Mevcut yaş sınırı 12 olan minibüslerin yaş sınırı 14'e, taksi dolmuşların 10'dan 12'ye, sarı taksilerin 6'dan 8'e, turkuaz ve siyah taksilerin 9'dan 11'e yükseltildi. Yaş sınırı 12 olan okul servisi ve 19 olan personel servis araçlarında değişikliğe gidilmedi. Alınan kararlar 2023'ün sonuna kadar geçerli olacak.
Bu çerçevede, on iki yaşından küçük olması zorunluluğu, muayeneden geçmiş olması kaydıyla 1/7/2023 tarihine kadar on beş yaşından küçük olması şeklinde uygulanması kuralı getirilmiştir.
UKOME Karanına göre minibüsler için 12 yaş, taksi dolmuşlar için 10 yaş, personel servisi 19 yaş şartı var. 2020/4-7.A sayılı UKOME Kararı kapsamında kazanılacak plaka hakkı işlemlerinde araç verilmesi ile ilgili tüzel kişilere TSE veya ISO belgelerini tamamlamaları için 30 Haziran 2021 tarihine kadar süre verilmesi ...
Servis araçlarından ilgili kamu kurum ve kuruluşunda çalışan personel yararlanır. Bu personel kurumlarınca verilmiş kimlik kartlarını yanlarında bulundurmak ve istenildiğinde ilgililere göstermek zorundadır.
İlgili 23 soru bulundu
Okul Servis Araçları Yönetmeliği'ne göre, servis araçlarını kullanacak şoförler, 26 yaşından gün almış ve 66 yaşından gün almamış olmalı.
İşverenlerin personellere servis hizmeti sağlaması zorunluluğu bulunmasa dahi iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde bu konuyla ilgili bir hüküm bulunması durumunda servis hizmeti sunulması gerekir.
Herhangi bir kamu kurum ve kuruluşu veya özel veya tüzel kişilerin personelini bir akit karşılığı taşıyan şahıs veya şirketlere ait minibüs ve otobüs türündeki ticari araçlar Personel servis aracı olarak tanımlanır.
Sorunların çözüm noktası ALO 130 hattı vatandaşlarca aktif olarak kullanılıyor.
İşverenler, İş Kanunu hükümlerine göre işçilerinin ulaşım bedellerini karşılamak zorunda olmasalar dahi iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde ilgili bir hüküm bulunuyorsa bu hizmeti verme zorunluluğu oluşacaktır. Servis işverenin kendi inisiyatifinde ya da iş sözleşmesinde hükme bağlanmasıyla işçilere sağlanır.
Bu kapsamda şoför açığının kapatılması ve gençlerin istihdamına katkı sağlanması için büyük otobüs kullanacak şoförler için ehliyet yaş şartı 26'dan 24'e indirildi.
Aksaray Minibüsçüler ve Otobüsçüler Odası Başkanı Veysel Öztürk, alınan kararla 15 Ekim 2023 tarihinden itibaren 65 yaş üstü vatandaşların minibüslerde ücretsiz taşınmasının son bulacağını açıkladı.
Ticari araç kullanan şoförler için yaş sınırı 65'ten 68'e yükseltildi. Düzenlemeden sadece ticari taksi kullanan şoförler yararlanabilecek.
'BİZDE EHLİYET İÇİN ÜST SINIR YOK'
''Bizim hukukumuzda 18 yaşını doldurmuş biri gerekli testleri geçtikten sonra ehliyet almaya hak kazanır ancak üst yaş sınırı bulunmuyor.
69 yaşından gün almış kişiler ticari taksilerde şoförlük yapamayacak. Genelge kapsamında 69 yaşından gün alanların şoförlük yapamayacağı belirtildi. İTEO Başkanı Aksu'nun mesajı şöyle: Değerli meslektaşlarımız; Ticari taksi alımı için ve şoförlük yapabilmek için 65 olan yaş şartı 68 olarak değiştirilmiştir.
g-) Kendi personelini veya ücretsiz müşteri taşımak üzere, “S” plakalı özel veya tüzel kişilikler adına tescil edilmiş ticari maksatla taşımacılık yapmayacak araçlarda da Kamu Kurum ve Kuruluşları Personel Servis Hizmet Yönetmeliğinde belirlenen yaş şartı 19 (on dokuz yaş dâhil ) uygulanır.
Yetişkin personel taşımacılığında araç servis hostesi çalıştırma zorunluluğu yoktur.
Servis Şoförü Ne Demek? Belirlenen bir güzergah üzerinden insanları işine ya da okuluna götüren kişiye servis şoförü denir. Servis şoförü; yük taşımacılığı yapmaz, sadece insan taşımacılığı yapmakla yükümlüdür. Servis şoförü günlük belli bir rutin içerisinde insan taşımacılığı yapar.
Genel anlamda servis minibüsleri 16+1 kişilik olup, yarım otobüsler 27 kişilik, büyük otobüsler ise 45 kişiliktir. Peki bu rakamlar arasında ki kişi sayısı için ne yapılmalı ?
" Görüldüğü gibi, servis aracı işyeri organizasyonu içinde sayılmaktadır. Servis aracı içinde gerçekleştirilen bu karşılıklı eylemler, işyerinde olumsuzluklara yol açabilecek bir nitelikte olup, iş ilişkisini etkilemektedir.
Komisyon tarafından taşıma yapmaya yeterli olduğu belirlenen Özel/Okul servis Aracına bir yıl geçerli olmak üzere “Özel/Okul Servis Aracı Uygunluk Belgesi” verilir. Devir ve model değişiklikleri nedeniyle Özel/Okul Servis Aracı Uygunluk belgesinin tekrar yenilenmesi gerekmektedir.
İşçi işverene 6 iş günü içinde yazılı olarak bu durumu kabul ettiğini bildirmezse, yapılan bu değişiklik işçiyi bağlamaz. Bu durumda işveren ya işçiye servis hakkını sağlamaya devam etmek zorundadır ya da onu kıdem tazminatını ödeyerek ve ihbar öneli kullandırarak işten çıkarmalıdır.
Fakat uzak mesafede (45 dakika) oturanlara servis sağlanırken, yakın mesafede (10 dakika) oturanlara servis sağlanmıyor. İş Yasası'nın 5. maddesine yer alan “eşitlik ilkesi” gereği “objektif” bir dayanağı olmadığı sürece işçiler arasında ayrıma gidilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri