Geleneksel tulum peyniri üretiminde, süt çiğ olarak kullanılır. Çiğ süt bir bez parçasından süzülür ve sıcaklığı el ile dokunmak suratiyle kontrol edilir. Mayalama sıcaklığı her tür süt ürününde olduğu gibi, tulum peyniri için de çok önemlidir. Sıcak havalarda: 28-39 C aralığında olmalıdır.
Peynir bir gece geçtikten sonra mandıraya getirerek, şeker torbaları büyüklüğünde torbalara koyulur. Yaklaşık 1 hafta ya da 10 gün üzeri bezle örtülerek, suyunu tamamen çekmesi sağlanır. 10 gün sonrasında bakır tenekelere ufalanarak koyulan peynir kemah tuzuyla tuzlanır.
Gerçek tulum peynirini kazındığı zaman dağılır birbirinden çözülür bulgur bulgur olur. Sofraya konduğu zaman gerçeğini ayrıt etmek oldukça kolay olur. Bidon ambalajına konmuş ürünler deriye nazaran biraz daha beyaz olur, yumuşaklık konusunda deri peynirinden biraz daha yumuşak olur.
Süt tulum peyniri için mayalanır ve bir saat beklenir. Özel süzgeç varsa süzgeçten; yoksa ince temiz bir tülbentten mayalı süt süzülür. Süzülen peynir 1 gece dinlendirilir. Dinlendikten sonra büyük torbalar içine eklenen peynirler 10 gün üzerinde bez olacak şekilde bekletilir.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir.
İlgili 31 soru bulundu
Ağustos ayında yaylalarda beslenen koyun ve ineklerden süt alınır. Hayvanlardan alınan süt pişirilmeden doğal mayalarla mayalanır. Erzincan tulum peynirinin en önemli özelliği çiğ süte doğal mayaların kullanılarak yapılmasıdır. Mayalanan süt ince torbadan yapılan süzeklerde süzülerek peynir haline getirilir.
Tulum peyniri yapmak için tam yağlı süt 30 derece sıcaklığa getirilerek mayalanır. Maya bundan önceki peynir tariflerinde olduğu gibi 10 kilo süt için bir gram şişe mayası kullanılarak yapılır ve süt bir saatte teleme hâline getirilir. 5 kilo sütten bir kilo peynir elde edilir.
İnek Tulum Peyniri Yapımı Koyun, inek ve keçi sütünden yapılır. Farklı besilerden elde edilen peynirler de olsa da, bu üçü ve özellikle inek ve keçi sütünden yapılanın daha lezzetli olduğunu söyleyebiliriz. İyi bir tulum peyniri yapmak istiyorsanız mayanız ve sütünüz doğal olmalı.
Özellikle yapımı uğraştırıcı olan tulum peyniri, 2500 rakım yüksekliğindeki yaylalarda birçok farklı çeşitteki çiçekler ile otlatılan ve o tertemiz yayla suyundan içen koyun ve keçilerden alınan süt ile yapılır. Tüketici tercihlerine göre inek sütünden de yararlanılmaktadır.
Tulum peyniri yaylalarda otlanan hayvanların sütünden elde edilmektedir. Genellikle koyun sütünden elde edilmektedir. Tulum peyniri yapmak için doğal maya kullanılması gerekmektedir. İlkbahar aylarında otlatılan koyunların sütü tulum peyniri yapmak için kullanılmaktadır.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
3-Her 5 litre süte piyasada satılan 1/16000 kuvvetindeki standart peynir mayalarından bu mayanın kendi kapağının ¼ ü kadar(Dörtte biri) peynir mayası katılır.
Yalnız başlık yanıltıcı olabilir lütfen bidonun ağırlığını değil peynirin ağırlığını yazın başlığa. 5 KG'lık bidonda 4 KG peynir diye.
Tulum peyniri, geleneksel olarak yağsız koyun sütünden üretilir; zaman zaman bu süte farklı oranlarda keçi sütü de katılabilir. Geleneksel tulum peyniri üretiminde, süt çiğ olarak kullanılır. Çiğ süt bir bez parçasından süzülür ve sıcaklığı el ile dokunmak suratiyle kontrol edilir.
Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir. Eğer peynir dilimlenirse, su ile temas eden yüzey artacağından peynir tuzu daha etkili şekilde suya geçer.
Tulum, deri önü yırtılmadan olduğu gibi çıkartılmış kuzu, koyun ve oğlak derisibden yapılır. Kesim sırasında deri çok dikkatli bir şekilde tulum olarak çıkarılır.Suyla karışık ateş külünde iki üç gün bekledikten sonra tüylerin dökülmesi sağlanır ve tabakalama işlemi yapılarak, baş ve arka kısmı tersten sıkıca bağlanır.
Ufalanmış ve tuzlanmış peynirler, tulumlara ya hemen ya da bir gün bekletildikten sonra basılıyor. Afyon tulum peynirlerinin özelliği, olgunlaşma sürecinde bekletildiği mahzenlerin ısısının daha yüksek olması. Sıcakta olgunlaşma hızlandığından, 30-45 gün depolama yeterli oluyor.
Tulum peyniri yenildikten sonra bol su tüketilmelidir ve tansiyonu olan insanlar tulum peyniri yemeden önce mutlaka suda bekletmelidir.
Yapımına beşinci-altıncı aylarda başlanan ,dokuzuncu aylarda biten, tamamen Erzincan'ın yüksek rakımlı,90-100 çeşit bitki zenginliğine sahip ,temiz ve serin yaylalarındaki buz gibi soğuk sulardan beslenen,beyaz koyundan (karaman koyun ) alınan sütten yapılan peynire Erzincan Tulum Peyniri denmektedir.
Hazırlanan süt pastörize edildikten sonra doğal şirden mayası ile mayalanır. Kıvamı hazırlandıktan sonra olgunlaşma süresine alınır. Oda sıcaklığı özel olarak ayarlanmış odalarda bekletilen tulum peyniri sürekli ters düz edilerek olgunlaşması sağlanıyor.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
İzmir tulum peynirinin tenekede yapılan çeşidinde inek sütü, keçi sütü ve koyun sütü kullanılır. Peynir tenekeye yerleştirildikten sonra kuru tuz ve salamura eklenir. Salamura olarak peynir altı suyundan yararlanılır. İzmir deri tulum peynirinde ise salamura yerine su kullanılır.
Yurt içerisinde yöreden yöreye farklılıkları bulunan tulum peynirinin en meşhur, en lezzetli olanı da Erzincan'dadır. Bu bölgelerde yetişen peynirlere de zaten Erzincan tulumu ya da Şavak peyniri de denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri