İçgözlem veya içebakış, psikolojide bir uyarıcı karşısında kişinin deneyimlediği algı, duyum, düşünce ve duygularındaki gözlem ve çıkarımlarını ifade etmesini içeren bir metottur.
Biyolojik yaklaşım, indirgemeci olduğu yönünde eleştirilere maruz kalmaktadır. Biyolojik yaklaşımı benimseyen psikologlar, genlerden moleküllere, hücrelere, nöronlar arası iletişime, sinir ağlarına, beyin sistemleri, sinir sisteminin tümüne ve nihai olarak davranışa ve bilişe ulaşmayı hedefler.
Yapısalcılık ise yapı kavramından türetilmiş bir sistem ve onun parçaları (alt birimleri) arasındaki ilişkileri inceleyen yaklaşımlardır. Bu alt birimler, sosyal yapı içinde birbirinden bağımsız hareket etmemektedir. Birinde meydana gelen bir değişme diğer alt birimi/birimleri etkileyebilmekte ve değiştirebilmektedir.
İŞLEVSELCİLİK(FONKSİYONALİZM)
İşlevselcilik, toplumu bir arada tutan, düzeni sağlayan şeyin de toplum üyeleri tarafından üzerinde uzlaşılan ve paylaşılan temel değerler olduğunu savunur. İşlevselciliğin kökleri, ''Comte'' ve ''Durkheim'' in temsil ettiği pozitivist geleneğe dayanır.
İlgili 33 soru bulundu
İşlevselci / Fonksiyonalist Yaklaşım
Bu yaklaşım toplumu birbiri ile ilişkili parçaların görev yaptığı bir sistem olarak görür. Örneğin, Amerikalı ünlü sosyolog T. Parsons toplumun koruyucu, bütünleştirici, yönlendirici ve uygulayıcı alt sistemlerden oluştuğunu savunur.
İşlevselcilik, yapı ve toplumun işleyişi ile ilgilenir. İşlevselciler toplumu, varlığını devam ettirebilmesi için gereklilikleri yerine getirirken beraber işleyen, birbirine bağımlı birimlerin bütünlüğü olarak görürler. İnsanlar toplumun ihtiyaçlarını yerine getiren davranışlar ve roller içerisinde sosyalleşirler.
Yapılandırmacılıkta bilginin tekrarı değil bilginin transferi ve yeniden yapılandırılması söz konusudur. Öğrenenin etkin rol aldığı bu yaklaşımda sadece okumak ve dinlemek yerine tartışma, fikirlerini savunma, kurma, sorgulama ve fikir paylaşma gibi öğrenme sürecine etkin katılım söz konusudur.
İşlevselcilik yapısalcılığa tepki olarak doğmuştur. Bu kuramda söz sahibi olan iki bilim adamından biri J. Dewey ve diğeri W. James'dir.
Fizyolojik yaklaşım (olarak da bilinir Biyolojik yaklaşımı ) beynin farklı alanlarının işleyişi davranış ve deneyimiyle ilgili olarak bizim fizyolojik makyaj, bizim davranışını etkilediğini düşündürmektedir.
Bilişsel yaklaşımda, davranışlar üzerinde düşüncelerin belirleyiciliğine vurgu yapılır ve bilgi işlemcisi olarak zihin bilimsel açıdan araştırılır. Bilişsel psikolojinin kurucusu olarak Almanya doğumlu Amerikalı psikolog Ulric Gustav Neisser kabul edilmektedir.
Evrimsel psikologlar, insan davranışlarının birçoğunun, insanın atalarının yaşadığı çevre ve ortamlarda kendini tekrarlayan sorunları çözmek için evrilmiş olan Psikolojik adaptasyonun bir ürünü olduğunu savunurlar. Psikoloji alanında adaptasyonist yaklaşımların etkisi güncel araştırmalar sayesinde giderek artmaktadır.
Bilişsel psikoloji, düşünme, hissetme, öğrenme, anımsama, karar verme, dil, problem çözme ve yargılama gibi zihinsel süreçlerin en geniş anlamda incelenmesidir. Yani bilişsel psikologlar insanların bilgiyi anlama, saklama ve bilincine geri getirmeleriyle ilgilenirler.
Bu yaklaşım, insanın çevreye uyumu için davranışın bilinmesi gerektiğini vurgular. Davranışın anlaşılması için temel koşul, davranışın neden yapıldığının bilinmesidir.
İçgözlem veya içebakış, psikolojide bir uyarıcı karşısında kişinin deneyimlediği algı, duyum, düşünce ve duygularındaki gözlem ve çıkarımlarını ifade etmesini içeren bir metottur. Bu metot: "Bir deneyimi onu yaşayan kişiden başkası gözlemleyemez." varsayımına dayanmaktadır.
Çocuk gelişiminde hala popüler olan bir yaklaşım olan psikodinamik yaklaşım Sigmund Freud tarafından oluşturulan bir kuramdır. Bireyin bilinçaltındaki dürtü ve anılarının farkına varması sağlanarak terapi uygulanmasıdır. Bu yaklaşımda rüya analizleri, hipnoz ve serbest çağrışımlar uygulanır.
Aynı anda toplum ile beraber toplumsal bir grubu ele alan, kendine özgü bu kültürü ilgilendiren anlama sosyokültürel denir. Herhangi bir toplum içerisindeki sosyal çevrenin ve sosyal yapının kültürel olarak ele alınması şeklinde de ifade etmek mümkün.
Vygotsky, bireyin düşünme örüntülerinin, doğuştan gelen faktörlerin değil, kültürel kurumların ve sosyal faaliyetlerin ürünü olduğuna inanır. Vygotsky'nin teorisine göre bilgi, Piaget'nin önerdiği gibi bireysel olarak oluşturulmaz, etkileşim içinde olduğu insanlarla birlikte inşa edilir.
Alanyazında yaygın kabul gören üç temel öğrenme kuramı vardır, Bunlar: Davranışçı öğrenme kuramı, bilişsel öğrenme kuramı ve yapılandırmacı öğrenme kuramıdır (Özerbaş, 2007).
Sosyal-yapılandırmacı yaklaşım, dile bütüncül bir açıdan yaklaşarak, onun sosyal bağlamdan bağımsız ve bireysel çabalarla öğrenilemeyeceğini ve(ya) kazanılamayacağını savunmaktadır (Yang & Wilson, 2006).
Çatışmacı kuram: Bir toplumsal grubun diğer toplumsal gruplar üzerindeki hakimiyet kurma veya tahhakküme karşı direnme yetileri üzerine odaklanır. Eşitsizlik ve değişim üzerinde çalışmalar yapılmıştır.
İşlevselcilik, toplumsal sistemin unsurları fonksiyonel olarak etkileşirken, çatışmacı teoride her daim bir gerilim vardır. İşlevselci teori çatışmaya ve uyumsuzluğa negatif bir tutum içindedir. Çatışmanın toplum açısından olumlu bir işlevi olduğunu düşünmezler.
Bir toplumsal yapıda her bir unsurun ve kurumun bir işlevinin olduğu ve toplumsal yapının işleyişinin bu işlevlerin yerine getirilmesiyle mümkün olduğunu iddia eden çağdaş sosyoloji kuramıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri