Bala ya da süte alerjiniz yoksa her gün 1 bardak ballı sütü gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Tatlı isteğini bastıran bu içecek aynı zamanda vücut ve zihin sağlığınız için de oldukça faydalı.
Ballı süt herkesin evinde kolaylıkla hazırlayabileceği bir karışım olarak biliniyor. Konuyla ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise sütün sıcaklığı. Ilık olarak hazırlanan süte 1 tatlı kaşığı ya da isteğe göre 1 yemek kaşığı bal ekleyerek, içeceğiniz soğumadan tüketebilirsiniz.
Çok fazla şekerli gıda tüketmek virüs ve bakterilerin üreme hızını artırdığı için grip ve üst solunum yolu enfeksiyonları esnasında bal gibi aşırı şekerli gıdaları kullanmamalıyız. Hastaysak gece yatmadan önce ballı süt içmemeliyiz.
Yüksek etkili bileşenlerinden dolayı, anasonlu ve tarçınlı ballı süt tarifinin günde iki bardak ile sınırlandırılması öneriliyor.
Ballı süt, yaklaşık 350 kcal kalori oranına sahiptir. Günlük alınması gereken kalori oranını neredeyse karşılayan ballı süt, kilo alımına neden olur. İçerisindeki şeker oranı bile başlı başına kilo aldırmaya elverişlidir.
İlgili 24 soru bulundu
Yapılan araştırmalarda yatmadan önce içilen sütten alınan kalsiyumun kemik erimesini önlediği kanıtlanmıştır. 2. Sütte bulunan bolca kalsiyum, uykuya dalmakta zorlananlar için sihirli bir iksir görevi görmektedir. Yatmadan önce süt içerek uykuya kolayca dalar daha iyi dinlenmiş olarak uyanmanızı garantilemiş olursunuz.
Bala ya da süte alerjiniz yoksa her gün 1 bardak ballı sütü gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Tatlı isteğini bastıran bu içecek aynı zamanda vücut ve zihin sağlığınız için de oldukça faydalı.
Grip ve soğuk algınlığı hastalıkları sebebiyle oluşan boğaz ağrılarına iyi gelmektedir. Yatmadan önce içilen sıcak ballı süt uyku problemlerinin önlenmesinde etkilidir. Mide kramplarının önlenmesinde etkilidir.
Süt; C vitamini ve demir dışındaki tüm vitamin ve minerallerden zengindir. Bunların başında kalsiyum, fosfor, A ve B grubu vitaminlerinden özellikle B12, riboflavin ve protein gelmektedir. Süt; kemik sağlığının yanı sıra kanser, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklara karşı da koruyucu etki gösterir.
''Bal 43 derecenin üzerinde sıcaklığa maruz kaldığında besin değerini yitirir, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan bal tatlandırıcıdan öteye geçmez. Ilık süt, su veya meyve suyuna, çaya konulabilir. Balın kaynatılması ise bütün besin değerini yitirmesine neden olur.
Uykuyu ve vücudun biyolojik saatini düzenleyen triptofan, aynı zamanda balda da bulunuyor. Yatmadan önce içeceğiniz bir bardak soğuk ballı süt, uykuya kolay dalmanızı sağlarken, uyku kalitenizi de arttıracaktır.
Uzmanlar yetişkinlerin gün içinde 60 ile 80 gram arasında bal tüketmesini önermektedir. Bu miktarın fazlası sağlık için tehlikeli olup kilo alımına neden olabilir.
Süt, daha kolay ve daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilecek triptofan ve melatonin içerir. Triptofan; serotonin üretiminde önemli bir rol oynar, bu da ruh halinizi iyileştirir, rahatlamanızı sağlar ve aynı zamanda melatoninin vücutta sağlıklı şekilde salınması için öncü bir görev üstlenir.
Diyetisyen Gizem Şeber, libidoyu artırmanın yolunun testesteron seviyesini artıran besinlere yer vermek olduğunu belirterek, günde 2 bardak sütün libidoyu yükselttiğini söyledi.
Ballı süt hazırladıktan sonra 3-4 damla limon sıkarak ballı sütün etkisi daha da arttırılabilir. Limonlu ballı süt, vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur, mide hastalıklarının iyileşmesini sağlar, bağışıklığı güçlendirir ve eklem sağlığına iyi gelir...
Örneğin sütün içine meyve karıştırmak bir yöntem olabilir. Ayrıca çocuklar bisküvi ve mısır gevreği ile süte bayılırlar. Süte şeker karıştırılması tercih edilmiyor. Ancak başka türlü tüketmek mümkün olmuyorsa süte az miktarda şeker eklenebilir.
Her ne kadar bal bebeğiniz için besleyici bir gıda olarak görünse de bebeğiniz en az 12 aylık oluncaya kadar bal vermemelisiniz. Bal, Clostridium botulinum sporları içerebildiğinden bu bakteriler bebeğinizin sindirim sistemine zarar verebilir ve ölümcül bir hastalık olan gıda zehirlenmesine yol açabilir.
Ballı süt antioksidan ve antibakteriyel özelliği sayesinde midedeki zararlı bakterilerle savaşarak midenin rahatlamasına yardımcı olur. Ancak gece yatmadan içildiğinde ise özellikle sindirim ile ilgili rahatsızlık yaşayan bireylerde mide asidinin artmasından dolayı olumsuz etki gösterebilmektedir.
"BAL, ÇOK SICAK SÜT VE ÇAYA KATILMAMALI"
Dr. Bioch Cristina Mateescu, balın bazen yanlış kullanıldığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Bal çok sıcak süt, çay veya kahveye katılıp içilmemeli. Bu şeklide sıcaklık farkı nedeniyle vücuda aşırı stres yüklemiş oluyoruz.
Balgama, gıcığa ve öksürmeye karşı iyi gelen birçok besin vardır. Bal ve sütün karşımı da bu rahatsızlığa iyi gelebilmektedir. Bal katarak hazırlanan ılık süt öksürüğü keserek boğazınızı büyük ölçüde rahatlatır.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
Çocukluktan yaşlılığa kadar yaşamın her döneminde süt içilmesi gerekiyor.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
SÜT Tam yağlı süt içmek 50 yaşından sonra muhtemel kas kayıplarını azaltır. Kemikleri güçlendirir. Uzmanlar günde bir bardak süt içilmesini öneriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri