Pert ihbarının sigortalı tarafından eksiksiz şekilde yapılması ve eksperin çıkardığı raporu teslim etmesinin ardından en geç 10 iş günü içinde pert ödemesi yapılır. Eğer aracın kaskosu bulunmuyorsa ve ödeme karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanacaksa, bu durumda ödeme süresi 8 iş günü olur.
Kasko hasar beyanı yapıldıktan sonra ekspertiz raporu ile hasar tespit edilir. Belgelerin eksiksiz olması ve hasarın tespitinden sonra 10 iş günü içerisinde kasko hasar ödemesi yapılır. Kasko şirketine hasar ihbarının yapıldığı ilk günden 45 gün içerisinde ise kasko hasar tazminatı şirket tarafından ödenmelidir.
Sigortalı olan araç, yapılan incelemeler sonrasında tam hasarlı olarak kabul edildi ise, eksper raporunda belirtilmektedir. Pert araç için yapılacak olan ödeme sigorta poliçesinde belirtilmiş olan kasko bedeli kadardır. Ödeme bu bedeli geçmemek koşulu ile aracın o dönem içerisinde olan piyasa değeri olmaktadır.
Sovtaj İşleminin Hukuki Boyutu
Normal şartlarda sigortalı kişi bir kaza durumunda sigorta şirketinden tazminatını talep ettiğinde sigorta şirketi bunu öder. Sigorta şirketinin ödemesinin ardından şirket hukuki açıdan sigortalı yerine geçer.
Aracın geçmiş döneme ait borcu olmaması kaydıyla hurda halinde olan araçların Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme zorunluluğu yoktur. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na intikal eden bankalara, tasfiyeleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu eliyle yürütülen müflis bankaların iflas idarelerine ait taşıtlar vergiden muaftır.
İlgili 40 soru bulundu
Pert aracı incelemekle görevlendirilen eksper, ayrıca araca eş değer olan farklı araçların piyasa fiyatlarına da bakabilir ve bu tutarlar üzerinden fiyatlandırma yapabilir. Eksper raporu sonucunda aracın perte çıktığı kesinleştiğinde sigorta şirketleri poliçede yer alan teminat tutarı kadar ödeme yapmakla yükümlüdür.
Ancak genel kabul olarak aracın yapım masrafı toplamının, piyasa fiyatının %70'ine ulaşması durumda araç "pert" olarak nitelendirilir. Bu oranın genel olarak kabul edilmesi ise aracın hurda fiyatının yaklaşık olarak aracın piyasa fiyatının %30'una denk gelmesidir.
Hukuk bürosu aracılığıyla Asliye Ticaret Mahkemesine başvuru yapılır ve itiraz davası başlamış olur. Pert araç bedeline itiraz davası için hukuk büromuzun uzman avukatlarından destek alabilirsiniz.
Pert araç tazminatı diye tabir edilen bu tazminat kaza yapan aracın tamiri için gereken tutarın ekonomik olarak rayiç bedeline yakın olduğu veya rayiç bedeli aştığı durumlarda sigorta şirketi tarafından sigortalıya ödenen tazminatı ifade eder. Pert total tazminatı kasko poliçesinde yer verilen limit ile sınırlıdır.
İlk 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede %30, İkinci 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede %40, Üçüncü 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede %50, Dördüncü 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede %60 oranlarında indirimlerden faydalanabilirsiniz.
Pert araç sahibinde kalabilir mi? Aracın pert olması durumuna rağmen, araç sahibi aracın kendisinde kalmasını istiyorsa bunu belirterek aracı kendisi alabilir. Bu durumda araç için ödeme yapılacak sigorta miktarında da değişiklik gerçekleşir.
Hava Yastığı Açılan Araç Pert Olur mu? Bir aracın ağır hasar kayıtlı ya da pert sayılabilmesi için yalnızca hava yastıklarının açılmış olması yeterli bir kriter olarak kabul edilmemektedir.
Eğer bir araç için pert kararı verilmiş ve plakasına pert kaydı işlenmişse, araç sahibi araç değer kaybı talep edemeyecektir. Çünkü pert aracın kaskosunun bağlı olduğu sigorta şirketi, aracın o günkü rayiç değerini hesaplayarak, araç sahibine tazminat olarak ödeyecektir.
Trafik sigortası bankaların mobil uygulama, internet bankacılığı ve şubelerinden kolaylıkla satın alınıp ödenebilir. Kullanılan bankanın şu kanallarından işlemler yapılabilir: mobil uygulamasında genellikle “başvurular” sekmesinden “sigorta başvurusu” adımını takip ederek.
Her ay için ödenmesi gereken prim borçları, prim borcunun ait olduğu ayı takip eden ayın son gününe kadar Kurumun anlaşmalı olduğu Banka, Kredi kuruluşu, PTT vasıtasıyla ve internet üzerinden e-SGK aracılığıyla ödenebilmektedir.
Kazaların ardından trafik incelemeleri sonrasında kusur oranı %100 olan taraf için herhangi bir hasar karşılaması yapılmaz. Aynı zamanda %100 kusurlu tarafın sigortası ile karşı tarafın mali hasarı karşılanır.
Bu bedel aracın hasarının gerçekleştiği andaki piyasa bedeli üzerinden hesaplanıyor. Araç yeni alındığı zaman piyasa bedeli 200 bin TL üzerinden belirlenerek sigortası yapıldıysa birkaç sene sonra aracın pert durumunda ödenecek tutar 200 bin TL üzerinden hesaplanmaz. Aracın o anki piyasa değeri bedelleri belirliyor.
Kaza neticesinde aracın hasar görmesi sonucu, aracın onarımı için harcanacak tutarın araç sigorta / rayiç değerine yakın olması durumunda (aracın %60-70 veya daha fazla oranda hasar gördüğü durumlarda), bu araçlar “pert araç”, “pert-total” olarak değerlendirilmektedir.
Sigorta şirketleri, sigortalı müşterilerinin araçlarının bedelinin altında ödeme yapmaları sonucunda aradaki farkın (pert farkı) araç sahibi tarafından sigorta şirketinden talep edilmesidir. Kaza yapan aracın %70 veya daha fazla oranda hasarlı olması durumunda o araç pert olarak kabul edilir.
Araç Rayiç Bedeli Hesaplaması
Araç rayiç bedelini aracın yaşı, modeli, kaza geçmişi, motor gücü gibi kriterler belirler. Araç rayiç bedeli, Türkiye Sigortalar Birliği Kasko Değer Listesi'nin yanı sıra ikinci el araç alım satımı yapan e-ticaret firmalarının fiyatlandırmaları da göz önüne alınarak belirlenebilir.
Yaşı ve aracın yürüyen aksam denilen bölgesinin almış olduğu hasarlar tüm kapsamı birlikte değerlendirilerek aracın kaza öncesi hasarsız ikinci el piyasa değeri ile kaza meydana geldikten ve tamir edildikten sonraki ikinci el piyasa değeri arasındaki farka göre araç değer kaybı hesaplanır.
Rayiç, sigortası yaptırılan malın piyasa değerine denir. Rayiç değeri, genellikle arsa ve konut sigortalarında öne çıkar. Araç piyasasında da kullanılan rayiç bedeli, bir malın değerinin belirlenerek bu değere bağlı işlemlerin yapılabilmesini sağlar.
Bu durum aracın plakasına işlenerek, “trafikten çekilmiştir” belgesi ile aracın trafiğe çıkamaz hale geldiği tescillenir. “Trafikten çekilmiştir” belgesi kaşeli bir şekilde sunularak sigorta şirketlerinden bir bedel ödemesi alınabilir. Sonrasında belgeler ve plakalar birlikte şirkete gönderilir.
Baz değer kaybı = aracın rayiç değeri x yüzde 19 şeklindedir. Total değer kaybı = baz değer kaybı x hasar boyutlu kat sayısı x araç kullanılmışlık düzeyi kat sayısı şeklindedir.
Zorunlu trafik sigortası teminat limitleri; araç ve kaza başına maddi giderler, kişi ve kaza başına sağlık giderleri ile kişi ve kaza başına sakatlanma ve ölüm giderleridir. Trafik sigortası teminat limitleri 2023 itibariyle araç başına 120.000 TL'ye ve kaza başına 240.000 TL'ye çıkarılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri