Pelvik muayenede elle yapılan muayene: Doktor bir elinin işaret ve orta parmağını vajinaya yerleştirir, diğer elini de karın alt kısmına bastırır. Bu incelemede ilk önce iki el arasında kalan rahimin büyüklüğü, kıvamı, varolan rahime ait kitleler ve rahimin duruş şekli (öne dönük, ters) not edilir.
Doktorunuz sizi uyarmadığı sürece (plasentanın aşağıda yerleşmesi gibi durumlar da vajinal muayene yapılmaz) elle, spekulum veya ultrasonla vajinal muayene rahatlıkla yapılabilir. Bundaki amaç vajina, rahim ağzını detaylıca değerlendirmektir. Olası bir rahim ağzı açılması ya da kanama ancak böyle saptanabilir.
Yumurtalıklar: Yumurtalıkların incelenmesinde yumurtalıkların hacmi, yumurta sayısı, kist olup olmadığı, kist varsa boyutları ve niteliği belirtilir. Böylece anne adayının gebeliğe engel bir durumunun olup olmadığı anlaşılır.
Erken hamilelik belirtileri arasında mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet, sık idrara çıkma, hafif kramp benzeri karın ağrıları ve yorgunluk yer alabilir. Bu belirtiler gebeliğin ilk haftalarında görülebilir.
Döllenmeden yaklaşık 7-10 gün sonra kanda beta hCG dediğimiz gebelik hormonu yükselmeye başlar. Bu durumda kanda ya da idrarda bakılan gebelik testleriyle gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu hormon önce kanda sonra idrarda yükselmeye başladığından dolayı gebelik önce kanda sonra idrarda belli olur.
İlgili 33 soru bulundu
Vücutta meydana gelen değişiklikler, hamilelik nedeniyle salgılanan hormonlar, rahmin genişlemesi, beslenme şekilleri gibi faktörler, haftalık ya da aylık olarak hamilelik belirtileri konusunda farklılığa sebep olmaktadır. Bu nedenle, yüzde yüz hamilelik belirtileri gibi kesin bir durum pek söz konusu değildir.
Vajinadan su gibi akıntı gelmesi bir belirti mi?” sorusu da merak edilenler arasında. Sık gelen belirgin akıntılar hamileliğe işaret edebilir. Bu akıntılar beyaz ve süt kıvamlıdır. Ek olarak regl kanamasına benzemeyen az gelen kanamalar da bir belirtidir.
Anne adayına 50 gr şeker yüklemesi yapılır ve hamilelikte 50 gr şeker yüklemesi sonuçları 1 saat sonra değerlendirilir. Sonuç 130 veya 140 üzeri değerlerdeyse durum şüpheli olarak değerlendirilir. 75 gr ve 100 gr şeker yüklemesinde ise anne adayının testten önce 8 saatlik açık uygulaması gerekir.
Hamileliğin erken döneminde başlayan hormonal değişiklikler göğüsleri daha hassas, şiş, dolgun ve ağrılı hale getirir. Meme ucu çevresi ve meme ucu koyulaşır, meme üzerindeki damarlar belirginleşir. Vücut bu hormonal değişikliklere uyum sağlamaya başladığı için yaşanan hassasiyet bir süre sonra azalacaktır.
Sık sık belirgin akıntıların gelmesi en erken hamilelik belirtileri arasında bulunur. Bu akıntılar beyaz ve süte benzer kıvamlı bir sıvı olarak görülebilir. Bunun dışında regl kanamasına benzemeyen ve az az gelen kanamalar da erken dönem hamileliğin belirgin bir belirtisidir.
Gebelik döneminde annenin vücut tipi ve bireysel farklılıklar da çok önemlidir. Zayıf anne adayları gebeliğin ilk günlerinde mide bölgesinde sertleşme yaşar. Kilolu anne adaylarında ise karın sertliği ise altıncı aydan itibaren yaşanmaya başlar.
Rahim sarkması ileri evrelerde her zaman elle hissedilir ve vajene geri itilmeye çalışılır. Daha erken evrelerde ise ıkınma, ağır kaldırma vb gibi karın içi basıncın arttığı durumlarda elle hissedilebilir.
Kadınların çoğunda, yumurtlamanın gerçekleştiği süreçte alt batında ağrı ve kramplar olabilir. Döllenen yumurta rahime doğru yol alırken çok hissedebilen kadınlarda kramplar yaşanmasına neden olabilir. Her kadında hissedilir diyemeyiz ama ağrı eşiği düşük kadınlarda his daha fazla olabilir.
Pelvik muayenede elle yapılan muayene: Doktor bir elinin işaret ve orta parmağını vajinaya yerleştirir, diğer elini de karın alt kısmına bastırır. Bu incelemede ilk önce iki el arasında kalan rahimin büyüklüğü, kıvamı, varolan rahime ait kitleler ve rahimin duruş şekli (öne dönük, ters) not edilir.
Fiziksel muayene deki bulgular ise ancak ciddi kanamalı dış gebeliklerde yardımcı olabilir.Vaginal muayenemizde bir dış gebelik kitlesini elle hissetmemiz ancak çok ileri , teşhisi gecikmiş dış gebelikler de mümkün olabilir.
Hamilelikte Ne Tür Göğüs Değişikliği Bekleyebilirim? Memenin etrafındaki kabarcıklar hamilelik belirtileri arasındadır. Göğüs ucunun etrafında yer alan areola denilen bu koyu renkli bölgede, gebeliğin oluşması ile beraber daha fazla koyulaşarak genişleyecektir. Ayrıca bu doku pütürlü bir hal alabilir.
Kadınların meme başı bölgelerinde ortaya çıkan kabarcıklar genelikle emzirme dönemlerinde değişen hormonlarıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu lezyonlara süt kabarcığı da denilmektedir ve vücut sağlığı olarak herhangi bir endişe verici sonuç doğurmaz ancak çoğu kadınlar için önemli bir estetik sorun olarak görülür.
Hormonlar, süt kanalları, bebeğin yaptığı basınç ve daha birçok etkenin rol aldığı meme ağrıları, göğüs bölgesinde veya meme içinde hissedilebilir. Meme uçları da çok hassaslaştığından bu bölgede yanma, kaşınma ve acıma hissi görülebilir.
Minik limon parçacıklarının da bardağa düşmesine özen gösterin. Şimdi sıra geldi heyecanlı bekleyişe: limon parçacıkları ya da ufak granüller dibe çöküyorsa bunun hamile olduğunuz anlamına geldiği söylenmektedir. Yani testiniz pozitif. Eğer parçacıklar yüzeyde kalıyorsa demek ki hamile değilsiniz.
Pek çok çeşit hamilelik testi bulunmaktadır. Çoğu testte, idrar yolunuzun sonunda bir çubuk yerleştirmeniz veya idrar topladığınız bir kaba, 5 – 10 saniye çubuğu batırmanız gerekmektedir. Birkaç dakika sonra, çubuk test sonuçlarını gösterecektir.
Evdeki malzemelerle (çamaşır suyu, karbonat vs.) gebelik testi yapmak doğru sonuç vermez.
Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı, yorgunluk, göğüs hassasiyeti, hafif karın krampları görülebilmektedir. En yaygın ilk hamilelik belirtisi adet gecikmesidir. Diğer gebelik semptomları şöyle sıralanabilir: Mide bulantısı ve kusma.
Bu sebeple kramplar, çoğu kadın tarafından gebelik belirtisi olarak algılanmayabilir. Akıntı: İlk günlerde görülen vajinal akıntı, çoğunlukla beyaz ve akışkan bir dokudadır. Bu durum döllenmeden sonra vajina duvarının kalınlaşmasına bağlı olarak görülür.
Birçok kişi ağızda metalik tat hamilelik belirtisi mi sorusunu merak etmektedir. Hamilelikte ağızda metalik tat oluşur. Gebelikte ağızda metalik tat ne zaman başlar diyorsanız da özellikle ilk haftalarda ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri