Aracın pert olması konusunda karşılıklı anlaşıldığı takdirde sigorta şirketi azami teminat limitini geçmemek koşuluyla aracın kaza tarihindeki sigorta rayiç bedelini belirler. Pert bedeli rayiç bedelden düşüldükten sonra kalan kısım sigortalıya ödenir ve hasarlı araç da bu haliyle sigortalıya bırakılır.
Pert araç sahibinde kalabilir mi? Aracın pert olması durumuna rağmen, araç sahibi aracın kendisinde kalmasını istiyorsa bunu belirterek aracı kendisi alabilir. Bu durumda araç için ödeme yapılacak sigorta miktarında da değişiklik gerçekleşir.
Sigorta şirketleri, sigortalı müşterilerinin araçlarının bedelinin altında ödeme yapmaları sonucunda aradaki farkın (pert farkı) araç sahibi tarafından sigorta şirketinden talep edilmesidir. Kaza yapan aracın %70 veya daha fazla oranda hasarlı olması durumunda o araç pert olarak kabul edilir.
Örneğin aldığınız ikinciel araç pert kayıtlı çıkmışsa, motoru arızalı çıkmışsa burada satıcı doğrudan sorumludur. Tüketici olarak yasal haklar en iyi şekliyle öğrenilmeli ve böyle bir mağduriyet yaşamışsanız gecikmeden profesyonel hukuki desteğinizi alarak yasal sürecin başlatılmasını önermekteyiz.
Eğer bir araç için pert kararı verilmiş ve plakasına pert kaydı işlenmişse, araç sahibi araç değer kaybı talep edemeyecektir. Çünkü pert aracın kaskosunun bağlı olduğu sigorta şirketi, aracın o günkü rayiç değerini hesaplayarak, araç sahibine tazminat olarak ödeyecektir.
İlgili 21 soru bulundu
Hasar kaydı ve pert kaydı aynı şey değildir. İki kayıt arasındaki en temel fark; hasar kaydında aracın tamir masraflarının araç değerinin %70'inin altında kalması, ağır hasarlı yani pert araçlarda ise %70'in üzerine çıkmasıdır.
İstediğin aracın plaka bilgisini boşluk bırakmadan yazarak ''5664'' numaralı hatta gönderebilir, ağır hasar kaydı sorgulama işlemini tamamlayabilirsin. Bu işlem ücretli olarak yapılır ve işlem sonucunda yaklaşık ''9 TL'' ücret tahsil edilir.
Araçların ağır hasar kayıtlı olmasının en büyük sebebi, hava yastıklarının açılmasıdır. Hava yastıklarının patlamasıyla birlikte, araçlar ağır hasar kayıtlı araçlar listesine dahil olur. Hava yastıklarının açılması pert olarak da değerlendirilir. Pert terimi genellikle kişiler tarafından kullanılıyor.
Kasko Pert Aracın Yüzde Kaçını Öder? Araç eksper raporu ile “perte çıkmış” olarak kabul edilirse sigorta şirketi, poliçede yazan teminat bedeli kadar ödeme yapar. Bu tutar, sigorta poliçesinde yazan tutardan yüksek olmayacak biçimde aracın piyasa değerine eşit tutulur.
Türkiye'de yürürlükte olan mevzuatlara göre, ağır hasarlı araçların trafikten çekilmesini sağlayan 'çekme belgesi' düzenlenir. Trafikten çekme belgesi düzenlenen araç, gerekli onarımın yapılmasının ardından yeniden trafiğe çıkabilir.
Ayrıca araçta meydana gelen maddi hasarın, aracın rayiç bedelinin %2'sinin altında kalması halinde değer kaybı tazminatı araçta meydana gelen maddi hasar tutarını aşamayacaktır. Yani aracınızda meydana gelen maddi hasarlarda meydana gelen hasar araç rayiç bedelinizin %2 sinden fazla olmayacaktır.
Sigorta şirketinin giderini azaltan sovtaj bedeli, hasar azaltıcı bir sigortacılık işlemidir. Normal şartlarda sigortalı kişi bir kaza durumunda sigorta şirketinden tazminatını talep ettiğinde sigorta şirketi bunu öder. Sigorta şirketinin ödemesinin ardından şirket hukuki açıdan sigortalı yerine geçer.
Aracın geçmiş döneme ait borcu olmaması kaydıyla hurda halinde olan araçların Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme zorunluluğu yoktur. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na intikal eden bankalara, tasfiyeleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu eliyle yürütülen müflis bankaların iflas idarelerine ait taşıtlar vergiden muaftır.
Araç Değer Kaybı oluşabilmesi için ağır hasarlı ve pert kavramlarının tam olarak anlaşılır olması gereklidir. Araç onarım bedelinin, araç piyasa bedelinin %70 olması veya daha fazlası olması durumunda araç Pert'e ayrılması anlamına gelir.
Bankalar, pert araç için ikinci el otomobil kredisi verebiliyor.
Kasko Sigortaları aracın kendi hasarını karşılar. Ancak trafik sigortası limitlerinden karşı tarafa bir ödeme yapılması gerekir ve limit aşımı söz konusu olursa, Kasko Sigortalarında mevcut olan İhtiyari Mali Mesuliyet teminatı çerçevesinde ek ödeme yapılabilir.
Eksper, sigorta şirketlerinden bağımsız olarak çalışır. Görevi sigortalı ve sigortacı arasında adil çözüm sağlamak için bilirkişilik yapmak. Pert kararı verilmiş hasarlarda tazminat ödemesinin yapılması ortalama 1 ay sürebilir.
Kazada %100 kusurlu sigorta hasarı karşılar mı sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Kasko sigortası kaza sırasında kusurlu olunması durumunda da masrafları öder. Yani bir kaza sırasında kusurlu olduğun için trafik sigortan karşı tarafın hasarlarını öderken, kasko sigortan ise kendi aracındaki hasar masraflarını karşılar.
Karayolları trafik kanununa göre trafiğe çıkan her araç trafik sigortası yaptırmak zorundadır, bu sebeple ağır hasar ya da pert kaydı olan araç trafiğe çıkacak ise trafik sigortası yaptırılmalıdır. Bu aracın sigorta primi ağır hasarlı olduğu için yüksek çıkacak diye bir kural yoktur.
Eğer bir araçta ağır hasar kaydı tespit edildiyse, araç öncelikle trafikten men edilir; ardından da sürücü, aracı eski haline getirmek ve yenilemek için gerekli masrafların yapılmasını, böylece aracın yeniden trafiğe katılmasını sağlar.
Airbag patlayan araç nasıl belli eder? Arabanın ön panelinde veya gösterge panelinde airbag göstergesi araç çalıştırıldığında 2-3 saniye yandıktan sonra söner. Gösterge ışığı hiç yanmıyorsa airbag patladığı için ışık iptal edilmiş olabilir.
Bu, hava yastığının yaklaşık olarak saatte 20 km'nin üzerindeki hızlarda meydana gelen çarpmalarda açılacağı anlamına gelir. Hava yastığının görevini yerine getirebilmesi için, içinde tutulduğu hazneden saatte yaklaşık 320 km'ye eşit bir hızla çıkması gerekir.
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
Araç Değer Kaybı Hesaplama Örneği
Kaza yapan aracın piyasa fiyatı 100.000,00 TL, kilometresi 15.000 km ve altında, kazada kusur oranı %0 olduğu varsayıldığında araç değer kaybı hesaplaması şu şekilde olacaktır; Hasar giderme tutarı 20.001,00TL üzeri ise araç değer kaybı 15.390,00TL olur.
Kayıtlara ağır hasarlı olarak geçen araçların kaydının silinmesi kolay bir işlem değildir. Söz konusu sildirme işlemi için öncelikle aracın ağır hasar kaydının yanlış bilgi işlenmesi gibi bir hatadan dolayı alınmış olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri