pencere - Nişanyan Sözlük. Farsça aynı anlama gelen pancare sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Farsça bādgīra veya bādcīre بادگیره “hava deliği” sözcüğünden evrilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Farsça bād “rüzgâr, yel” ve Farsça gīr “tutan” sözcüklerinin +a ekiyle bileşiğidir.
Farsça ve Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) cām جام "bardak, kadeh, sürahi" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Avesta (Zend) dilinde aynı anlama gelen yāme- sözcüğü ile eş kökenlidir.
tencere - Nişanyan Sözlük. Arapça (Mağrip) tāgra تاكرة “güveç, yassı pişirme çömleği” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük İspanyolca tagara veya tagarra “çömlek, güveç [eskimiş] ” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Pastırma eski bir Türk yiyeceğidir. Pastırmayı ilk yapanların Orta Asya'da Hunlar olduğu bilinmektedir.
1- Pazar: Farsça'daki "bazar"'dan (yiyecek, öteberi satılan yer, pazar) geliyor. Büyük olasılıkla "pazar yerinin kurulduğu gün" anlamında adını almış.
İlgili 18 soru bulundu
Türkçe 'zeytin' kelimesinin kökeni İbranice 'zait', Arapça 'zaitum'a dayanıyor. Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen Türkler önce Arapça'nın etkisiyle 'zeytun', daha sonra 'zeytin' demişler.
1910'lu yıllarda üretilen ilk Yeni Türkçe sözcüklerdendir.
Yufka TDK sözlük anlamı nedir? Yufka kelimesinin TDK sözlüğe göre 3 farklı anlamı vardır. Yufka kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Pastırma; Orta Asya'dan batıya göç eden Türk akıncılarıyla Anadolu'ya gelmiş ve Kayseri'yi kendine mesken tutmuştur. Orta Asya'lı atalarımız sürekli at üzerinde seyir halinde olduklarından yiyeceklerini de yanlarında taşırlardı. Bu durum kurutulmuş eti yiyecek olarak seçmelerine neden olmuştur.
Anadolu'ya özgü bir kültürdür sucuk Doğum yeri her ne kadarda bilinmese sucuk diyarı Kayseri diye bilinir. Kayseri halkı pastırmaya ve sucuğa lezzetinin Erciyes Dağından esintinin verdiğini söylerler.
Nişanyan Sözlük'e göre salça kelimesinin kökeni İtalyancada "yemek suyu" veya "sos" anlamına gelen salsa kelimesinden türemiştir.
Komik bir Kürt ajitasyonu: Kuşkana, kuşkane, kuşgana gibi değişik şekillerde söylenen kelime, Azerbaycan'ın tamamında, Kars'ta, Erzurum'da, Şanlıurfa'da Türkçe konuşan herkes tarafından bilinir, kullanılır, anadilinden öğrenilir. Asıl Kürtçe olan, 'tencere'dir.
pencere - Nişanyan Sözlük. Farsça aynı anlama gelen pancare sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Farsça bādgīra veya bādcīre بادگیره “hava deliği” sözcüğünden evrilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Farsça bād “rüzgâr, yel” ve Farsça gīr “tutan” sözcüklerinin +a ekiyle bileşiğidir.
Eski Türkçe kon- fiilinden Türkiye Türkçesi +Iş- ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için kon- maddesine bakınız. Kon- fiilinden +iş- işteşlik ekiyle “karşılıklı veya birlikte ikamet etmek” anlamındayken sadece Türkiye Türkçesinin Batı lehçesinde 16. yy'dan sonra danışmak fiilinin yerini almıştır.
Farsça kökenli bir sözcük olan Canan'ın gerçek anlamı dışında mecazi anlamları da bulunmaktadır.
Son kelimesinin TDK sözlüğe göre 8 farklı anlamı vardır. Son kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Birçok şehirde pastırma, sucuk yapılır, güzel yapılır, kötü yapılır, o tartışılır ama pastırmanın anavatanı, memleketi Kayseri'dir." diye konuştu. Türk Patent ve Marka Kurumunca Kayseri pastırması, 25 Haziran 2002'de, Kastamonu pastırması da 29 Mart 2021'de coğrafi işaretle tescillendi.
Birinci sınıf hayvanın kuşgömü ve sırt kısmından elde edilen pastırmalar; ikinci sınıf bohça (eğrice), kenar, şekerpare, but dilmesi, mehle, omuz, kürek ve kapak kısmından elde edilen pastırmalar; üçüncü sınıf ise etin bacak, döş, etek, kavram, bez, meme, kelle gibi bölümlerinden elde edilen pastırmalar olduğu ifade ...
Ancak Oxford Üniversitesi'nin Yiyecek-İçecek Ansiklopedisi'ndeki iddialara göre pastırma ilk kez Bizans'ta yapılmış ve adı "pastor" imiş İddia edilene göre Bizans'a ait olan bu lezzetle Türkler, İstanbul'u fethettikten sonra tanışmış.
Ekmek sözüne gelince bu kelime Türkçedir. Divan-ı Lugati't-Türk'te, etmek biçiminde geçer. Etmek biçimi eski metinlerde tespit edilmiştir.
Köken. Osmanlı Türkçesi اكمك, o da Eski Türkçe epmek (epmek), ötmek (ötmek) kelimelerinden gelmektedir.
Pınar kelime kökeni Türkçe olan bir kelimedir.
Merhaba kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve dilimize Arapçadan geçmiştir. Türkçede yaygın olarak kullanılan bir kelime türüdür. Anlamı ise selam ya da selamlaşma olarak ifade ediliyor. Merhaba kelimesinin bir diğer anlamı da geniş ve ferah bir yere geldiniz demektir.
Eski Türkçe kün “güneş, gündüz” sözcüğünden evrilmiştir.
Hoşçakal Kelimesi Ne Demektir? Hoşçakal kelimesi bir kişi ile vedalaşırken kullanılan bir iyi dilek sunma kelimesi anlamına gelmektedir. İyi kal sağlıklı kal anlamlarına gelmektedir. Hoşçakal kelimesi karşıdaki kişinin mutlu ve huzurlu olmasını dileyen içerisinde hüzünle beraber veda içeren bir sözdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri