“PEŞ PEŞE” YAZILIŞI TDK'DA! Peş peşe kelimesi TDK'ya göre yazılışı ayrı olan kelimeler arasında bulunuyor. Yanlış kullanım şeklinde gerçekleştirenler bu kelimeyi birleşik olarak kullanabiliyorlar.
Peş Peşe Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Türkçede tüm ikilemeler, tamlamalar gibi ayrı yazılır. Bu nedenle Peş Peşe kelimesinin de bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
Peş peşe sözcüğü de yazımı öğrenilmek istenen bir kelimedir. Peş peşe TDK'ye göre art arda anlamına gelmektedir. İkileme şeklinde yazılan bu kelime ayrı yazılır.
BEŞPENÇE KELİMESİNİN ANLAMI
Ayrıca derisi dikenlilerden, beş ışınlı yıldız biçiminde bir deniz hayvanının ismidir. Ayrı yazılarak hata yapılır ancak doğrumu bitişik yazılmasıdır. Dilimizde bu kelime genellikle beş pençe şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı beşpençe şeklinde olmalıdır.
Peşi sıra kelimesi TDK verilerine göre ayrı yazılmalıdır. Bitişik yazılması TDK'ye göre yanlıştır. Peşi sıra kelimesi en çok yazım hatası yapılan kelimelerden biri olarak biliniyor. Bu kelimenin en doğru yazılış şekli peşi sıra şeklindedir.
İlgili 33 soru bulundu
8. Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.
Bu kelimenin doğru kullanımı peştamal şeklinde olmalıdır.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
verilmeyen diğer ikileme sözcüklerin (ölgün ölgün, kolay kolay, süklüm püklüm, bölük bölük, peş peşe, ürkek ürkek, hızlı hızlı, çıkarır çıkarmaz, başlı başına, diri diri, durup dururken, hayır hayır, burun buruna, alacalı bulacalı, derinden derine, doğrudan doğruya, karşı karşıya, düşüne düşüne, hayran hayran, ılgın ...
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
En çok merak edilen ve aynı zamanda İnternetten araştırılan sözcüklerden biri denizaltı kelimesi olarak öne çıkıyor. Bu doğrultuda kelimenin doğru şekilde yazılışı 'denizaltı' biçiminde ele alınır. Yani bu doğrultuda bitişik olarak kullanılması gereken sözcük grupları içerisinde bulunmaktadır.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Gitgide kelimesinin bitişik mi ayrı mı yazıldığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre bu kelime kaynaşmış bir ikileme olduğu için bitişik yazılmalıdır.
TDK'ya göreyan yana kelimesinin doğru yazılışı "yan yana"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Doğru olan yazılışta sözcüğün adamakıllı olarak karşımıza çıkmasıdır. TDK'ya Göre Adamakıllı Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Türk Dil Kurumu'na bakılarak adamakıllı sözcüğünü görmek mümkündür. Buna göre bu kelime bitişik bir halde 'adamakıllı' olarak yazılır.
Bebeğin beş veya altı aylıkken çıkarmaya başladığı, yedi yaşlarında kendiliğinden dökülen diş anlamına gelir. Bu kelime genellikle sütdişi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı süt dişi şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre illüzyon kelimesinin doğru yazılışı "illüzyon"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Kuru fasulye kelimesinin bitişik mi yoksa ayrı mı yazıldığı birçok okur tarafından merak ediliyor. Dil bilgisi kurallarına göre sadece birleşik isimler bitişik yazılır. Kuru fasulye ise birleşik isim değil tamlama olduğu için ayrı yazılması gerekir.
Bazı örneklerde görülen rütuş veya rutüş gibi kelimeler imla hatasıdır. Çoğu kez bu şekilde yazılan kelime yanlış yazılmaktadır. Bu nedenle imla hataları oluşmaktadır. Kelimenin doğru yazılışı rötuş şeklinde olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri