Aracın geçmiş döneme ait borcu olmaması kaydıyla hurda halinde olan araçların Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme zorunluluğu yoktur. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na intikal eden bankalara, tasfiyeleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu eliyle yürütülen müflis bankaların iflas idarelerine ait taşıtlar vergiden muaftır.
Kasko Pert Aracın Yüzde Kaçını Öder? Araç eksper raporu ile “perte çıkmış” olarak kabul edilirse sigorta şirketi, poliçede yazan teminat bedeli kadar ödeme yapar. Bu tutar, sigorta poliçesinde yazan tutardan yüksek olmayacak biçimde aracın piyasa değerine eşit tutulur.
Hurda yada pert olarak satılan araç için satın alan sigorta firmasına yada diğer alıcılara fatura kesilmesi gerekmektedir.
Bu durum aracın plakasına işlenerek, “trafikten çekilmiştir” belgesi ile aracın trafiğe çıkamaz hale geldiği tescillenir. “Trafikten çekilmiştir” belgesi kaşeli bir şekilde sunularak sigorta şirketlerinden bir bedel ödemesi alınabilir. Sonrasında belgeler ve plakalar birlikte şirkete gönderilir.
İlgili 33 soru bulundu
Pert araç sahibinde kalabilir mi? Aracın pert olması durumuna rağmen, araç sahibi aracın kendisinde kalmasını istiyorsa bunu belirterek aracı kendisi alabilir. Bu durumda araç için ödeme yapılacak sigorta miktarında da değişiklik gerçekleşir.
Hurda araçlar bir daha trafiğe çıkmamaktadırlar. Hurdaya gönderilen araçlar ise halk arasında “pert araç” olarak adlandırılmaktadır. Pert kayıtlı araçlar trafiğe çıkamamakta ve doğrudan hurdaya gönderilmektedir.
Kaskosuz araç pert olursa; karşı tarafın trafik sigortası belli limitler dâhilinde masrafları karşılar, eksik kalan kısım bulunması halinde kaskodan ihtiyari mali mesuliyet sigortası kapsamında karşılanacaktır. Hala eksik olursa karşı tarafa dava açıp, kalan kısım tazmin edilir.
Eğer bir araç için pert kararı verilmiş ve plakasına pert kaydı işlenmişse, araç sahibi araç değer kaybı talep edemeyecektir. Çünkü pert aracın kaskosunun bağlı olduğu sigorta şirketi, aracın o günkü rayiç değerini hesaplayarak, araç sahibine tazminat olarak ödeyecektir.
Ağır hasar ve pert aynı şey değildir. Ağır hasar, araçta meydana gelen büyük bir hasarı ifade ederken, pert ise aracın hasar oranına göre değer kaybederek tamir edilemeyecek durumda olmasıdır. Bir aracın pert olması, aracın tamamen kaybedilmesine ve sigorta şirketi tarafından tazminat ödenmesine neden olabilir.
%90 ve üzeri engelli olunması durumunda zaten, engelli olan kişinin adına kayıtlı olan araçtan MTV vergisi alınmaz. Bu kişiler doğrudan muaf olarak kabul edilmekte.
2023 MTV zammı %61,5'e indirildi. Sonuç olarak 2022 yılı MTV tutarları %61,5 arttırılarak 2023 MTV tutarları belirlendi. Örneğin 2022 yılında MTV'si 1.000 TL olan bir aracın, 2023 yılı MTV'si 1.615 TL oldu.
Yapılandırılan borçlar, borçlunun tercihine göre peşin veya taksitler halinde ödenebilecek. Borcun peşin ödenmesi halinde bir katsayı uygulanmayacak ve Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan yüzde 90 indirim yapılacak. Ödemelerin ise 1 Mart 2021'e kadar yapılması gerekiyor.
Hukuk bürosu aracılığıyla Asliye Ticaret Mahkemesine başvuru yapılır ve itiraz davası başlamış olur. Pert araç bedeline itiraz davası için hukuk büromuzun uzman avukatlarından destek alabilirsiniz.
Hava Yastığı Açılan Araç Pert Olur mu? Bir aracın ağır hasar kayıtlı ya da pert sayılabilmesi için yalnızca hava yastıklarının açılmış olması yeterli bir kriter olarak kabul edilmemektedir.
Pert kaydı olan aracı iki şekilde öğrenebiliriz. Bunlardan bir tanesi sigorta şirketleri aracılığı ile şase numarası bilgileri verilerek. Bir diğer öğrenme olanağımız ise 5664 e mesaj atarak öğrenebiliriz. 5664 e atlın mesajlarda pert kaydı vardır diye yazmaz.
Hava yastıgı patladığı zaman aracınız değer kaybetmez. Kaza esnasında emniyet kemerinden sonra ikinci olarak sizi koruyucu hava yastığı gelmektedir. Bu iki koruma sistemi aynı statüdedir.
Pert Olmuş Araca Pert Kasko Sigortası Yapılabilir Mi? Pert kasko sigortası, pert kaydı bulunan ve bunun sonucunda bakım, onarım işlemi gerçekleşen araçlara yapılır. Aracınızın %70 ve daha fazla hasar kaydı bulunuyorsa pert kasko sigortası yaptırabilirsiniz.
Hava yastıklarının patlamasıyla birlikte, araçlar ağır hasar kayıtlı araçlar listesine dahil olur. Hava yastıklarının açılması pert olarak da değerlendirilir. Pert terimi genellikle kişiler tarafından kullanılıyor. Ağır hasır kaydı, pert teriminin sigorta şirketinde olan karşılığıdır.
Hasar kaydı ve pert kaydı aynı şey değildir. İki kayıt arasındaki en temel fark; hasar kaydında aracın tamir masraflarının araç değerinin %70'inin altında kalması, ağır hasarlı yani pert araçlarda ise %70'in üzerine çıkmasıdır.
Bir sigorta kapsamında teminat verilen herhangi bir malın ya da değerin, sigorta anlaşmasında belirtilen tehlikelerden birine maruz kalması sonucu kullanılamayacak hale gelmesi, yok olması ya da ekonomik değerini büyük oranda kaybetmesiyle ortaya çıkan duruma pertotal (perte totale) denir.
Bu şartnameye göre baz değer kaybı “Aracın Rayiç Değeri x %19” şeklinde, total değer kaybı ise “Baz Değer Kaybı x Hasar Boyutu Katsayısı x Araç Kullanılmışlık Düzeyi (km) Katsayısı” şeklinde hesaplanır.
PERT ARAÇLARIN DURUMU NE OLACAK? Tamamen pert olan araçlarda sigorta şirketi parayı ödedikten sonra aracın mülkiyeti sigorta şirketine geçiyor. Şirket bu arabayı tamamen trafiğe çıkarılamayacak durumdaysa hurdaya ayırıyor.
Kaza esnasında bir aracın %70'den fazlası zarar görmüş ise o araç pert olmuş demektir. Ancak artık pert kavramı değil çekme belgeli veya ağır hasarlı ifadesi kullanılmaktadır.
Trafikten çekme belgesi düzenlenen araç, gerekli onarımın yapılmasının ardından yeniden trafiğe çıkabilir. Tam hasarlı olan araçlar için ise 'hurda belgesi' düzenlenir ve bu araçlar bir daha asla trafiğe çıkamaz, doğrudan hurdaya gönderilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri