ENFLUVİR'in en sık raporlanan (çok yaygın ve yaygın) yan etkileri; hasta hissetme veya hasta olma (mide bulantısı, kusma), karın ağrısı, mide bozulması, baş ağrısı ve ağrıdır. Bu yan etkiler sıklıkla ilacın ilk dozundan sonra ortaya çıkar ve genellikle tedavi sürerken kesilir.
ENFLUVİR aynı zamanda gribi önlemek amacıyla da kullanılabilir. Ergenlerde (13-17 yaş) ve yetişkinlerde kullanım: Yetişkinler ve ergenler tarafından 75 mg kapsüle alternatif olarak 1 adet 30 mg kapsül ile 1 adet 45 mg kapsül kullanılabilir. ENFLUVİR 10 gün boyunca, günde bir defa alınmalıdır.
ENFLUVİR “nöraminidaz inhibitörleri” denen bir ilaç grubuna dahildir. Bu ilaçlar grip virüsünün vücudun içinde yayılmasını engeller. Bu ilaçlar, grip virüsü enfeksiyonu belirtilerini dindirir veya engeller. ENFLUVİR, erken doğan (prematüre) ve 2 haftalıktan küçük bebeklerde kullanılmamalıdır.
Yetişkinlerde, en sık raporlanan advers etkiler tedavi çalışmalarında kusma ve mide bulantısı, önleme çalışmalarında mide bulantısı ve baş ağrısıdır. Bu advers etkilerin çoğunluğu ilk dozun kullanımı üzerine ilk veya ikinci tedavi gününde raporlanmış ve spontan olarak 1-2 gün içinde çözülmüştür.
İlacı kullanan çocukların yaklaşık %15'inde kusma gözlenirken, ishal, karın ağrısı, bulantı, uykusuzluk, baş dönmesi, baş ağrısı, kulak bozuklukları diğer gözlenen yan etkilerdir.
İlgili 28 soru bulundu
ENFLUVİR'in en sık raporlanan (çok yaygın ve yaygın) yan etkileri; hasta hissetme veya hasta olma (mide bulantısı, kusma), karın ağrısı, mide bozulması, baş ağrısı ve ağrıdır. Bu yan etkiler sıklıkla ilacın ilk dozundan sonra ortaya çıkar ve genellikle tedavi sürerken kesilir.
İnfluenza A tedavisi genellikle semptomları hafifletmeye ve hastalığın süresini kısaltmaya odaklanır. Antiviral ilaçlar özellikle hastalığın ilk belirtileri göründükten sonraki 48 saat içinde alındığında etkili olabilir. Bu ilaçlar virüsün çoğalmasını engeller ve hastalığın şiddetini azaltabilir.
Yatak istirahati, bol sıvı alınması, hastanın odasının sık sık havalandırılması da tedavinin kısa sürede başarıya ulaşmasında etkilidir.
Ateş, genellikle 3-5 gün sürer. Yorgunluk ve halsizlik daha uzun sürebilmesine rağmen sağlıklı kimselerde grip semptomları yaklaşık bir hafta sürer. Altta yatan hastalığı, bağışıklık yetmezliği olanlarda, küçük çocuklar ve yaşlılarda yaşamı tehdit edici komplikasyonlar gelişebilir.
İnfluenza hastalığı virüs enfeksiyonuna bağlı olduğundan tedavide antiviral ilaçlar kullanılır ve semptomatik tedaviler uygulanır. Oseltamivir, zanamivir gibi antiviral ilaçlar virüse doğrudan etki göstererek enfeksiyonun giderilmesine yardımcı olur.
Laboratuvarda yapılan testlerle virüsün kolaylıkla tespit edilebildiğini söyleyen Dr. Kaya, doktorun verdiği tedaviye uyulması gerektiğini belirterek, “Viral enfeksiyon olduğu için antibiyotik kullanılmamalı. Antibiyotikler bu virüsler üzerinde etkili değildir.
En iyi, en az zararlı ateş düşürücü parasetamol grubu ilaçlardır. Günde 3-4 kez düzenli aralıklarla kullanılması önerilir. Bu ilaçlar 72-96 saat kullanılabilir.
Oseltamivir (genelde bilinen jenerik adıyla Tamiflu®) oral alım için uygundur. FDA onayına göre erken dönemde komplike olmayan İnfluenza tedavisinde önerilir.
Gripte solunum zorluğu görülmezken, covid-19 hastalarında solunum zorluğu gözlemlenmektedir. Diğer önemli bir fark ise covid-19 hastalarında akciğer kaynaklı kuru öksürük yaşanmasıdır. Ayrıca influenza enfeksiyonunda çok sık burun tıkanıklığı ve akıntısı olmaktadır.
İnfluenza ilaçsız gecer mi? İnfluenza (grip) genellikle kendiliğinden geçen bir hastalıktır.
İnfluenza virüsü ile enfekte olan kişilerde hastalığın ilk 1-3. günlerinde, aniden ortaya çıkan ateş, baş ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik, kuru öksürük, boğaz ağrısı ve bazen burun tıkanıklığı belirtileri görülür. 4.gün ve sonrasında ateş ve kas ağrıları azalır.
Grip mukus üretmeyen kuru bir öksürüğe neden olur. Ancak soğuk algınlığı genellikle mukus üretir bu nedenle balgamlı öksürük yaygındır.
Grip ya da tıptaki adıyla influenza, influenza virüslerinden kaynaklanan, ani gelişen, çoğunlukla burun, boğaz ve sonrasında akciğerleri tutan bir tür solunum yolu enfeksiyonudur. Gribe neden olan influenza virüslerinin, A, B ve C olmak üzere 3 farklı tipi bulunur.
Domuz gribi, domuzlarda görülen influenza A adlı virüsün H1N1 alt tipinin mutasyona uğraması sonucu insanlara bulaşmasıyla meydana gelen, kişide ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve yorgunluk belirtileriyle ortaya çıkan, bulaşıcılığı yüksek, ölüm oranı düşük viral bir solunum yolu hastalığıdır.
Özellikle tavuk suyuna bol limonlu çorba, ızgara, haşlama veya buğulama yapılmış et, tavuk, hindi veya balık, mutlaka sebze yemeği, mevsim yeşillikleri ile yapılmış salata, yoğurt ve bol tahıl içeren ekmek çeşitleri seçilmeli. Öğün ve öğün aralarında bol sıvı alınmalı.
Özellikle terlemek soğuk algınlığının yarattığı ateşi düşürmeye yardımcı olur. Ardından alınacak ılık bir duş ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine fayda sağlayarak soğuk algınlığının geçmesini sağlar.
Bu tip etkili maddeler taşıyan bitkiler arasında yeşil çay (epigallo kateşinler), pembe çiçekli laden (Cistus incanus), kuşburnu (prosiyanidinler) bilinmektedir. b. Polimerik polifenollerin “nöraminidaz inhibitörü” etkileri nedeniyle virüslerin yayılması ve çoğalmasını engellediği gösterilmiştir.
40 kg' dan ağır olanlar Günde iki kere 75 mg (75 mg' lık doz bir 30 mg' lık doz ve bir 45 mg' lık dozun toplamından oluşur.) Grip hastalığının önlenmesinde kullanımı ENFLUVİR aynı zamanda gribi önlemek amacıyla da kullanılabilir. ENFLUVİR 10 gün boyunca günde bir kez alınmalıdır.
ENFLUVİR, 2 haftadan büyük bebekler, çocuklar ve yetişkinlerde influenza ve avian influenza tedavisinde endikedir (bkz. Bölüm 4.4 ve Bölüm 5.3). 2 haftadan daha büyük yenidoğanlarda, semptomların başlangıcını takip eden ilk iki gün içerisinde başlanırsa endikedir.
Kişinin ateşi hafifse (38,3 santigrat dereceden az) genellikle ilaçla tedaviye ihtiyaç yoktur. Bol sıvı alınmalı ve bol bol dinlenilmelidir. Ilık bir banyo yapmak (yaklaşık 36,7 santigrat derece) vücut sıcaklığını düşürmeye yardımcı olabilir. Dehidrasyon belirtilerine ve diğer kötüleşen semptomlara dikkat edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri