Farslar (Eski Farsça: 𐎱𐎠𐎼𐎿, Farsça: پارسها), Persler veya Osmanlıcadaki tabirle Âcemler (Osmanlıca: عجم, Âcem), çoğunlukla İran'da yaşayan İranî bir halktır.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. İranlılar, İran vatandaşı ya da İran milletinden olan. İranlı, ülkedeki tüm etnik unsurları kapsayan bir terimdir. Farsça konuşanlara Farsi ya da Pers denilmekte iken tarihsel anlamda Arap-Fars ayrımını belirtmek için Acem sıfatı da kullanılmıştır.
Persler ya da Farslar (Farsça: فارس) günümüzde İran toprakları içinde bulunan İrani topluluklardandır. Günümüzde Farslar tarafından kurulmuş bir devlet vardır.
Köken olarak, Sasanice “Eranşahr” (Aryenler Ülkesi) kelimesine dayanmaktadır. Orta Persçe eran sözcüğünün kökeni, Akhaimenidler dönemi yazıtlarında da geçen aryen sözcüğüne dayandırılır. Pers kralları Darius ve Kserkses yazıtlarda “aryen” kökenlerini vurgulamışlardır.
Altay kökenli krallardan ilki, Pers adıyla bilinen büyük devlet kurucu Kiros'tur. Mısır, Babil, Mezopotamya'nın tamamı dahil, Eskidünyanın yarısına hükmettiği için 'büyük' unvanı verilmiştir.” “Asil soydan gelen kralın koruyucusu bir parstır.
İlgili 39 soru bulundu
Günümüz İranlıların ataları olarak kabul edilirler. Antik İran'da kurulan en önemli iki imparatorluk Ahamenişler ve Sasaniler, Persler tarafından kurulmuştur. Fars devletlerinin tarihi Ahamenişler ve Sasaniler şeklinde 2550 yıl öncesine kadar uzanır.
Persler çeşitli boylardan meydana gelmektedir. Bu boylardan en soylusu Pasargadai boyudur. Pers kralları bu boyun Akamenes koluna mensuptur. Akamenes, Perslerin en eski atası olarak kabul edilmektedir ve bu yüzden Persler bilim insanları tarafından Akamenidler/Ahamenişler olarak da isimlendirilmektedir.
Farslar İranlı bir ulustur.
Pers dini, Zaratuştra ya da Zerdüşt adını taşıyan düşünürün adına istinaden Zerdüştlük olarak adlandırılmıştır. İÖ 7-6. yüzyıllar arasında ortaya çıkmış olan bu din, İbranilerde olduğu gibi tanrıyı tek varlık olarak kabul etmiştir.
Persler, Büyük Kyros ile İran'dan başlayarak Avrupa'ya ve buradan da Hindistan'a kadar uzanan İmparatorluktur. Perslerin diğer adı Aryan olarak da bilinmektedir. Persler Kimdir? Dünyadaki ilk ve en büyük gerçek imparatorluk olarak kabul edilen Pers İmparatorluğu milattan önce 500lü yıllarda kurulmuştur.
Persler, Kapadokyadan geçerek başkentlerini Ege bölgesine bağlayan, 'Kral Yolu'nu geliştirmişlerdir. Makedonya Kralı İskender M.Ö.334 ve 332'de Pers ordularını arka arkaya bozguna uğratarak bu büyük İmparatorluğu yıkmıştır.
ve Pers-Fars kimlikli Samanoğulları ile Büveyhoğulları yerel hanedanlıkları dışında İran siyasi tarihi boyunca Fars kimliğini taşımış iki devlet kurulmuş tur: Pehlevî devleti (1925-1979) ve İran İslâm Cumhuriyeti (1979'dan günü müze).
Pers İmparatorluğu'nun Sonu
MÖ 334 yılında genç Makedon hükümdarı Büyük İskender, Çanakkale Boğazı'nı (Hellespont) geçti ve Pers İmparatorluğu'nu istila etti. Zekice planlanan ve gerçekleştirilen bir dizi savaş ile genç kral, Pers kralı III. Darius'un ordularını yendi.
İranlı tarihçiler Farsların menşeini Perslere dayandırmaktadırlar. Perslerle Farslar arasında bir akrabalık söz konusu ise de, bu ilişki ancak bir ad akrabalığından öteye gitmemektedir. Bilindiği gibi, belirsiz bir tanım olan Pars/ Pers adı İslâmî kaynaklarda Fars olarak karşımıza çıkmaktadır.
İran ise Aryen kavimlerinin üzerinde yaşamış olduğu ve Turan ile Mezopotamya arasında kalan toprakların adıdır. Çoğu zaman İran'dan kastedilen Farslar ve Turan'dan kastedilen de Türkler olduğu düşünülür.
İran'da Azeriler en büyük Türk grubudur ve Farsçadaki İran Türkleri (ترکهای ایران) adı öncelikle İran Azerileri için kullanılmaktadır.
Zerdüştilikte namaz iki yönlü bir ibadettir. Namaz bir yandan Tanrı'ya karşı saygı, dua, niyaz ve şükür etmek için yerine getirilen ibadetin temel rükûlarında biridir. Diğer yandan ise namaz kulun acziyetini kabul edip Tanrı'ya güç katmak için kılınmaktadır.
Zerdüştlük tek tanrıya inanan en eski dindir. Aynı zamanda ilk çıktığı dönemler içerisinde çoklu dini reddedip tek tanrılı dine inanan bir mezhep olarak da ifade etmek mümkün. Tek tanrıcılık inancını önemli ölçüde ortaya çıkarmış olan Zerdüştlük, zaman içerisinde bu inancı oldukça büyük bir bölgeye yaymıştır.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
Antik Persler; M. Ö. 2000'li yılların sonlarında Orta Asya ve Kafkaslar hattından İran'a göç eden halklardan biridir. Geldikleri bölgede hayvancılık faaliyeti gerçekleştiren Persler; etnik olarak Medler ve Partlar ile akrabadırlar.
Ülkenin adı MÖ 6. yüzyıldan 1935 yılına kadar Pers İmparatorluğu, Acemistan gibi isimlerle anılırken, o yıl Şah Rızâ Pehlevî, uluslararası topluluktan "İran" adını artık kullanmalarını istemiştir.
Nüfusun önemli bir bölümünü Farslar ve Azeriler oluşturur. Diğer etnik unsurlar Türkmenler, Kürtler, Afganlar, Araplar, Belucilerdir.
Büyük Kyros liderliğinde güç kazanan Persler, M.Ö. 550'de İran'daki Med Krallığı'nı yıkmış ve Pers İmparatorluğu'nun temellerini atmışlardır. Medlere karşı kazandığı zaferden sonra Büyük Kyros'un amacı Anadolu'yu ele geçirmek olmuştur.
Zerdüştçülük, Zerdüştîlik ya da Mecûsîlik, günümüzden 3.500 yıl önce Zerdüşt tarafından İran'da kurulan, yaklaşık M.Ö. 6. yüzyıldan M.S. 7. yüzyıla kadar Pers, Med ve Sasani İmparatorluğu'nun dini olan, içerisinde düalist ve eskatolojik inanışın ilk örneklerini barındıran, Dünya'nın en eski tek tanrıcı vahiy dini.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri