TÜİK açıkladı, Türkiye'nin en ucuz şehirleri ve Türkiye'nin en pahalı şehirleri belli oldu. Sıralama şaşırtıcı. Kira, konut ve gıda fiyatlarının sürekli arttığı Elazığ ise “ucuz şehirler” arasında yer alması dikkat çekti…
Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan şehirler, Türkiye'nin en ucuz illeri arasında yer alırken, Elazığ'ın oranı ise bu iller arasında yüzde -2,49 oldu.
İşte, Türkiye'nin en pahalı şehirleri... TÜRKİYE'NİN EN YÜKSEK MALİYETLİ ŞEHİRLERİ: TÜİK'in son verilerine göre en yüksek maliyetli şehir sıralamasında İstanbul, yüzde 14,75'lik bir artışla birinci sırada yer alıyor. İzmir yüzde 9,4'le ikinci, Ankara ise yüzde 6,62'lik bir artışla üçüncü sırada bulunuyor.
Türkiye'nin en ucuz şehirleri: Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan
Araştırmaya göre Türkiye'deki en ucuz şehirler Doğu Anadolu'da. Listenin en sonunda yer alan Ağrı , Kars, Iğdır ve Ardahan şehirleri, Türkiye ortalamasına göre % - 6,51 oranında daha uygun fiyatlı. En ucuz 2. bölge ise Güneydoğu Anadolu.
En ucuz şehirler arasında Doğu Anadolu Bölgesi'nden Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan; ikinci olarak en ucuz bölge sıralamasında Güneydoğu Anadolu'dan Mardin, Batman, Şırnak, Siirt illeri oldu. Büyükşehirler arasında da Konya, Gaziantep ve Şanlıurfa en ucuz şehirler arasında yerini aldı.
İlgili 22 soru bulundu
Türkiye'nin en ucuz şehirleri Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alırken Elazığ'da konut satış fiyatlarındaki yüzde 8'lik artış olduğu ve en ucuz iller arasında yer aldığı tespit edildi.
Elazığ ilinde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık ön plandadır. Sığır yetiştiriciliğinden sağlanan değerin yaklaşık yarısını üreten Elazığ ili, bölgede en yüksek oranda kültür ırkı sığıra sahip ildir. Elazığ ilinde kültür ırkı, melez ve yerli sığırların oranları sırasıyla % 49, % 29 ve % 22'dir.
Harput Kalesi'nden Keban Barajı'na, Sivrice Hazar Gölü'ne kadar, Fırat Nehri'nin aktığı en dar boğaz olan Elazığ, gezilecek turistik yerlerinin yanı sıra en önemli lezzet duraklarından biri olma özelliği taşıyor.
Yapılan çalışma sonucu, çeşitlilik açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına Gaziantep'in sahip olduğu ve Gaziantep mutfağının tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu açıklanmıştır. İkinci sırada Elazığ'ın geldiği ve Elazığ mutfağının 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu belirtilmiştir.
Elazığ denildiğinde akla; orcik, pestil, üzüm ve dut gelir. Orcik, diğer birçok yörede cevizli sucuk olarak bilinen lezzettir. Dünyada şarap üretiminin merkezlerinden biri olan Elazığ'ın Boğazkere ve Öküzgözü üzümleri ile yapılan yerel şarapları da sevdikleriniz için değerli birer hediyelik eşya seçeneği olabilir.
Tarım: Ovaları az fakat çok verimlidir. Bol suları bulunan büyük akarsuların suladığı bu ovalarda buğday, arpa, pirinç, şekerpancarı, tütün, fasulye, nohut, mercimek, fiğ, burçak, soğan, sarımsak, pamuk, üzüm, elma, armut, kayısı, ceviz, badem ve dut yetişir.
2000 yılına dayanan 4000 yıllık tarihiyle, Elazığ'ın ilk yerleşim bölgesi. Tarihi kaynaklarda, Harput'a ilk yerleşenlerin “Hurriler” olduğu belirtiliyor. Asya çıkışlı oldukları tezi çoğunlukla kabul gören Hurriler'in yine bölgede yerleşmiş olan Hititler ve Asurlar'la ilişki içinde olduğu biliniyor.
Elazığ, tarihi süreçte 1920 yılında Bingöl iline bağlı bir sancak olarak kuruldu. Daha sonra, 1926 yılında Tunceli'ye bağlı bir ilçe haline getirildi. Ancak, 4 Temmuz 1950 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen bir yasa ile Elazığ, Bingöl ve Tunceli'den ayrılarak tekrar il statüsüne kavuştu.
Büyük çoğunluk Şafii olsa da Kürtlerin arasında Hanefiler (Elazığ, Urfa, Antep dolaylarında mesela) ve Dersim dolaylarında yaşayan Aleviler de vardır.
Nüfusun %53.7'si Türkçe (75.358), %44.9'u Kürtçe (63.047), %1.3 (1.845)'i Ermenice, %0.8'i diğer diller (94), %0.01'i Arnavutça (21), %0.01'i Arapça (15), %0.01'i Çerkezce (8), %0.01'i Rumca (8) ve 1 kişi de Fransızca konuşmaktadır.
Elazığ kadim ve tarihi bir şehirdir. Kimliği ve kişiliği olan, Anadolu'nun kalesi olan, milliyetçi, muhafazakâr bir şehirdir. Elazığ birçok alanda sıçrama ve büyüme hedefi olan bir noktadır.
Yeni Kurulan şehir önceleri eyalet ve bilahare vilayet merkezi olmuş, bir ara Diyarbakır vilayetine bağlı bir sancak haline gelmiştir. 1875'te müstakil mutasarrıflık, 1879'da da tekrar vilayet olmuştur.
Elaziz'in adı, 17 Aralık 1937 tarih ve 3785 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 10 Aralık 1937 tarih ve 7806 sayılı kararname ile Elazığ olarak değiştirilmiştir.
Nüfus bakımından en büyük ilçeleri sırasıyla Merkez, Kovancılar ve Karakoçan'dır. Yüzölçümü bakımından en büyük ilçesi Merkez, nüfus ve yüzölçümü bakımından en küçük ilçesi Ağın'dır. Elazığ'da ilçe sayısı 11, belediye sayısı 26 ve köy sayısı 546'dır.
TÜİK tarafından açıklanan 2022 yılına ilişkin iç göç istatistiklerine göre Elâzığ'da 2022 yılında 22 bin 271 kişi göç ederken, 21 bin 60 kişi göç aldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılına ilişkin "İç Göç İstatistikleri" bültenini yayımladı.
Elâzığ Karakoçan ilçesinde Ohi Deresi'ni batıya doğru takip eden sırasıyla Tekar- dıç, Demirdelen, Akçiçek, Çamardı, Çayırgülü, Üçbudak ve Yoğunağaç Köyle- rinden 3 tanesi Sünni, 4 tanesi de Alevi nüfusu yoğunlukludur.
Elazığ ağzı (veya Harput ağzı), Türkiye Türkçesi ağızlarının doğu grubunda yer almaktadır. Kullanılan kelime ve telaffuzlar temelini, şu anki Elazığ ili sınırları içerisinde bulunan tarihi Harput'tan alır.
Nebi Harun-i Asefi, Nebi Hallak, Nebi Harut, Nebi Zünnun, Nebi Hürmüz, Nebi Ömer ve Danyal ile Kur'an-ı Kerim'de isimleri geçen Zülkifl ve Elyesa peygamberlerin kabirlerinin bulunduğuna inanılan bölgenin incisi Eğil, taşıdığı manevi atmosferiyle ziyaretçilerinin kalbine dokunuyor.
Elazığ'ın Meşhur Taş Ekmeği Tatlısı - Mutfağım Şahane - 15 Nisan 2020 - YouTube.
Elazığ'ın en çok üretilen ve meşhur meyveleri arasında yer alan dut, taze olarak yenildiği gibi kurutularak kışın da yenilir. Kurutulmuş dut taş dibek içerisinde dövülüp içerisine ceviz veya badem içi katılmasıyla elde edilen dutunu nefis bir yiyecektir. Dutunu halkın demirbaş yiyecekleri arasında bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri