Eğer camın üzerindeki bu gerilim veya daha sonrasında uygulanan zorlamalar fazla olursa (ani veya sürekli noktasal darbebeler, basınç, ani sıcaklık değişimleri, mekanik zorlamalar, çarpma, temizleme esnasında ovarken kırılması, sivri uçlu ev eşyaları veya ciddi bir darbe vs.) cam patlayabilir.
Sıcaklık değişimleri: Otomobil camları, sıcaklık değişimlerine maruz kaldıklarında çatlayabilir. Özellikle, sıcak günlerde araba içine giren güneş ısısı, camın iç tarafının hızlı bir şekilde ısınmasına neden olabilir. Bu da camda küçük çatlamalara yol açabilir. Çarpma: Otomobil camları, çarpma anında çatlayabilir.
Bu cam çeşitli sebeplerle kırılabilir. Bu sebeplerden en çok karşılaşılanı mevsim değişiklikleridir. Uzama ve kısalma camda strese(gerilmeye) sebep olur ve bu gerilme miktarı basınç dayanımını geçmesi ile camın en zayıf noktasından kırılmasına sebep olur. Kırılma nedenlerinden bir diğeri de üretim hatasıdır.
Isıtma fırınında cam çok yüksek derecede ısıtılır ve yüksek devirli fanlardan hava üflenerek soğutulur. Temperli camın yanı sıra ısıl gerilmelere karşı dayanıklılığını ve direncini arttırmak için kullanılır.
Normal şartlarda temperli camlar kolay kolay kırılmamaktadır. Ancak belli başlı bazı nedenlerden dolayı temperli cam kırılması da meydana gelebilmektedir. Örneğin ani sıcaklık değişimi, yüksek basınç, sürekli noktasal darbeler, fiziksel zorlamalar, şiddetli çarpmalar gibi nedenlerden dolayı kırılabilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
İşte bir cam panelin temperli olup olmadığını anlamanın bazı yolları: Pürüzsüz kenarlar: Temperli cam pürüzsüz ve eşit kenarlara sahipken, normal cam pürüzlü kenarlara sahiptir. Parlak görünüm: Temperli cam, camın hızla ısıtılıp soğutulmasını içeren üretim süreci nedeniyle ışıltılı bir görünüme sahiptir.
Eğer rüyada camın kırılma anı görülmüş ise umudu yitirmek, bırakıp gitmek manası taşımaktadır. Rüyada cam bardağın patlaması kritik ve olumsuz anları bildirir. Bir hastalığın, ilişkinin sona erdiğinin ve ya bir ölümün habercisidir.
Her cam gibi temperli camlarında kırılabilmesi diğer tabirle patlayabilmesi mümkün oluyor. Temperli camlar kırıldıkları anlarda binlerce farklı parçaya ayrılarak canlıları koruyor. Her camın kırılma özelliği olduğunun unutulmaması gerekiyor.
Yangın gibi ani ve düzensiz oluşan ısılarda cam tekrardan eriyebileceği ısıya ulaşamaz. termal şok nedeniyle çoğunlukla çatlar ve kırılır.
Elbette ki temperli camlar da kırılabilir. Hatta bu tarz camların kırılması çoğu zaman patlama olarak da tanımlanır. Ancak temperli camların kırıldıktan sonra çevreye parçacıklar halinde dağılmadıkları da bilinmektedir.
İlk olarak camın çatlak bölümü özel vakum makinesi ile temizlenir ve çatlak bölümün içindeki hava alınır. Çatlağın durdurulması ve ilerlememesi için içinde toz ve kir parçalarının bulunmaması gerekmektedir. Vakum makinesi ile çatlak bölümün içi temizlendikten ve hava alındıktan sonra çatlak alana reçine enjekte edilir.
Pencerelerdeki tek cam uygulamalarını sonradan ısı cam a çift cam a çevrilmesi mümkündür. Fakat bilinmesi gereken en önemli şey şudur ki pvc pencrenin ısı cam çitasının teminini sağlayabilmek. Eğer ki pvc çita üretimden kalkmışsa yapacak çokda birşey yoktur.
Bir bütün halinde kalmaya devam eden araba camları kırık olsa da tamir edilebilir. Otomobil ön ve arka camları genellikle dolu yağması, ağaç düşmesi veya taş çarpması sonucunda kırılır. Bu kırıklar camın patlayacağı şekilde bir hasara sahip değilse tamir edilme şansı vardır.
Evet, soğuk hava şartları, özellikle ani sıcaklık değişimleri, camın çatlamasına neden olabilir. Bu duruma genellikle termal stres veya termal şok denir. Cam, sıcaklık farklılıklarına karşı dayanıklı olsa da, ani sıcaklık değişimleri camın yüzeyinde gerilim oluşturabilir.
Cam tezgahlar genellikle ısıya dayanıklıdır, ancak aşırı sıcaklık değişiklikleri camın çatlamasına neden olabilir. Doğru bakım ve kullanım ile cam tezgahlar uzun ömürlü olabilirler. Ancak, herhangi bir kazadan sonra, çatlaklar veya hasarlar hemen onarılmalı veya değiştirilmelidir.
Sıcak hava soğuk havaya oranla daha fazla nem taşır. Bu yüzden sıcak ve nemli hava, soğuk bir ortamla karşılaştığı zaman sıcaklığının azalmasıyla birlikte içerdiği nemin tamamını taşıyamaz hale gelir.Böylece içerdiği fazla nemi pencere gibi soğuk bir yüzeyin üzerine bırakır.
Temperlenme işleminden geçen cam 300°C ısıl şoka dayanabilirken, temperlenmemiş cam yaklaşık 40°C ısıl şoka uğradığı zaman kırılabilmektedir. Camlar, temperli cam haline geldikten sonra üzerinde kesme, taşlama, talaş kaldırma işlemleri yapılamamaktadır.
Temperlenmiş cam 300 santigrat derece ısı şoklarına dayanabilir. Ancak normal camlarda bu seviye sadece 40 santigrat derecedir. Temperli camların üzerinde talaş kaldırma, taşlama ve kesme gibi şeyler yapılmaz. Camların kimyasal yapısı ve rengi değiştirilemez.
Şömine Camları bir diğer adıyla seramik camları markasına göre 700 ve 900 derece ısıya kadar dayanıklı camlardır. Ani ısı değişimlerine karşı dirençlidir.
Kırılmaya, erimeye ve çatlamaya dayanıklı hale getirilmesi amacıyla ısıl işlem uygulanan cama temperli cam denir. Dökümü yapılmış olan cam, 600°C-700°C ısı verilmek ve ardından hava ile ani soğutma yapmak suretiyle temperlenir.
Kolay kullanımı ve dayanıklılığı sebebi ile artık birçok alan ve sektörde, kolay kırılan cam yerine pleksi levhalar tercih edilmektedir.
Hava şartları: Cam balkon camı, aşırı sıcaklık veya soğuk hava şartlarından etkilenebilir. Özellikle camın ani ısınması veya soğuması camda çatlamalara veya kırılmaya neden olabilir.
Unutmamamız gereken şey; doğru kompozisyon, doğru tavlama tekniği, doğru ergitme ve üretim ile üretilen camların dayanıklı olduğu ve kolay kolay çatlamanın oluşmayacağıdır. Nazar boncuğunun çatlamasının başlıca sebepleri arasında uygun cam kompozisyonunun kullanılmaması gelmektedir.
Bu durumda camın kırılması fiziksel bir durumdur. Çünkü cam kırıldığında fiziksel görünüşünde değişiklik yaşanır. Kırılan her bir parça yine cam olduğu için kimyasal değişim denilemez. Şekil değişmesinden dolayı camın kırılması fiziksel değişim olayıdır.
Cam, ışıkta parlayacağı için ışığı arttırmak kırıkları görmenizi ve temizlemenizi kolay hale getirecektir. Büyük parçaları elinizle alın. Büyük cam parçalarını keskin yerinden tutmadan dikkatlice alın ve kalın bir çöp poşetine yavaşça atın. Büyük parçalar bittiğinde küçük parçaları ellerinizle temizlemeye çalışmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri