Pert kaydı alan bir aracın kaskosu bulunması halinde, araç tamir bedelleri ve rayiç bedeli karşılaştırılır. Hasar telafisinin ücreti rayiç bedelle örtüşüyorsa, bu durumda aracın rayiç bedeli ödenir. Ağır hasar kaydı bulunan bir aracın sigorta işlemlerinde ise zarar karşılanır.
Kasko Pert Aracın Yüzde Kaçını Öder? Araç eksper raporu ile “perte çıkmış” olarak kabul edilirse sigorta şirketi, poliçede yazan teminat bedeli kadar ödeme yapar. Bu tutar, sigorta poliçesinde yazan tutardan yüksek olmayacak biçimde aracın piyasa değerine eşit tutulur.
Pert araç, yaptığınız herhangi bir kaza sonrası aracınızın tamir maliyetinin aracın piyasa fiyatının %60-70 oranlarına denk geldiği durumda yaşanan durumdur. Daha net bir anlatımla aracınızı yaptırmak ile yenisini almak hemen hemen aynı fiyata geliyorsa bu durumda aracınız perte çıkar.
Eksper tarafından incelemeye giren aracın %70 ve ya üzeri oranında işlev göremez raporu alması durumunda araç pert sayılmaktadır. Her sigorta şirketi hasarın büyüklüğü konusunda pert için net bir oran belirtmemektedir. Ancak birçok sigorta şirketi bu oranı %70 olarak almaktadır.
Araç Değer Kaybı oluşabilmesi için ağır hasarlı ve pert kavramlarının tam olarak anlaşılır olması gereklidir. Araç onarım bedelinin, araç piyasa bedelinin %70 olması veya daha fazlası olması durumunda araç Pert'e ayrılması anlamına gelir.
İlgili 31 soru bulundu
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
Hasar miktarı 12.001,00TL – 20.000,00TL arası ise araç değer kaybı 12.825,00TL olacaktır. Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır. Hasar miktarı 2.001,00TL – 4.000,00TL arası ise araç değer kaybı 4.275,00 TL olacaktır.
Araçların ağır hasar kayıtlı olmasının en büyük sebebi, hava yastıklarının açılmasıdır. Hava yastıklarının patlamasıyla birlikte, araçlar ağır hasar kayıtlı araçlar listesine dahil olur. Hava yastıklarının açılması pert olarak da değerlendirilir. Pert terimi genellikle kişiler tarafından kullanılıyor.
İstediğin aracın plaka bilgisini boşluk bırakmadan yazarak ''5664'' numaralı hatta gönderebilir, ağır hasar kaydı sorgulama işlemini tamamlayabilirsin. Bu işlem ücretli olarak yapılır ve işlem sonucunda yaklaşık ''9 TL'' ücret tahsil edilir.
Türkiye'de yürürlükte olan mevzuatlara göre, ağır hasarlı araçların trafikten çekilmesini sağlayan 'çekme belgesi' düzenlenir. Trafikten çekme belgesi düzenlenen araç, gerekli onarımın yapılmasının ardından yeniden trafiğe çıkabilir.
Eğer bir araç için pert kararı verilmiş ve plakasına pert kaydı işlenmişse, araç sahibi araç değer kaybı talep edemeyecektir. Çünkü pert aracın kaskosunun bağlı olduğu sigorta şirketi, aracın o günkü rayiç değerini hesaplayarak, araç sahibine tazminat olarak ödeyecektir.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız.
Kazaya sebep olan kişiye açılan değer kaybı davasında, Borçlar Kanununa göre kusursuz ya da daha az kusurlu tarafın haklılığının kanıtlanması beklenir. Ardından haklı tarafın araç değer kaybı, kazada kusurlu olan kişi tarafından ödenir.
Sigortalının aracın kendisinde kalmasını talep etmesi halinde, araç sahibinde kalabilir. Ancak bu durumda sigortacının ödediği miktarda değişiklik olur. Öncelikle sigortacı, aracın hasarlı haliyle satıldığında elde edilecek tutarı belirler.
Araç Rayiç Bedeli Nedir? Araçların özelliklerine ve modellerine göre değişebilen araba rayiç bedeli, günün koşullarında alım satım değerini ifade etmektedir. Araç rayiç bedeli, kasko bedelinin belirlenmesi konusunda ve olası herhangi bir hasar durumunda oldukça önem taşımaktadır.
İki hasar kaydı arasındaki en önemli fark yüzde 70 oranıdır. Yani hasar oranının 70'in üzerinde olan araçlar pert olarak kabul edilir.
Günümüz araç fiyatlarına baktığımız zaman bir parçanın değişmesi 5,000 TL onarılması 1500-2000 TL aralığında hasar kaydına mal olmakta.
Araç Değer Kaybı Hesaplama Örneği
Kaza yapan aracın piyasa fiyatı 100.000,00 TL, kilometresi 15.000 km ve altında, kazada kusur oranı %0 olduğu varsayıldığında araç değer kaybı hesaplaması şu şekilde olacaktır; Hasar giderme tutarı 20.001,00TL üzeri ise araç değer kaybı 15.390,00TL olur.
Hasar kaydı ve pert kaydı aynı şey değildir. İki kayıt arasındaki en temel fark; hasar kaydında aracın tamir masraflarının araç değerinin %70'inin altında kalması, ağır hasarlı yani pert araçlarda ise %70'in üzerine çıkmasıdır.
Eksper raporu sonucunda aracın perte çıktığı kesinleştiğinde sigorta şirketleri poliçede yer alan teminat tutarı kadar ödeme yapmakla yükümlüdür. Bu tutar, genellikle poliçede bulunan tutardan yüksek değildir. Ancak aracın piyasa değerini hemen hemen karşılar.
Eğer bir araçta ağır hasar kaydı tespit edildiyse, araç öncelikle trafikten men edilir; ardından da sürücü, aracı eski haline getirmek ve yenilemek için gerekli masrafların yapılmasını, böylece aracın yeniden trafiğe katılmasını sağlar.
Danıştay 15. Dairesi, verdiği kararda tasarruf hakkı sigorta şirketine geçen araç nedeniyle vergi ve benzeri mali yükümlülüklerle aracın sahibinin muhatap olmasının, vatandaşın korunmaması sonucunu doğuracağına hükmetti.
Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alınır mı? Ağır hasar kayıtlı otomobiller hurdaya değil perte çıkarılıp onarıldıktan sonra muayeneden geçtiğine ve yeniden trafiğe çıkmasında bir sakınca olmadığına göre elbette alınır.
Trafik Sigortası Genel Şartları kapsamında 2021 yılında yapılan değişiklikle araç değer kaybı tazminatı isteyebilmek için aracın 165.000 km'den düşük olması şartı, yani kilometre sınırı kaldırılmıştır. Artık her kilometredeki hasar gören araç için araç değer kaybı talep edilebilecektir.
Bu şartnameye göre baz değer kaybı “Aracın Rayiç Değeri x %19” şeklinde, total değer kaybı ise “Baz Değer Kaybı x Hasar Boyutu Katsayısı x Araç Kullanılmışlık Düzeyi (km) Katsayısı” şeklinde hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri