Tüm PET tarama işlemi yaklaşık iki saat sürer. Vücudun enjekte edilen radyoaktif izleyiciyi emmesi 60 dakika kadar sürebilir. Bu süre zarfında kişinin sessizce oturması ve hareketlerinizi sınırlaması gerekir. Gerçek PET taraması ise yaklaşık 30 dakika sürer.
PET/CT işlemi sonuçları bir günde çıkmaktadır ama bu durum hastanenin yoğunluğa göre değişebilir.
2. PET/BT çekimleri için açlık gerekmektedir. Bu nedenle, randevu saatinden en az 4 saat önce hafif bir yemek yenmeli veya "şekersiz gıdalarla" kahvaltı yapılmalıdır. Açlık süresince yalnızca az miktarda su içilebilir.
PET-CT işlemi sonuçları bir günde çıkmaktadır ama bu durum hastanenin yoğunluğa göre değişebilir. PET-CT teknolojisi hakkında daha fazla bilgi almak ve merak ettiğiniz diğer sorular için hastanemizdeki uzman ekiplerimizle iletişime geçebilir, kısa süreden randevu alabilirsiniz.
PET tomografi kısaca vücuttaki hastalıkları kontrol etmeyi sağlayan bir görüntüleme testidir. PET tomografi taraması sırasında radyoaktif izleyiciler içeren özel bir boya kullanılır. Bu izleyiciler damar içine enjekte edilerek, organların ve dokuların izleyiciyi emmesi beklenir.
İlgili 23 soru bulundu
Yaklaşık 30 dakika süren PET CT tarama testi sırasında hastalar herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. İşlemden sonra hastaların bol bol su içmeyi ihmal etmemesi gerekir. Sıvı alımı vücuda enjekte edilen radyoaktif maddenin vücuttan atılması için şarttır.
Bir bilgisayar PET ve CT taramalarında elde edilen görüntüleri birleştirir. Böylece doktor, vücutta meydana gelen tümör veya diğer anormal durumları gösteren 3 boyutlu bir görüntü elde edebilir. Görüntüleme işlemi yaklaşık olarak 30 dakika sürebilir. Ancak hangi bölgenin incelendiğine bağlı olarak bu süre uzayabilir.
PET/ BT cihazımız klostrofobisi ( kapalı yerde kalma korkusu ) olan hastalarımız için çok elverişlidir. Çekim süresince sizden hareketsiz bir şekilde, rahat nefes alarak yatmanız beklenecek. Hareketler görüntülerde bazen çekim tekrarı gerektirebilecek değerlendirme zorluklarına yol açabilmektedir.
Onkolojik hastalıklarda, kanserin erken teşhisi, tedavi planlaması, evrelenmesi, nükslerinin saptanması, metastazların belirlenmesi, radyoterapi tedavisinin planlanması ve tedavi başarısının değerlendirilmesi aşamalarında PET-CT cihazından faydalanılır.
Pet CT işleminden en az 24 saat öncesinden kesinlikle vücudu yoracak ve sizi zorlayacak bütün egzersiz ve ağır işlerden kaçınmanız gerekmektedir. Sonrasında çekimden 6 saat önce yemek yeme ihtiyacınızı karşılamalı ve çekim bitene kadar kesinlikle bir şey yememelisiniz.
Çekim ortalama 25 dakika kadar bir sürede tamamlanır. Çekimi biten hasta kısa bir süre ek görüntü gerekip gerekmediğine bakmak üzere bekletilir. Ek çekim gerekmiyorsa tetkik tamamlanmıştır. PET tetkiki tamamlandıktan sonra hastaların herhangi bir şey yeyip içmesinde ve ilaçlarını almasında sakınca yoktur.
PET-BT akciğer kanserinin tanı, evreleme, tedavi planlaması ve takibinde noninvaziv ve güvenilir bir tetkik olsa da yanılabilir. Bu olguda PET-BT'nin yanlış pozitif ve yanlış negatif sonuçları aynı hastada görülmektedir.
PET tomografi ve BT (bilgisayarlı tomografi) arasında birçok fark bulunmaktadır. BT taraması vücut organlarının ve dokunun boyutunu ve şeklini değerlendirebilir, ancak bunların nasıl çalıştığını değerlendiremez. PET taraması ise bir organın nasıl çalıştığını gösterebilir.
Diğer belirtilerle beraber teşhis edilmesi gereken FDG tutulumu, PET taramasında uzmanlara önemli bulgular sunar. Bu sebeple FDG tutulumu kanser midir sorusuna kesin evet cevabı verilmemekle birlikte sadece bir belirteç olduğu söylenebilir.
Kanserin evrelerinin belirlenmesinde ve kanserin teşhisinde kullanılan başlıca tanısal yöntemler; biyopsi, MR, BT, ultrason, PET-CT'dir. Eğer kanserli doku uygunsa, bir parçasının alınarak incelenmesine biyopsi adı verilir. Vücuttan alınan örnekler patoloji laboratuvarlarında değerlendirilir.
PET/CT uygulamalarının büyük çoğunluğu onkoloji alanındadır.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Özellikle onkoloji (kanser) alanında tümörün saptanması, tümör yayılım derecesinin belirlenmesi, radyoterapi planlanması, tedaviye yanıtın değerlendirilmesi ve bazı durumlarda mevcut kitlenin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunu belirleme amacıyla PET-CT kullanılıyor.
Özel hastanelerde, devlet hastanelerinde ve özel görüntüleme merkezlerinde çekim işlemi yapılmaktadır.
Radyoterapi sonrasında PET görüntülemesinin minimum 3 ay sonrasında yapılması önerilirken, kemoterapinin tamamlanmasından en az 2 hafta sonra PET görüntülemesi yapılması daha uygun olacaktır.
Online şekilde yapılan sonuç öğrenme işlemi yalnızca birkaç dakika içerisinde sonuçları göstermektedir. MHRS sistemi üzerinden de bu e-nabız adresine ulaşmak kolay ve hızlıdır. Patoloji sonuçları için resmi web adresi olan https://enabiz.gov.tr/ kullanılmaktadır.
Pozitron Emisyon Tomografisi (PET), hastalıkların erken ve kesin teşhisinde doktorlara yardımcı olan bir tıbbi görüntüleme tekniğidir. Tarama için hastanın vücuduna radyoaktif izleyiciler içeren radyofarmasötik ilaçlar verilir. Bu ilaçlar, yoğun kimyasal aktivite gösteren organlar ve dokular tarafından absorbe edilir.
Tüm PET tarama işlemi yaklaşık iki saat sürer. Vücudun enjekte edilen radyoaktif izleyiciyi emmesi 60 dakika kadar sürebilir. Bu süre zarfında kişinin sessizce oturması ve hareketlerinizi sınırlaması gerekir. Gerçek PET taraması ise yaklaşık 30 dakika sürer.
MR/PET taramasının yapılacağı günü
İncelemeden önceki 6 saat içinde hiçbir şey yiyip içmemeli, çiğnememeli veya sigara içmemelisiniz. Su içebilir ve ilaçlarınızı alabilirsiniz.
Çekimden birgün önce 00:00'dan ve 01:00'den sonra hiçbir şey yenilip,içilmeyecek (su içilebilir sadece ) Telebrix 35/50ml eczaneden alınır.İlacın yarısı 1,5 litrelik içme suyuna karıştırılır. Gece 00:00'den sonra 2 bardak ,sabah kalkınca 2 bardak içilecek, kalan su merkezimize getirilecek . Çekim öncesi içilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri