Sağlıklı gebelikler aile hekimi ve kadın doğum uzmanının iş birliği ile kontrol altında takip edilebilirken, yüksek riskli gebelik geçiren veya riskli gebelik geçirme ihtimali olan anne adaylarının perinatoloji uzmanlarına başvurması gerekir.
Perinatoloji uzmanı, doğacak bebeğe ait sakatlıkların erken teşhisi amacı ile ileri düzey ultrason taramalarını (ayrıntılı/detaylı Ultrason), kromozomal bozuklukların tarama testlerini yapar, gerekirse koryon villus örneklemesi ve amniosentez gibi invaziv girişimleri uygular.
Çeşitli risk faktörleri bulunan ve gebelik düşünen anne adayları ile gebeliğinde çeşitli riskler tespit edilen, komplikasyon gelişen ya da çeşitli nedenlerle süreç hakkında endişeleri olan anne adayları da mutlaka perinatoloji uzmanlarına başvurmalıdır.
Yüksek teknoloji, deneyim ve bilgi birikimi gerektiren bu hizmetlerin ayrı bir uzmanlık dalı tarafından gerçekleştirilmesi tüm Dünya'da olduğu gibi ülkemizde de bir zorunluluk haline gelmiş ve Sağlık Bakanlığı 2011 yılında “Perinatoloji”yi yan dal uzmanlık olarak kabul etmiştir.
Gebeliğin belli dönemlerinde (Özellikle 11-14. gebelik haftalarında ense kalınlığı ve Down Sendromu taraması için; 18-23. haftaları arasında ise bebeğin vüvudundaki anatomik problemlerin belirlenmesi için) perinatoloji uzmanlarınca değerlendirilmesi gereklidir.
İlgili 43 soru bulundu
Perinatoloji uzmanı, bebeğe ait sakatlıkların erken teşhisi, ileri düzey ultrason taramaları, kromozal bozukluklar için tarama testlerini gerçekleştirir. Düşük durumları, tekrarlayan gebelik kayıpları gibi birçok sorunun teşhisi, takibi ve tedavisiyle ilgilenir.
Perinatoloji, gebelik sırasında olumsuzları teşhis eden ve gerekli tedaviyi uygulayan uzmanlık dalıdır. Perinatoloji dalı anne ve bebek sağlığıyla ilgilenir. Hamilelik sırasındaki risklere karşı gerekli önlemleri alarak doğumun sağlıklı şekilde gerçekleşmesini amaçlar.
11-13. hafta testi bebeğe yapılan ilk ayrıntılı ultrasonografi işlemidir. Bu yol ile bebeğiniz hakkında hem genetik hem de görülür sakatlık ihtimalinin ilk araştırması gerçekleştirilmiş olur. Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebeliklerde 11-13.
Perinatologlar, yüksek riskli gebelerin sağlık ve refahını koruma konusunda uzmanlığa sahiptirler ve erken teşhis, tedavi ve izleme ile anne ve bebek sağlığını korumak için önemli bir katkı sağlarlar. Yüksek riskli bir gebelik yaşayan kadınlar için, perinatoloji hizmetlerine erişim hayati bir öneme sahiptir.
Bunların dışında bebekte herhangi bir anomali şüphesinin olması, amniyotik sıvının az veya çok olması, bebeğin ölçümlerinin gebelik haftası ile uyumlu olmaması gibi durumlarda, gebelik haftası ne olursa olsa perinatolog tarafından detaylı ultrason incelemesi yapılmaktadır. sırasında annenin aç olmaması tercih edilir.
Anne adayının aç veya tok olmasının bir önemi yoktur. Ultrason incelemesi sıklıkla abdominal ( karından ) bitirilebilir. Ancak bazen ultrason görüntüsü yeterli olmaz ve alttan ( vajinal ) yoldan yapılabilir. Bu teknik ile yapılan inceleme kesinlikle düşüğe neden olmamaktadır.
35 yaşından sonraki gebelikler tıpta ileri anne yaşı olarak tanımlanmıştır. Bu yaştan ve özellikle 40 yaşından sonraki gebelikler, riskli gebelik olarak ele alınır, daha özel ve yakın takip gerektirir.
Ayrıntılı ultrason çekiminden önce anne adaylarının aç olması gerekmez. Ayrıntılı ultrason haftası geldiğinde size verilen randevu saatinden en az 15 dakika önce ilgili birimde hazır bulunmanızda fayda vardır. Görüntüleme yaklaşık olarak 30-40 dakika sürebilir.
Detaylı Ultrason Nerelerde Yapılır? Detaylı ultrason çekimi yapan devlet hastaneleri olduğu gibi bu işlemin gerçekleştirilebileceği özel hastaneler de mevcuttur. Örneğin, Ankara, İstanbul gibi kentlerdeki perinatoloji birimi olan Medipol, Medicana gibi hastaneler de detaylı ultrason muayenesi yaptırılabilir.
Ayrıntılı / Detaylı Ultrason ile Down Sendromu Tanısı Konulabilir mi? Bebekte var olabilen bir anormalliğin tespiti ve bebeğin sonraki hayatını tehdit eden bir hastalığın erken tespiti için yapılan ayrıntılı ultrasonografi ile, Down sendromunun kesin olarak tanınması mümkün değildir.
Ayrıntılı ultrasonda beyin, akciğer, kalp, omurga, mide ve bağırsak ve böbrek hastalıkları tespit edilebilirken kol ve bacaklardaki anomaliler de saptanabilmektedir.
Bu ultrason tekniği; rahim, serviks, vajina, fallop tüpleri ve yumurtalıklar dâhil olmak üzere vajinal organların ve yapıların hızlı bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır. Pelvisteki açıklanamayan ağrı, şişlik veya enfeksiyonların teşhis edilmesini ve pelvisteki büyümenin incelenmesi için en iyi test türüdür.
İkinci aşamada MHRS (Merkezi Hastane Randevu Sistemi) olan 182 nolu telefon hattını arayarak ya da internet üzerinden bu bölüme randevu almanız gerekir.
İdeali, bu konuda uzmanlaşmış Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı yani Perinatoloji uzmanı (Maternal Fetal Tıp uzmanı - yüksek riskli gebelik uzmanı) tarafından yapılmasıdır. Yine bazı ülkelerde ve ülkemizde radyologlar tarafından da yapılmaktadır.
Perinatolog, bir Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanıdır.
İlk obstetrik takibin 10.gebelik haftasından önce olması önerilmektedir.
Kadın doğum uzmanı, kadın hastalıklarını teşhis ve tedavi edip, kadınlara hamilelik veya doğumla ilgili tıbbi bakım sağlayan doktorlara verilen mesleki unvandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri