Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklular da talep etmeleri durumunda isteğe bağlı sigortalı olabilmektedir. Ancak, yabancı ülke vatandaşlarından Türkiye'de yerleşik olma hali bir yılı doldurmadıkça genel sağlık sigortası primi alınmamakta ve bu kişiler genel sağlık sigortalısı sayılmamaktadır.
Sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmış ülkelerdeki hizmetlerini, 3201 sayılı Kanuna göre borçlananların, sözleşme yapılan ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih, ilk işe giriş tarihi olarak dikkate alınmaz.
Kişiler yurt dışında çalışmalarına bağlı olarak Türkiye'de prim ödemeleri yaparak emeklilik hakkı kazanırlar. Emeklilik için ödenecek prim sayısı 5400 günü tamamlamak gerekmektedir. 2021 yılı itibariyle, 58 yaşını dolduran ve eksik prim günü olmayan kişiler emekliliğe ayrılabilirler.
Yurtdışında çalışan sigortalı, her ay isteğe bağlı prim ödemek yerine yurtdışı borçlanması yapmak istemesi halinde genel sağlık sigortası primini ödemeyecek, sadece %20 uzun vadeli sigorta primini ödeyerek yurtdışı borçlanması yapacak ve yurtdışında çalıştığı günlerin sigortalılığını tesis edilecektir.
Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) yıllardır süren mücadelesi geçen aylarda olumlu sonuçlandı ve ilk maaşlar alınmaya başlandı. Yurtdışında yaşayan ve gerekli şartları tutturan Türk vatandaşları da EYT düzenlemesi kapsamında emekli olma hakkına sahip.
İlgili 43 soru bulundu
Yurt dışında yaşayan ve yurtdışında kaldıkları sürelerin Türkiye'de geçmiş sigortalılık sürelerine eklenmesini isteyen vatandaşlar tarafından yurt dışı borçlanma yapılabiliyor. Yurt dışında geçirdikleri süreleri Türkiye'de sigortalılık sürelerine sayılarak ortaya çıkan borcun ödenmesiyle emeklilik hakkı doğuyor.
Ancak, taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta olarak gönderilen yurtdışı borçlanma taleplerinde, dilekçenin postaya verildiği tarih, başvuru tarihi olarak kabul edilir. miktarı, daha sonra bu miktar 7200 ile çarpılarak 20 yıllık borç miktarı hesaplanacaktır.
CEVAP: Yurtdışı çalışma süresi borçlanmadan, Türkiye'deki çalışmalarıyla emekli olan biri, yurtdışında çalışmaya başladığında, Türkiye'den almakta olduğu emekli aylığı kesilmez. Ancak yurtdışı çalışma süresini borçlanarak emekli olan biri, yurtdışında çalışmaya başladığında emekli aylığı kesilir.
2023 Yılı temmuz ayı zamlı yurtdışı borçlanması günlük prim tutarı asgari ücrete gelen zamlala birlikte yükseldi. 2023 yılında yurtdışı borçlanması için günlük prim tutarı 201,22 TL'dir. 1 aylık borçlanma için ödenecek prim 72.439 TL olarak hesaplanmaktadır.
Hizmet belgesinin temini ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Genellikle sigortalının talebi üzerine doğrudan o ülkenin sigorta kurumundan ya da Müşavirlik/Ataşeliklerimiz veya Büyükelçiliklerimiz kanalıyla temin edilmektedir.
Yurtdışında çalışan kişilerin Türkiye'de emekli olma seçenekleri bulunmaktadır. Yurtdışı hizmet borçlanması yaparak prim ödemesi yapma yolunu tercih ederek, yurt dışında geçirdikleri sürelerin karşılığında Türkiye'de emekli olabilir ve emekli maaşı alabilirler.
9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
Her iki ülkeden emekli aylığı almada bir sakınca bulunmamaktadır. Sosyal Güvenlik sözleşmeleri ve 3201 sayılı kanun kapsamında borçlanılan süreler istinaden, aylık alan kişilerin yurt dışından da aylık almalarında bir engel yoktur. Dolayısıyla, kişiler kendi ülkelerinden ve başka bir ülkeden aylık alabilirler.
Birden fazla yurt dışı hizmet borçlanması yapılması durumunda sigortalılık süresi başlangıcı, en son borcun ödendiği tarihten, borçlanılan toplam gün sayısı kadar geriye götürülerek belirlenir.
SGK'ye gelmeden evde, cepte, nette, 7/24, istediğiniz zaman, istediğiniz yerde e-Devlet'te işlem yapabilirsiniz. Kolay, hızlı, güvenilir hizmet, e-Devlet platformunda. e-Devlet'te hizmet sürelerinizi görebilir, eksik günleriniz için borçlanma başvuru ve takibinizi yapabilirsiniz.
Yurtdışı borçlanmasının yapılması için kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) şahsen ya da posta yoluyla başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuruları sırasında gerekli belgelerin eksiksiz teslim edilmesi ve borçlanma sürelerinin belgelenmesi gerekir.
Borçlanma yapmanız emeklilik tarihinizi etkilemez. Her halükarda 47 yaşınızda 5.450 günü doldurarak emekli olursunuz.
Asgari ücret yüzde 30 artarsa yurt dışı borçlanmasında 1 günlük prim tutarı 195.15 TL'ye çıkacak. 5400 gün için 1 Temmuz 2023 tarihinden sonra borçlanma yaptığında 1 milyon 54 bin lira ödemesi gerekecek. Başka bir ifadeyle 243 bin lira daha fazla ödeyecek.
Cevap: Yurtdışı çalışma süresini borçlanılarak kazanılan günler Bağkur'a sayılıyor.
yurtdışında çalışmaya başlaması halinde emekli maaşları kesilmeyecektir.
Evet, yabancılar Türkiye'den emekli olabilir. Bir Türk vatandaşı emekli olmak için hangi şartları taşıyorsa bir yabancının da aynı şartları taşıması gerekir. Türkiye'de yaşayan bir yabancı kadının emeklilik yaşı 58, erkeğinki ise 60'dır.
Aylık Miktarları
Türkiye'de emeklilik sigortasına prim ödemişseniz, bunu Alman Emeklililk Sigortasına bildirme sorumluluğunuz vardır. Eğer Türk emeklilik sigortasına prim ödemişseniz, Alman aylığınızda herhangi bir düşme olmaz, ama yükselme ihtimali olabilir!
Türk vatandaşlarının, yurtdışında geçen çalışma sürelerinin , yurt dışında bulunan ev kadınlarının ise orada geçirilen sürelerinin , borçlanma yolu ile Türkiye'de çalışılmış gibi sayılması ve varsa , Türkiye'deki çalışma süreleri ile birleştirilerek ,emeklilik aylığına hak kazanmaları mümkündür.
1 Ağustos 2019 tarihinden sonra yapılan yurtdışı hizmet borçlanmalarında, borçlanılan süreler 4/b (Bağ-Kur) kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak değerlendiriliyor.
1- E-Devlet şifreniz ile ( www.turkiye.gov.tr ) internet adresine giriş yapınız. 2- Ana sayfada bulunan “Kurumlar” bağlantısına tıklayınız. 3- Açılan yeni sayfada “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı” bağlantısına tıklayınız. 4- Açılan yeni sayfada “Yurtdışı Borçlanma Belge Sorgulama” bağlantısına tıklayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri