yönergemi yönetmelikmi? Üst norma aykırı olan düzenlemeler geçersiz kabul edildiğinden, idare yönerge hükmüne aykırı olan işlemini, savunma (dava) aşamasında genel yönetmeliğe uygun olduğu savunmasında bulunacaktır. Ayrıca Her zaman ve daima yönetmelik yönergeden üstündür.
Yönergeler bir kurum, örgüt veya işletme içerisinde uygulanan yöntem ve süreçlere yöneliktir. Yönetmelikler bazen kurum dışındaki 3. kişilerin de bilmesi gereken uygulama ve kuralları içerirler. Yönergeler, daha çok uygulamaya yönelik prosedür ve etapları anlatırlar.
Hukuk düzenimizde normlar hiyerarşisi Anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik ve adsız düzenleyici işlemler olarak sıralanmakta ve denetime esas hiyerarşi de bu şekilde kabul edilmektedir.
Bir hukuk düzeninde mevcut olan, anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik gibi normlar, dağınık hâlde ve rastgele değil, alt-alta, üst-üste bulunur. Bu normların arasında altlık-üstlük ilişkisi vardır. Buna “normlar hiyerarşisi” veya “hukuk düzeni piramidi” denir.
Anayasa hükümleri en üst düzey hukuk kuralları olup tüm devlet organları Anayasaya uygun olarak faaliyette bulunmak zorundadırlar. hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz.
İlgili 16 soru bulundu
Sıralama şu şekildedir: Anayasa-Kanun-Kanun Hükmünde Kararname-Tüzük-Yönetmelik-Yönerge/Genelge ve diğer yazılı talimatlar.
NORMLAR HİYERARŞİSİ, HER TÜRLÜ NORMUN HİYERARŞİK OLARAK SIRALANMASI VE BİRBİRİNE BAĞLI OLMASI ANLAMINA GELMEKTEDİR. BU HİYERARŞİK SIRALAMADA DAHA ALTTA YER ALAN BİR NORM, KENDİSİNDEN ÜSTTE BULUNAN NORMA AYKIRI HÜKÜMLER İÇEREMEZ. BİR NORM GEÇERLİLİĞİNİ BAŞKA BİR NORMDAN ALIR.
Alt satırda, "Türk hukukunda normlar hiyerarşisi" başlığında şu sıralama yapılır: Anayasa; haklarla ilgili anlaşmalar; kanun ve KHK; diğer anlaşmalar; tüzük; yönetmelik ve genelge.
1- Anayasa:
Üst basamakta yer alan normdan alır ve dolayısıyla ona uygun olmak zorundadır. Örneğin; kanun Anayasaya, yönetmelik kanuna aykırı olamaz.
Asıl (Bağlayıcı) Kaynaklar; yazılı kaynaklar olan Anayasa, Kanunlar, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, Milletlerarası Anlaşmalar, Yönetmelikler, Genelgeler ile yazısız kaynak olan Örf ve Adet Hukuku'dur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihatlar ve doktrinlerdir.
Kanun tüzükten üstündür; çünkü, kanun Meclis, tüzük ise Bakanlar Kurulu tarafından konulmaktadır. Anayasa kanundan üstündür; çünkü, kanunu Meclisin adî çoğunluğu, Anayasayı ise kurucu iktidar koymuştur ve ancak tali kurucu iktidar, yani Meclisin üçte ikilik nitelikli çoğunluğu değiştirebilir.
Yönetmelik (Talimatname), Anayasanın 123. maddesinde tarif edildiği şekliyle; Cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin kendi görev alanlarını ilgilendiren konularda, kanunlara ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine aykırı olmamak koşuluyla çıkardıkları yazılı hukuk kurallarıdır.
Yasa hiyerarşisi şöyledir: Anayasa, yasa, KHK, tüzük, yönetmelik, içtihad.
Herhangi bir konuda tutulacak yol için üst makamlardan alt makamlara belli bir esasa dayanarak verilen buyruk, talimat, direktif. 2. Bu buyrukların yazılı olduğu belge.
Söz konusun piramitte alt kademede yer almakta olan norm,geçerliliğini üst kademede yer alan normdan almaktadır. Bu sebeple üst kademedeki norma aykırı olamaz. Bu kapsamda örnek olarak kanun anayasaya, yönetmelik de kanuna aykırı olamaz. Hans Kelsen'in görüşleri bu hiyerarşiye esas teşkil etmektedir.
Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilir. Kararnameler ve yönetmelikler, yayımdan sonraki bir tarih belirlenmemişse, Resmî Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girer.
Tüzük için yetki kanununa ihtiyaç duyulmaz. KHKnin yargısal denetimi Anayasa Mahkemesi tarafından, Tüzüklerinki Danıştay tarafından yapılır. Yönetmelikler, tüzüklerden farklı olarak çok daha dar ve özel bir alanı kapsar, Danıştayın incelemesine gerek yoktur. Bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri tarafından çıkarılırlar.
Hukuk normları, insani ilişkiler, işler ve eylemleri kapsamaktadır. Bu nedenle toplumsal yaşam, haklar ve özgürlüklerin korunması amacıyla normlar hiyerarşi düzeni önemlidir. Normlar Hiyerarşi düzeni, hukukun gerektirdiği kurallar ve toplumsal refahın sağlanmasını amaçlamaktadır.
Hiyerarşi bütün dünyada kullanılan bir sınıflandırma sistemi olup en bilinen örnek ordularda yani askeriyedeki hiyerarşidir. Hiyerarşik düzen: Toplum veya kuruluşun tüm üyelerini görev, sorumluluk ve yetkilerine göre sınıflandıran yani sıraya sokan sistemdir.
Normlar Hiyerarşisi:
Hukuk kurallarının kendi aralarındaki üstünlük sıralamasını ifade eder. Buna göre, Anayasa hukuk kurallarının en üst derecesini taşımaktadır. Kanunlar ve Kanun Gücünde Kararnameler Anayasa aykırı olamaz, ayni şekilde Tüzükler kanunlara, Yönetmelikler de Tüzüklere aykırı olamaz.
Normlar hiyerarşisinden hareketle ortaya konan bir ilkedir. Aralarında hiyerarşi bulunan iki norm arasında bir çatışma olduğunda üstteki kanun uygulanır. Normlar hiyerarşisinde aynı düzeyde yer alan ve birbiriyle çatışan iki kuralın varlığı durumunda sonraki tarihte kabul edilmiş kural esas alınır.
Hukukun yazılı kaynakları arasında bir hiyerarşi vardır. En üstte Anayasa olmak üzere yukarıdan aşağıya doğru kanunlar, tüzükler ve yönetmelikler şeklinde sıralanır.
Norm, grup üyelerinin belirli bir bağlamda nasıl davranmaları gerektiğini belirleyen kurallar veya ilkeler bütünü. Toplumbilimciler normları yazılı olmayan ve toplumun davranışlarına hükmeden anlayış olarak tanımlarken, ruhbilimciler ise daha genel bir tanımı benimserler.
Hukuk kurallarını diğerlerinden ayıran en önemli özellik yaptırımının maddi olmasıdır. Başka bir ifadeyle hukuk kurallarına uymama hâlinde kişiye maddi yaptırım uygulanır, kamu gücü devreye girerek kuralı ihlal eden kimseye zor kullanır ve kuralın gereğini yerine getirir.
Bir kuruluşun çalışma yöntemini belirleyen kuralların tümü. Bu kuralların yazılı olduğu belge, talimatname. Yasa ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak amacıyla hazırlanan, düzenleyici kuralların yazılı olduğu resmî belge.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri