Bir CD ROM'un çapı 12 santimdir. Üzerine 650 ile 900 MB arasında bilgi kaydedilebilir. Ancak, tüm CD Sürücüler (CD-ROM aygıtları) bu verileri okuyamadığından, yaygın olarak, 700 MB kapasiteli olan CD'ler kullanılır. 700 MB'lık kayıt kapasitesi, yaklaşık olarak 80 dakikalık bir müzik kaydına eşdeğer bir yeğinliktir.
Bunlar sıradan CD'ler gibidir ancak müzik, veri dosyaları veya yazılım gibi salt okunur ortamlar içerir. CD-ROM sürücüsü, sadece CD-DA (ses) diskleri, CD-ROM (veri) diskleri ve (genellikle) CD-R/CD-RW yazdırılabilir diskleri okur. Normal bir CD-ROM depolama kapasitesi maksimum 700 MB civarındadır.
Bir sistemin kısa süreli belleği olarak görev yapar. Yeni bilgileri depolamak konusunda hızlıdır. Cihaz üzerinde gerçekleştirilen işlemlerin ve kullanılan programların bilgilerini hızlı bir şekilde depolar.
HDD (Hard Disk Drive), bilgisayarlar ve diğer elektronik cihazlarda kullanılan depolama birimidir. HDD'ler, manyetik plakalardan oluşan bir dizi disk kullanarak verileri depolar.
İlgili 21 soru bulundu
Genellikle kurumsal bilgileri depolamak ve sonrasında kolayca erişebilmek için geliştirilmiş sistemlerdir. Veri depolama kişisel ya da kurumsal verilerin saklanmasını, depolanmasını ve sınıflandırılmasını sağlar. Saklanacak verilerin büyüklüğüne göre kullanılabilecek farklı veri depolama araçları bulunur.
Bilgisayarda Verileri Depolama Yöntemleri
Teknolojinin günden güne gelişmesi ile birlikte veri depolama yöntemleri de çeşitlenmektedir. Son yıllarda bilgisayarda veri depolama ile ilgili en çok öne çıkan aygıtlar, hard diskler ve hafıza kartlarıdır. Diskler ve hafıza kartları birçok kişinin ilk tercihi olmaktadır.
SSD sürücülerde ise hareketli herhangi parça kullanılmaz. Veriler flash bellek yongalarında depolanırlar. Bu sayede veri okuma yazma işlemleri çok daha hızlı hale gelmektedir. SSD sürücülerde kullanılan bellek yongaları, DRAM yongaları gibi verileri depolamak için sürekli açık elektrik gücü gerektirmezler.
RAM'de sadece işlemcide çalışan program parçaları tutulur ve elektrik kesildiği anda RAM'deki bilgiler silinir. Bilgilerin kalıcı olarak saklandığı yer disktir. Bu iki kavram bilgisayarı kullanmaya yeni başlayan insanlar tarafından genellikle karıştırılır.
RAM, işlemci ile HDD/SSD gibi sabit veri depolama arasında yer alır. Bir bilgisayar açıldığında işlemci HDD/SSD'den veriler (işletim sistemi gibi) ister ve bunu RAM'e yükler.
6 GB Ekran Kartı Modelleri
Teknolojik gelişme her geçen gün ekran kartı modellerinin çeşitlenmesini sağlar. Ekran kartı, bilgisayar işlemcisinin işlediği bilgileri işleyerek bilgisayar ekranına aktarır ve belleğine depolar.
SD Memory Card ("Secure Digital Memory Card" in kısaltmasıdır. Türkçesi: "Güvenli Sayısal Hafıza Kartı") bir hafıza kartı standardıdır. Standart, Ağustos 1999'da SanDisk, Panasonic (Matsushita) ve Toshiba'nın ortak çabalarıyla MultiMediaCard'lara (MMC'ler) göre bir iyileştirme olarak tanıtıldı.
Android cihazınızda SD kart ayarlarken taşınabilir depolama veya dahili depolama arasında seçim yapabilirsiniz. SD kartı taşınabilir depolamaya göre biçimlendirdiğinizde: Fotoğraf ve video gibi dosyaları SD karta kaydedebilirsiniz. Uygulamaları SD karta yükleyemezsiniz.
Blu-ray diskler mavi lazer teknolojisi kullanılır. Genelde 7 GB ile 100 GB arasında veri depolama kapasitesi bulunur. Üretimi esnasında çok fazla mavi lazer ışını alması dolayısıyla bu diskler mavi renktedir.
4- CD – DVD Sürücüler
Giderek değerleri azalan depolama birimleridir. Mekanik bir motor sistemi ve kızının üzerine konula diskler sayesinde çalışan bir sistemdir. CD ler en fazla 700 Mega byte dosya depolanabilirken DVD 4.7 Gigabyte dosya depolanmaktadır.
Compact Disc ya da Yoğun Disk (İngilizce: Compact Disc, CD), Philips ve Sony ortaklığı ile geliştirilmiş sayısal optik veri saklama ortamıdır.
RAM bilgi depolanamaz, RAM, ekran kartı ve diğer slotları arasında iletişimi sağlar. işlemciden girilen bilgileri ramdan alıp ekrana vermesini sağlar.
RAM, bilgisayarlardaki CD-ROM, disket sürücü veya sabit disk gibi depolama birimlerinden daha hızlıdır. Bilgisayar, çalıştığı sürece RAM faaliyetini devam ettirir; bilgisayar kapandığı zaman ise RAM'de o an depolanmış olan veriler silinir. RAM'e 'Random Access' yani 'rastgele erişimli denir.
Bilgisayar sistemleri, bilgileri kalıcı depolama cihazlarında depolar. Geçici depolamanın aksine kalıcı depolama, cihaza giden elektrik kesildikten sonra da verileri saklamaya devam eder. Bu sayede, bilgisayar sistemi tekrar açıldığında aynı verilere erişmeye devam edebilir.
SSD'ler HDD'lerden daha hafiftir, daha az güç tüketir ve hareketli parça bulunmaması nedeniyle neredeyse hiç titreşim yoktur. Ayrıca, HDD'lere göre kazara düşmelere daha iyi dayanırlar. SSD'ler verileri elektronik olarak 'hücrelerde' depolarlar, bu da veri erişimini dönen bir HDD'ye göre daha hızlı hale getirir.
SSD, işletim sistemlerinin daha hızlı açılmasını; aynı zamanda pek çok uygulama ve işlemin daha hızlı başlamasını sağlarken, veri kopyalama ve taşıma işlemlerini de önemli ölçüde hızlandırır. Bunun dışında oyun içi yükleme sürelerini de büyük oranda kısaltır.
Hipokampusta değerlendirilen bilgiler eğer uzun süreli hafızada saklanacaksa,beynin dış kabuğuna,yani kortekse gönderilir.Beynin dış kabuğunda ön tarafta yer alan düşünceden sorumlu bölgeyle,yan ve arka taraflarda bulunan işitme ve görme alanları hafızayla yakın ilişkili bölgelerdir.
Bilgi depoları, bilginin tutulduğu ve bilgiyi işlemenin gerçekleştiği depolardır. Üç ana bellek deposu vardır: Duyusal bellek (duyusal kayıt) Kısa süreli bellek (çalışan bellek)
Bir yottabayt, şu anda kullanılan bilgisayar depolama birimleri içerisindeki en büyük bilgisayar depolama birimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri