Fakat uzak mesafede (45 dakika) oturanlara servis sağlanırken, yakın mesafede (10 dakika) oturanlara servis sağlanmıyor. İş Yasası'nın 5. maddesine yer alan “eşitlik ilkesi” gereği “objektif” bir dayanağı olmadığı sürece işçiler arasında ayrıma gidilemez.
MEB'den okul servis araçlarında '15 dakika kuralı'
Serviste geçen süreler
İş Kanunu, işçilerin işe servisle götürülüp getirilmelerini zorunlu tutmadığı gibi, buna rağmen işveren tarafından işçilere servis sağlanırsa bunun da çalışma süresinden sayılmayacağını belirtmiştir.
"İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi' derhal fesih nedenidir."
İlgili 33 soru bulundu
Maddenin bu açık düzenlemesi neticesinde işverenin bir sosyal yardım amacı olarak sunmuş olduğu servis hizmetinde geçen süre çalışma süresinden sayılmamaktadır ve bu süre için fazla mesai talep etme hakkınız bulunmamaktadır.
İşverenlerin personellere servis hizmeti sağlaması zorunluluğu bulunmasa dahi iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde bu konuyla ilgili bir hüküm bulunması durumunda servis hizmeti sunulması gerekir.
İş Kanunu hükümlerine göre işverenin personellerin işyerlerine ulaşım masraflarını karşılama gibi bir zorunluluğu yoktur. Fakat işverenler personellerin işe zamanında gelebilmeleri, rahat bir seyahat geçirmeleri ve işlerine daha iyi motive olmaları amaçlı servis imkânı sağlayabilmektedir.
Servis; Servis başlamadan önce masadaki oturum durumuna göre servis akışı planlanmalı, önce çocukların, sonra yaşlıların, sonrasında bayanların, en son olarak da ev sahibinin yemeği servis edilmelidir. Misafirler yerlerine oturduklarında, önce su servisi yapılmalı, sonra ekmek ve tereyağı/zeytinyağı bırakılmalıdır.
Servis araçları 17 kişilikten fazla kapasiteye sahip ise her çalışanın ön kapıdan binişine ve inişine izin vermemeli, arka bölümde oturacak olan çalışanların arka kapıdan, ön bölümde oturacak çalışanların ön kapıdan binişini ve inişini sağlanmalıdır.
Alo 130 Hattı | T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Herhangi bir kamu kurum ve kuruluşu veya özel veya tüzel kişilerin personelini bir akit karşılığı taşıyan şahıs veya şirketlere ait minibüs ve otobüs türündeki ticari araçlar Personel servis aracı olarak tanımlanır.
Servis araçlarından ilgili kamu kurum ve kuruluşunda çalışan personel yararlanır. Bu personel kurumlarınca verilmiş kimlik kartlarını yanlarında bulundurmak ve istenildiğinde ilgililere göstermek zorundadır.
servisin 2 3 dakika birisini beklemesi alışkanlık haline gelmedikçe insanları rahatsız etmez ama köprü, e-5 gibi saate duyarlı güzergahlar varsa servisin kimseyi bekleyecek hali olmaz. dolayısıyla duruma göre geçerliliği olan slogan.
Fakat uzak mesafede (45 dakika) oturanlara servis sağlanırken, yakın mesafede (10 dakika) oturanlara servis sağlanmıyor. İş Yasası'nın 5. maddesine yer alan “eşitlik ilkesi” gereği “objektif” bir dayanağı olmadığı sürece işçiler arasında ayrıma gidilemez.
İşveren çalışanlara servis hizmeti sağlamak zorunda değil ama sözleşmede yazıyorsa değiştiremez. İşverenin mevcut servisi kaldırması durumunda, işçi 'haklı fesih' yapabilir. Bu durumda kıdem tazminatıyla işten ayrılabilir.
Bu kişiler sürekli insanlarla iletişim içerisinde oldukları için iletişim becerileri kuvvetli olmalıdır. İnsanlarla iyi iletişim kurmaları önemlidir. Aynı şekilde müşterilerin isteklerini doğru bir şekilde anlamaları gerekir. Bunlarla beraber servis elemanı güler yüzlü ve saygılı olmayı ihmal etmemelidir.
16 kişilik minibüsler ülkemizde servis olarak ta adlandırılıyor. 2+1 koltuk düzenleri ve sessiz kabinleri nedeniyle şehir içi ve şehirlerarası ulaşım ihtiyaçlarında sıkça tercih ediliyor. Bu araçları bir çok marka üretiyor.
SERVİS BEKLERKEN TRAFİK KAZASI GEÇİRMEK İŞ KAZASI SAYILIR.
ÖZET : Sigortalı; servis aracına binmek üzere, işveren tarafından belirlenen yerde beklerken, üçüncü şahsa ait aracın çarpması sonucu yaralanırsa, bu olayın işkazası sayılması gerekir.
İş Kanunu'nun 25. maddesinde işveren bakımından haklı fesih nedenleri, 3 başlık altında düzenlenmiştir. Bunlar; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri ve zorlayıcı sebeplerdir.
Veliler de bu ücreti nasıl geri alabileceğine dair araştırma yapmaya başladı. Okul servis ücretlerini geri almak ise çok kolay. E-Devlet üzerinden yapabileceğiniz başvuru ile servis ücretlerinin tarafınıza iade edilmesini isteyebilirsiniz.
İşçinin haftalık çalışma saati İş Kanunumuz ile 45 saat olarak belirlenmiştir. İşveren işçinin haftalık 45 saatten fazla mesaiye kalmasını istiyor ise işçinin fazla mesai yapma konusunda yazılı muvafakatini almalıdır. Aksi halde işçi mesaiye kalmak istemediğinde işveren işçiyi mesaiye kalma konusunda zorlayamayacaktur.
İşçi, sözleşmesinde olmayan görevi yapmak zorunda değil | Ekmek ve Gül. İşçi, iş sözleşmesi ile belirlenen ve mesleğinin gereği işleri yapmakla yükümlüdür.
İşçinin Deneme Süresi Sonrası İşten Ayrılması / Çıkarılması
Kural olan açıkça fesih yoksa sözleşme hükümlerinin devam etmesidir. Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim sürelerine uymaksızın ve tazminatsız feshedebilir. Deneme süresinden sonraki fesihlerse kural olarak derhal ve tazminatsız gerçekleşmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri