Herhangi bir kimse için korkusuz, çekinmez ve sakınmaz anlamları TDK 'da ye alıyor.
Pervasız, Arapça kökenli bir sözcük olan fütursuz ile yakın anlamlıdır. Gelecek kaygısı olmayan ve kimseden korkmayan kişiler fütursuz olarak tanımlanırken, herhangi bir kimseye göre değil yalnızca kendi istediği gibi davranan, korkusuz kimselere de pervasız denir.
TDK'ya göre pervasız, sözünü sakınmadan konuşan ve kimseden çekincesi olmayan kimse demektir. Konuşmaları ve davranışlarıyla haddini aşan, saygısız kişiler de pervasız olarak nitelendirilir.
Pervasız kelimesi perva sözcüğünden türemiş olarak zıttı bir anlam ile beraber değerlendirilir. Bu doğrultuda çekinmeyen, sakınmayan ve korkusuz kişiler için pervasız sözcüğü değerlendirilir.
"Perva" Farsça bir kelime. "Korkma", "çekinme" anlamına geliyor.
İlgili 16 soru bulundu
perva / pervâ / پروا / پَرْوَا
Çekinme, sakınma, korku.
Cebr, baskı, şiddet ve zorlama manasına gelirken cebren de karşı tarafın rızası ve isteği olmadan, zor kullanarak demektir. Bu kelime, günlük hayatta sıklıkla kullandığımız birçok tamlamanın ve kalıp ifadenin içinde de yer alır. Örneğin cebren ve hile ile hem zorlayarak hem de kandırarak anlamına gelir.
[1] Çevresinde dönüp durmak. [2] Yakınından ayrılmamak.
Bi eki ve perva kelimelerinin birleşmesinden oluşan biperva, çekincesiz, korkusuz demektir. Örnek Cümleler.
PRUVA KELİMESİNİN ANLAMI
Geminin veya sandalın ön tarafı, baş bölümü anlamına gelir. Bu kelime genellikle puruva şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı pruva şeklinde olmalıdır.
Liyakat sahibi olmak, bir işe uygun olmak, yeterli olmak ve layık olmak anlamına gelir. Aynı zamanda bu kelime yaraşıklık anlamında da sıkça kullanılır. Bu söz özellikle de devlet ve şirket içinde işine bağlılık, yeterlilik gibi konuları nitelemek için sıkça kullanılır.
Yaramaz ve şımarık erkek çocuklarını ifade etmek için kullanılmakta olan bir sıfattır. Halk arasında zıpır çocuk, zıpır oğlan gibi şekillerde kullanılmaktadır.
Kendisine çok fazla güvendiği için büyüklük taslayan kişilere küstah denir. Aynı zamanda etrafındaki insanların hayatına, sözlerine ve başarılarına saygı göstermeyen, onlara her zaman yıkıcı eleştiriler yöneltip heveslerini kıran kişiler için de küstah ifadesi kullanılır.
mazca, kayıtsızca, pervasızca tehlikeye aldırmaz şekilde, aceleci şekilde, dik- katsizce, ihtiyatsız şekilde anlamlarına gelmektedir24.
Hımbıl daha çok uyuşuk ya da tembel insanlar için dile getirilen bir kelimedir. Pek çok sebepten dolayı yapması gereken şeyleri yapmayan, gün boyunca oturan ya da işlerini aksatan kişiler adına bu sözcük değerlendirilmemektedir.
Düşünmeden hareket eden, mantıktan çok anlık heveslerin etkisiyle kararlar veren ve idrak, analiz, yorumlama gibi melekeleri tam olarak gelişmemiş kişilere şuursuz denir.
a. (perva:) Çekinme, sakınma, korku: “Islanmışın yağmurdan pervası mı olur?” -R. Ilgaz. perva, 5 karakter ile yazılır.
Yalan söyleyen insanlara ''yalancı'', ''riyakar'' ve ''palavracı'' olarak adlandırılır.
Zillet yerine zül ve mezellet de kullanılır.
+perver - Nişanyan Sözlük. Farsça parvar “besleyen” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça parvardan “1. beslemek, bakmak, yetiştirmek, eğitmek, 2. (eskimiş) tapmak” fiilinden türetilmiştir. Bu fiil Avestaca yazılı örneği bulunmayan *pairi-var- sözcüğü ile eş kökenlidir.
Pervane isminin anlamı da şöyle; Geceleri ışık çevresinde döner küçük kelebek.
Pervane ya da uskur, döner bir milin üzerine yerleştirilmiş, uygun bir aerodinamik ya da hidrodinamik biçim verilmiş palalardan oluşan; itme veya çekme gücü sağlayan alet. Pervaneler hava ve su taşıtlarında kullanılır.
Tersane gemilerin inşa ve tamir edildiği tesise verilen addır. Tersane kelimesinin kökeni İtalyanca'da tersanà kelimesinden gelmektedir. Ürünleri yatlar, ticaret gemileri, endüstriyel gemiler ve savaş gemileri olabilir.
Kahır kelimesi Türk Dil Kurumuna göre perişan etme, mahvetme, bir konu ile ilgili derin üzüntü duyma şeklinde ifade edilmektedir.
Yekpare kelimesinin sözlükte yer alan anlamının bütünlüğünü korumuş olan, bölünemez, tek vücut manalarına geldiği de bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri