Peroneal sinir, dizin arkasındaki çukurda siyatik sinirden ayrılır ve kaval kemiğinin boynunun çevresinde döner, yüzeyel ve derin olmak üzere iki uç dala ayrılır. Peroneal sinir diz bölgesinde yüzeyel olduğu için özellikle bu bölgede baskı ve direkt travmaya uğruma ihtimali oldukça yüksektir.
Peroneal sinir ayak bileğinin hareketini sağlayan çizgili kas grubunu sinirlendiren bir motor sinir dalıdır.
Peroneal sinir sıkışmasında ayak sırtının ve bacağın ön yan yüzünde duyu azalır ya da tamamen kaybolur, Fibula kemiğinin üst ucu hizasında hassasiyet de vardır. Ayağın ve ayak başparmağının yukarı kaldırılmasında ve ayağın dış yana çevrilmesinde belirgin zayıflık ya da tam felç durumu gelişebilir.
Fibular (peroneal) sinir ayak bileğini yukarı çeken kasların iletisini sağlar . Bu sinirdeki sıkışmalarda ayak sırtında yanma karıncalanma uyuşma ve ayakta düşme oluşabilir. Diz bölgesinde yüzeyselleştiği için sıkışma genellikle o bölgede görülmektedir.
Obturator sinirin motor fonksiyonları, temel olarak kalça ve uyluğun adduksiyonunu sağlar. Ayrıca, diz fleksiyonu, tibianın mediyal rotasyonu, kalça fleksi- yonu ve uyluğun eksternal rotasyonunda yardımcı- dır.
İlgili 21 soru bulundu
Periferik Sinir Nedir? Periferik sinir sistemi, beyin ve omurilik dışında kalan sinirlerden oluşur. Beyin ve omurilikte yer alan merkezi sinir sistemini diğer organlara ve uzuvlara bağlama işlevine sahiptir. Periferik sinir hastalıkları ise bu sinirlerde meydana gelen hasarlar sonucu oluşmaktadır.
Ayak bileğine dorsofleksion hareketini (ayak bileğinin yukarı kaldırılması) yaptıran kası uyaran sinir, peroneal sinirdir. Bu sinirde veya bu sinirin uyardığı kaslarda meydana gelebilecek herhangi bir hasar, bu kasların fonksiyon yapamamasına neden olacaktır.
Siyatik sinirden popli- teal çukurda ayrılan peroneal sinir, çukurun dış tara- fında gastrocnemius kasının lateral başı üzerinden geçer (4-6). Diz altında fibula başı ve boynu civarın- daki çok yüzeyel bir seyreden sinir, burada sadece cilt ve yüzeyel fasya ile korunur (6,7).
PS peroneus longus'un derinliklerine doğru ilerleyerek bacağın ön kaslarını (tibialis anterior, ekstansör digitorum lon- gus, peroneus tertius ve ekstansör halüsis longusu) inerve eder.
Eğer şikayetler ileri düzeyde değilse hastanın şikayetleri genellikle kendiliğinden bir ay içinde düzelir. Eğer hastanın ayağında güç kaybı varsa ve Elektromiyografi (EMG) de sinir hasarı tespit edilmişse beklenmemeli ve hemen ameliyat düşünülmelidir.
Peroneal sinir tuzak nöropatisi alt ekstremitede en sık gözlenen tuzak nöropatidir. Sinirin yüzeysel yerleşimi ve fibuler tünelden geçmesi yaralanma ve bası altında kalma riskini arttırır. Hastaların en sık şikayetleri bacak dış kısmı ve ayak bileği çevresinde ağrı, his kusuru ve kuvvet eksikliğidir.
Peroneal Sinir Sıkışması
Dizin dış yanındaki bölgede sinirin bası altında ezilmesiyle oluşur. Bacakta duyu azalması veya hissin tamamen kaybolma durumu söz konusudur. Düşük ayak denilen bu durum hastalığın ciddiyetini de ortaya koyar.
Peroneal sinir ayak bileğinin ve baş parmağın kendinize çekilmesini hareketini yaptırtır. Aynı zamanda da başparmak ve çevresindeki duyunun hissedilmesini de bu sinir sağlar. Peroneal sinir diz bölgesinde yüzeyel olduğu için özellikle bu bölgede baskı ve direkt travmaya uğruma ihtimali oldukça yüksektir.
Kübital tünel sendromu, dirsek ağrısı, el ve parmaklarda uyuşma ve seğirme gibi belirtilere sebep olabilir. Peroneal sinir sıkışması: Bacakta dizin arkasındaki peroneal sinirin sıkışmasıdır. Bu sinir, dizden geçerek ayak bileği ve ayak parmaklarına gider. Dizde travma veya yaralanma sonucu sinire baskı oluşabilir.
Sinir hasarında ilk şikayet ayakta güçsüzlüktür. Yürürken ayak yere takılıyormuş gibi olur.Ani veya yavaş bir şekilde başlayan şikayetler giderek artar. Ağır hasarlarda düşük ayak gelişebilir. Ayrıca ayak sırtının ve bacağın ön yan yüzünde uyuşukluk görülebilir.
Periferik sinir hasarının iyileşmesi, uygun tedavi ve rehabilitasyon ile desteklendiğinde daha olumlu sonuçlar elde edilir. Fizik tedavi, ilaç tedavisi ve bazen cerrahi müdahaleler, hasarlı sinirlerin iyileşmesini desteklemek ve fonksiyonu geri kazanmak için kullanır.
Yeterli ölçüde muz, yağsız süt ve yoğurt tüketin
Ayrıca B vitamini eksikliğinde, beyin ve beynin emirlerini uygulayan sinir sisteminde çeşitli derecede hasarlar oluşabilmektedir. Et, balık, yağsız süt, yoğurt, muz, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerde B vitamini bulunmaktadır.
Kesinin seviyesi, yaralanma tipi gibi etkenlere de bağlı olarak sinir iyileşmesi etkilenebilir ve hatta hiç iyileşme görülmeyebilir. Sinir iyileşme hızı ortalama 1 mm/gün olup kesinin seviyesi ile ilişkilidir.
Peroneal tendonlar: Anatomik resime dikkat ederseniz; ayak bileğinin dış kısmındaki kemiksel çıkıntının arkasından gelerek 5. Ayak ortası kemiğinin uç kısmına yapışan tendonlar vardır. Bunlara peroneal tendonlar denir.
Ayak bileğinde sinir sıkışması olarak da tanımlanan Tarsal tünel sendromu (TTS), ayaktan geçen tibial sinirin hasarlandığı durumlarda ortaya çıkıyor.
peroneus profundus isimli dallarına ayrı- lır. N. peroneus communis, m. gastrocinemius'un caput laterale'si üzerinden distal'e iner ve aya ın tüm extensor kaslarını innerve eder.
Nöronlar, hasar gördüklerinde özellikle gliyaların yardımıyla, kendilerini yenileyebilirler. Hatta belli bölgelerdeki (özellikle koku bölgesi ve hipokampüsteki) nöronlar, henüz tam olarak olgunlaşmadıkları için çoğalabilirler ve görev yerlerine göç edebilirler.
Periferik bir sinir hareketliliğini, esnekliğini kaybettiğinde veya çevre dokular tarafından sıkıştırıldığında bir sinir sıkışması meydana gelir. Bir sinir sıkışması, doğası gereği akut veya kronik olabilen nöropatik/nörojenik ağrıya neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri