde olabilir.
Mavi yalan, sözde bir topluluğa fayda sağlamak için veya “topluluğun iyiliği adına” söylenir.
Özetle, yalanın prososyal ve olumsuz yalan şeklinde genel olarak iki türü olduğu bunların da kendi içerisinde alt boyutlarının olabileceği düşünülmektedir. Bunlar sırasıyla prososyal yalan, özgeci prososyal yalan, bencil olumsuz yalan ve antisosyal yalandır.
İftira; Kasıtlı ve asılsız olarak suç yükleme, kara çalma, bühtan gibi anlamlara gelmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Bu hastalığa sahip olan bireyler mitoman veya patolojik yalancı olarak tanımlanmaktadır. Bazı kişiler karşısındaki kişinin duygularını incitmemek ve onu üzmemek için beyaz yalanlar söyleyebilir. Mitoman kişiler bu durumun aksine herhangi bir neden olmadan yalan söyleyebilir.
“Yalan” kavramı “Doğru olmayan, gerçeğe uymayan söz” olarak tanımlanmaktadır. Gerçeği gizlemek, var olan bir şeyi yokmuş gibi ya da olmayan bir şeyi varmış gibi ifade etmek, aldatmak, yanıltıcı bilgi vermek, oyalamak da yalan kavramı içinde açıklanabilir.
Tarihteki ilk yalan haber nedir? - YouTube. Yalan haberlerin nereden çıktığının masaya yatırıldığı CNN TÜRK'te Gündem Özel programına konuk olan Siyaset Bilimci Baybars Örsek, tarihteki ilk yalan haberin 1867 yılında New York Sun isimli gazetenin 6 gün arka arkaya yayınladığı bir haber dizisi olduğunu söyledi.
3-5 yaş arasında hayalle gerçeği ayırt edememeleri devam ederken yalan söyleme davranışı başlar. Çocuklar, duygularının dışa aktarımında büyük önem taşıyan oyun oynama sürecinde de hayal güçlerinin etkisiyle yalan konuşabilmektedirler. Bu dönemde gerçek dışı konuşmalar sık görülür.
Küçük ya da büyük ya da “beyaz yalan” diye tabir ettiğimiz yalanları 4-5 yaşlarından itibaren herkes söyler. Özellikle çocuklar istedikleri bir şeyi almak için ya da başlarının derde girebileceğini düşündüklerinde yalan söylerler.
herşeyini dümdüz, açıkca konuşmaya, paylaşıma bağlamış saydam ilişkilere eninde sonunda zarar verecek olan yalanlardır.
Küçük ya da büyük ya da “beyaz yalan” diye tabir ettiğimiz yalanları 4-5 yaşlarından itibaren herkes söyler. Özellikle çocuklar istedikleri bir şeyi almak için ya da başlarının derde girebileceğini düşündüklerinde yalan söylerler.
Mitomani durumunda, kişi sıklıkla kendini anlattığı yalanda bir kahraman veya kurban olarak resmeder. Bu sayede, mitomanik kişi yalan söylediği kişiden övgü, acıma veya sempati gibi ilgi gösterileri elde ederek ikincil bir sosyal kazanç sağlar.
Mitomani çoğunlukla bir başka ruh sağlığı probleminin (antisosyal kişilik bozukluğu, narsistik kişilik bozukluğu, dürtü kontrol bozukluğu vb.) etkisiyle ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple öncelikle bireyin öyküsü, genel ruh sağlığı durumu ve davranışının altında yatabilecek sebepler detaylıca araştırılmalıdır.
Yalan söylediklerini düşünmeden anlattıklarına kendiler de inanabilir ve karşı tarafı da inandırabilirler. Tekrarlayan yalanlar ve bunları ortaya çıkması ile kişide yalan söyleme hastalığı yani mitomani olduğu anlaşılabilir.
Özellikle narsistik kişilik bozukluğu, borderline kişilik bozukluğu veya antisosyal kişilik bozukluğu gibi kişilik bozukluklarına sahip olan kişilerde mitomani riski artabilir. Dikkat Çekme İhtiyacı Olanlar: Mitomanlar, dikkat çekme ihtiyacı hisseden kişiler arasında daha sık görülür.
Bu hastalığa sahip olan bireyler mitoman veya patolojik yalancı olarak tanımlanmaktadır. Bazı kişiler karşısındaki kişinin duygularını incitmemek ve onu üzmemek için beyaz yalanlar söyleyebilir. Mitoman kişiler bu durumun aksine herhangi bir neden olmadan yalan söyleyebilir.
Mitomani rahatsızlığını gidermek amacıyla yapılan terapilerde kişinin kötülük yapma amacıyla değil psikolojik bir dürtü sebebiyle yalan söylediği üzerine çalışılır. Tedavi için çoğunlukla terapi yeterli olur ancak terapi uzun bir süreçtir ve aile desteği gerektirir.
Mitoman kişiler için yalan söylemek, çok rutin bir davranıştır. Genellikle 18 ile 20'li yaşlarda görülen bu hastalık, farmakoterapi ve psikoterapi yöntemleriyle tedavi edilebilir.
Örneğin; mitomani hastalığı tedavi edilmediğinde ileri derecede kişilik bozukluğuna daha da kötüsü şizofreniye dönebilmektedir. Dolayısıyla hastanın tedavi konusunda ikna edilmesi ve en kısa süre içerisinde tedaviye başlaması büyük önem arz etmektedir.
Bir insanın yalan söylediğini anlamanın en kolay yolu gözlerinin içerisine bakmaktadır. Çünkü gözler kalbin aynasıdır ve aslında içimizden geçirdiklerimizi yansıtır. Örneğin yalan söyleyen insanlar gözlerini karşısındakinden kaçırırlar. Hatta bir insan, yalan söylüyorsa, gözünü spesifik olarak sağ tarafa kaçırır.
Yalan söyleyen insanlar genelde yakından incelenmek istemezler. Yalan söylemeden evvel ellerini suratına götürmeleri, çenesine destek vermeleri ya da burunlarıyla oynamaları çok muhtemel. Bu gibi davranışlara da dikkat etmelisiniz.. Yapılan araştırmalara göre yalan söyleme esnasında burun daha da sıcak oluyor.
Akıl sağlığı uzmanlarına ek olarak, tıp uzmanları da Mitomani Sendromunun tanı ve tedavisinde yer alabilir. Bireyin sunduğu spesifik semptomlara bağlı olarak nörolog, gastroenterolog veya kardiyolog gibi uzmanlara danışılabilir.
3-Sosyal Yalanlar: Bu yalanlar en yaygın olan yalan türüdür. Çoğu zaman yetişkinlerin söyledikleri ve çocuklara söylettikleri yalanlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri