Perçin adı verilen, bir ucu açık diğer ucu ise şişirilmiş eleman vasıtası ile yapılan çözülemez bir bağlantıdır. Perçinli bağlantılar, ancak perçinin tahrip edilmesi halinde çözülebilirler.
Çözülemeyen bağlama elemanları, makine elemanlarını şekil veya maddesel bağla birbirine bağlamaktadır. Bu bağlama elemanları çözülürken tahrip olduğu için tekrar kullanılamaz. Lehim, kaynak, perçin ve yapıştırma bağlantıları bu grupta değerlendirilir.
Perçin Bağlantıları Perçin;İki yada daha çok levhayı birbirine sökülemeyecek bir biçimde bağlamak için üstlerinde bulunan veya açılan deliklerden geçirilip iki ucuna çekiçle vurularak şişkinleştirilmiş yuvarlak metal çubuklardır.
2) Kuvvet bağlı bağlantılar: Bağlanacak parçalar birbirleri arasında sıkıştırılır ve ortaya çıkan sürtünme kuvveti ile birbirine bağlanırlar. Ön yüklemeli kamalar, sıkma bağlantılar, sıkı (pres) geçmeler, konik geçmeler, civat-somun bağlantıları vs kuvvet bağlı bağlantı örnekleridir.
Taşıma Elemanları: Üzerlerine takılan tekerlek, makara, tambur, kasnak, dişli çark gibi elemanlarını taşıyan makina elemanlarıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Lehim, yapıştırma, perçin gibi sökülemeyen bağlantı elemanlarının yanı sıra cıvata, pim, vida, gijon gibi elemanlar da sonradan sökülebilen elemanlardır.
Pernolar genel olarak makine imalatında, lokomotiflerde, vagon yapımında, madencilikte, motorlu taĢıt yapımında ve kaldırma iletme makinelerinde kullanılır.
Güç iletme, değiştirme veya biriktirme gibi fonksiyonları yerine getirerek iş yapma kabiliyetine sahip olan birçok elemanın birleştirilmesiyle oluşturulan sisteme makine adı verilir. Makineyi meydana getiren cıvata, somun, kama, yatak vb. elemanlara da makine elemanı denir.
Sıkı geçme, boyutları birbirinden farklı tasarlanmış parçaların, çeşitli tekniklerle birleştirildikten sonra parça arayüzü arasındaki statik sürtünme kuvveti ile bir arada kalan mekanik bağlantıdır.
Perçinler; Biçimlerine malzemelerine ve kullanım yerlerine göre üç sınıfa ayrılır. Biçimlerine göre perçinler; delikli, başlı ve başsız. Malzemelerine göre perçinler; çelik, alüminyum ve bakır perçinler. Kullanım yerlerine göre perçinler; endüstriyel imalathaneler, çelik yapı ve kazanlardır.
Makine parçaları, sac levha, kayış ve balata gibi makine elemanlarının sökülemez şekilde birleştirilmesinde kullanılmaktadır. Perçin söküp takılabilen bir parça değildir. Takıldıktan sonra sökülemez. Parçaların perçin adı verilen elemanlarla sökülmez şekilde birleştirilmesi işlemine de perçinleme denir.
Kuvvet Makineleri: Doğal ya da kimyasal enerjinin mekanik enerjiye dönüştürülmesini sağlayan makinelerdir. İçten yanmalı motorlar, traktör, rüzgâr tribünleri kuvvet makinelerine örnek olarak gösterilebilir. İş Makineleri: Kuvvet makinesinden alınan enerji ile çalışan makinelere iş makineleri adı verilmektedir.
Yapıştırma bağlantısı, aynı veya farklı iki malzemenin metalik olmayan bir ara malzeme (yapıştırıcı “zamk”) ile çözülemeyecek şekilde birleştirilmesi ile elde edilir.
Hidrolik bağlantı parçaları, hidrolik sistemlerdeki hortumları, boruları ve boruları bağlamak için kullanılan parçalardır. Hidrolik ekipman genellikle yüksek basınç altında çalışır ve genellikle sabit bir sistem değildir.
Şantiyelerde en çok tüketilen sarf malzemesi gurubunda yer alan plywood'un alternatifi olarak üretilen ikinci nesil polimer inşaat kalıbı EKOPLAK, uzun yıllar kullanım imkanı sağlayan dayanıklı yapısı ve geri dönüştürülebilir malzemeden imal edilmesiyle doğa dostu bir çözüm sunmaktadır.
Stoper: Kalıbın iki parçası arasına yerleştirilen sınırlayıcı metal parçalarıdır. Basınçlı kalıplama sırasında, kalıplanan parçalarının kalınlık kontrolünde kullanılmaktadır.
Çelik Kalıp Nedir? Çelik kalıp sistemleri inşaat sektöründe herhangi bir yapı için betonun şekil almasını sağlayan ve çelikten üretilen kalıplardır. Betonun, perde, kiriş, kolon, döşeme, çatı elemanı ve yüzeysel taşıyıcılar gibi çeşitli formları almasını sağlar. Çelik yüzeyler sayesinde düzgün betonlar elde edilir.
Çoğunlukla bir mil ile bir göbeğin (dişli çark, kayış kasnağı, zincir çarkı, kavrama göbeği, varyatör çarkı, fan gövdesi, türbin çarkı...) moment aktaracak şekilde birbirine bağlanmasıdır.
Miller: Dönerek hareket ileten, moment ve eğilmeye maruz kalan dairesel kesitli elemanlardır. Çeşitli tiplerde olabilir. Faturalı mil, dolu mil, içi boş mil ve krank mili tiplerinde olabilir.
Millerin yatak içinde yuvarlanarak dönmelerini sağlayan kısımlarına muylu adı verilir.
Kopilya Pimi ile Perno arasındaki fark nedir? Pimlerin üretimi esnasında bulundukları yere sıkışma mantığı olduğundan konik yada çentikli yapıya sahiptirler. Perno tıpkı pim mantığında çalışmaktadır. Döner parçaların birbirine bağlanmasında tercih edilmektedir.
Pim, farklı parçaları sabitlemek ya da merkezlemek için kullanılan, ince uzun silindirik ya da konik parçadır. Mekanik sistemlerde bir makine elemanı olarak metalden yapıldığı gibi marangozluk ve mobilyacılıkta bağlantı elemanı olarak kullanılan ahşap ya da metal tipleri vardır.
Mafsallama amacı ile kullanılan silindirik makina elemanlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri