PET/CT kanser hastalarında evreleme amacıyla kullanılan, yani hastalığın yaygınlığını gösteren, yani sıçrama odaklarının olup olmadığını ve nerelerde olduğunu gösteren bir görüntüleme yöntemidir. Bu tetkikin zayıf olduğu konularda yok değil.
Akciğer kanserinin araştırılmasında PET-CT önemli bir yer tutuyor. Bu tetkik ile, akciğerdeki nodüllerde artmış F-18 Floradeoksiglikoz tutulumu görülmesi yüzde 96 oranında kanserli doku olduğunun göstergesi olarak kabul ediliyor.
Pozitron emisyon tomografisi (PET-CT) teknolojisi, bilgisayarlı tomografi (CT) ile birleştirilerek, birçok hastalığın teşhisine olanak sağlayan önemli teknoloji tıbbi görüntüleme yöntemidir. PET/CT çok büyük bir oranda kanserin tanı ve evrelemesinde kullanılmaktadır.
PET/CT kanser dışında nörolojik hastalıkların (Alzheimer, demans, epileptik odağın belirlenmesi vb.) ve kalp hastalıklarının (enfarktüs sonrası canlı doku varlığı) tanısı için de kullanılmaktadır.
Pozitron Emisyon Tomografisi (PET-CT) ve Bilgisayarlı Tomografi'nin (CT) ile birleştirilmesi ile ortaya çıkmış olan bu özel teknoloji tüm kanser türlerinde kullanılabiliyor.
İlgili 34 soru bulundu
Bir pozitron emisyon tomografisi (PET) taraması, doktorların kanseri, kalp sorunlarını ve beyin ile ilgili bazı hastalıkları değerlendirmek için kullandıkları çok yararlı ve genellikle oldukça güvenli bir görüntüleme testidir.
PET-BT akciğer kanserinin tanı, evreleme, tedavi planlaması ve takibinde noninvaziv ve güvenilir bir tetkik olsa da yanılabilir. Bu olguda PET-BT'nin yanlış pozitif ve yanlış negatif sonuçları aynı hastada görülmektedir.
Onkolojik hastalıklarda, kanserin erken teşhisi, tedavi planlaması, evrelenmesi, nükslerinin saptanması, metastazların belirlenmesi, radyoterapi tedavisinin planlanması ve tedavi başarısının değerlendirilmesi aşamalarında PET-CT cihazından faydalanılır.
Kanser hücreleri, kanserli olmayan hücrelerden daha yüksek bir metabolik hıza sahiptir. Bu yüksek düzeyde kimyasal aktivite nedeniyle kanser hücreleri PET taramalarında parlak noktalar olarak ortaya çıkar.
PET tomografi ve BT (bilgisayarlı tomografi) arasında birçok fark bulunmaktadır. BT taraması vücut organlarının ve dokunun boyutunu ve şeklini değerlendirebilir, ancak bunların nasıl çalıştığını değerlendiremez. PET taraması ise bir organın nasıl çalıştığını gösterebilir.
Pozitron Emisyon Tomografisi/Bilgisayarlı Tomografi (PET/BT) inflamasyon ve enfeksiyon hastalılarının tanısında ve özellikle tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde giderek önem kazanmaktadır.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Emziren anneler PET-CT çektirdikten 6 ya da 12 saat sonrasında bebeğini emzirebilir. Yaklaşık 2 saatlik bir yarı ömrü olan bir radyoaktif bir madde olduğu için vücuttaki 6 saat sonra hemen hemen vücuttan tamamen atılmış veya fiziksel olarak ortadan kaybolmuş olur.
Evreleme testleri ve işlemleri, kanserin vücudun diğer kısımlarına yayılıp yayılmadığını görmek için kemik taraması ve röntgen gibi görüntüleme testlerini içerebilir. Kanser evreleri genellikle Roma rakamları ile gösterilir –I'den IV'e kadar- ve yüksek rakamlar daha ilerlemiş kanserleri işaret eder.
Akciğer Kanseri Teşhisinde PET–CT Taraması
Bilgisayarlı tomografi (CT) tarama sonucu 1 cm'den büyük akciğerde veya göğüs kafesinde kitle saptanırsa olduğunuzu gösteriyorsa, o zaman sizden PET-CT taraması istenebilir.
Kanserin evrelerinin belirlenmesinde ve kanserin teşhisinde kullanılan başlıca tanısal yöntemler; biyopsi, MR, BT, ultrason, PET-CT'dir. Eğer kanserli doku uygunsa, bir parçasının alınarak incelenmesine biyopsi adı verilir. Vücuttan alınan örnekler patoloji laboratuvarlarında değerlendirilir.
ONKOLOJİK ÇALIŞMALARDA PET/BT KULLANIM ENDİKASYONLARI
ile sistemik etkilerin (kemik iliği aktivasyonu vb.) dengelenmesi için gereklidir. Tedavi sonrası PET çalışması kemoterapiden sonra asgari üç hafta (ideali 1 ay) beklenmesi önerilmektedir. *Radyoterapi ilişkili yan etkilerin daha uzun süreli olduğu kabul edilir.
PET tomografi kısaca vücuttaki hastalıkları kontrol etmeyi sağlayan bir görüntüleme testidir. PET tomografi taraması sırasında radyoaktif izleyiciler içeren özel bir boya kullanılır. Bu izleyiciler damar içine enjekte edilerek, organların ve dokuların izleyiciyi emmesi beklenir.
E-Nabız Patoloji Sonuçları Öğrenme
Patoloji sonuçları için resmi web adresi olan https://enabiz.gov.tr/ kullanılmaktadır. Vatandaşların tümü bu adres üzerinden giriş sağlayarak tahlil sonuçlarını ekranında görmektedir.
PET-CT işlemi sonuçları bir günde çıkmaktadır ama bu durum hastanenin yoğunluğa göre değişebilir.
Çekim ortalama 25 dakika kadar bir sürede tamamlanır. Çekimi biten hasta kısa bir süre ek görüntü gerekip gerekmediğine bakmak üzere bekletilir. Ek çekim gerekmiyorsa tetkik tamamlanmıştır. PET tetkiki tamamlandıktan sonra hastaların herhangi bir şey yeyip içmesinde ve ilaçlarını almasında sakınca yoktur.
Yaklaşık 30 dakika süren PET CT tarama testi sırasında hastalar herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. İşlemden sonra hastaların bol bol su içmeyi ihmal etmemesi gerekir. Sıvı alımı vücuda enjekte edilen radyoaktif maddenin vücuttan atılması için şarttır.
Kemiğe Metastaz Yapan Kanser İyileşir mi? Kemiğe metastaz yapmış kanser iyileştirilemez ancak tedavi edilebilir. Geniş bir yelpazesi bulunan kemik metastaz tedavi yöntemleri ile acı hafifletilebilir ve metastazın ilerlemesi yavaşlatılabilir.
Radyoterapi sonrasında PET görüntülemesinin minimum 3 ay sonrasında yapılması önerilirken, kemoterapinin tamamlanmasından en az 2 hafta sonra PET görüntülemesi yapılması daha uygun olacaktır.
HASTA VE YAKINLARINA DÜŞEN GÖREVLER NELERDİR? Kanserin kesin tanısı biyopsi yani tümörden parça alınarak konur. Alınan doku parçası patologlar tarafından incelenir, kanserin hangi organdan çıktığı ve tipi belirlenir. Bu yapılmadan hiçbir hastaya yüzde yüz kanser olduğu söylenemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri