En fazla yağış kış mevsiminde, en az yağış ise yazın' dır.
Kış en yağışlı mevsim olmasına rağmen Denizel Akdeniz yağış rejimine göre oransal olarak azalır, ilkbahar yağışlarının oranı artar. Yaz aylarında neredeyse yağış yok denecek kadar azdır. Anadolu'da kıyı dağlarının iç kesimlerinde, İç ve Doğu Anadolu'nun büyük bölümünde karasal yağış rejimi etkilidir.
En fazla yağış kışın, en az yağış yazın düşer. Kışın görülen yağışlar cephesel kökenlidir. Cephesel yağışlar en fazla bu iklimde görülür.
1) Ekvatoral Bölge
Her mevsim yağışlıdır. Yıllık ortalama 2.000 mm.'nin üstünde yağmur yağar. Bu bölgede en fazla yağış alan bölgeler şunlardır; a) Puu Kukui Dağı, Maui, Hawaii; 5788 metre yüksekliğindeki bu dağa yıllık ortalama 9.293 mm yağış düşüyor.
>>Türkiye'de yağmur çoğunlukla SONBAHAR mevsiminde yağmaktadır.Eylül ve Ekim aylarında yağışlara fazlalıkla rastlamak mümkündür. >> Ayrıca İlkbaharın gelmesiyle birlikte yağan yağmurlar vardır. Nisan ve Mayıs aylarında yağar.
İlgili 45 soru bulundu
Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgârları başta gelen özelliğidir. En yağışlı iklim tipidir dolayısı ile sık sık sel felaketi görünür.
Ay'ın atmosferi Dünya kadar yoğun olmaz ve son derece azdır. Ay'ın atmosferinin olmamasından dolayı yağmur ve rüzgar gibi hava olayları meydana gelmez. Ay Dünya'dan çok daha küçük bir gök cismi olmaktadır.
Sonbaharda havalar yavaş yavaş soğur, ağaçların yaprakları sararır ve dökülmeye başlar, sık sık yağmur yağar, kuşlar sıcak yerlere göç ederler, biraz daha kalın kıyafetler giymeye başlarız.
Akdeniz ikliminden farklı olarak tropikal iklimde, en yoğun yağış yaz mevsiminde görülür.
Kara ikliminde en fazla yağış ilkbaharda, en az yağış yazın düşer. Ortalama yağış 287,3-596,8 mm'dir. Yıllık yağış miktarı, 500–600 mm'dir. Kış mevsimi çok karlı ve dondurucu geçmekle beraber, yaz mevsiminde şiddetli kuru sıcaklar egemendir.
Muson ikliminin en çok görüldüğü yerler Asya ülkelerdir. Bazı yerlerde bu iklimin çok daha büyük etkileri vardır. Muson iklimi ve savan iklimi benzerlik gösterse de muson ikliminde yaz aylarında daha fazla bir yağış olur.
Yağış en fazla kış aylarında görülür. Yaz ayları ise belirgin kuraklık gözlemlenir.
Rize yaklaşık 2500 mm yağışla Türkiye'nin en fazla yağış alan yeridir.
Bilhassa ilkbahar ve yazın ilk aylarında meydana gelen şiddetli oraj ve firtınalarla beraber dolu görülür. Dolayısıyla hava sıcaklığının, çok düşük olduğu durumlarda dolu, çok az veya zayıf olarak meydana gelir. Ülkemizde havanın nemli ve alttan sıcak üstten serin olduğu bahar ve yaz mevsimlerinde dolu sıkça yağar.
Kış: - En soğuk mevsimdir. - Ağaçlar bütün yapraklarını döker. - Kar, bol yağış ve buzlanma görürüz.
İlkbahar, dünyanın her noktasında aynı anda yaşanmaz fakat dünyanın her yerinde ilkbahar, yağmurla özdeşleşmiştir. Peki ilkbaharda yağmura sebep olan tam olarak nedir? İlkokul bilgilerinden de hatırlayacağınız üzere, değişen mevsimler, Dünya'nın güneş etrafındaki dönüşünden kaynaklanır.
Yüzey sıcaklığı 6000 dereceye yaklaşan plazma halindeki sıcak gazdan oluşan Güneş'te yağmur yağar mı? Astrofizik Dergisi'nde yayınlanan yeni makaleye göre evet.
Yani Nisan ve Mayıs.
Ülkenin ikliminde en önemli rolü muson rüzgarları oynar. Hint Okyanusu'ndan Himalayalar'a doğru esen rüzgarlar, Haziran gibi başlayıp ekime kadar süren muson yağmurlarını getirir. En çok yağış da ağustos ve eylül aylarında görülür. Muson yağmurları genellikle kısa sürelidir ancak oldukça yoğun sağanak yağışlardır.
Tüm yağış çeşitleri iklim şartları ve atmosferdeki hava hareketleri sonucunda meydana gelir. Bu yağış çeşitleri sekiz tanedir. Bunlar, yağmur, kar, dolu, çisenti, kırağı, sulusepken, konveksiyonel yağış ve frontel yağıştır.
Yağış miktarı, yıl içerisinde birim alana düşen toplam yağış miktarıdır. Yıllık yağış miktarı mm, cm ve m olarak, günlük yağış miktarı ise kg/m² ile ifade edilir.Yağış, plüviyometre ile ölçülür.
Ekvatoral iklimde yıllık ortalama sıcaklık 25°C dolayındadır. Ekvatoral iklimde yıllık sıcaklık farkı 2 – 3°C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den fazladır. Her mevsim yağışlı olmakla birlikte, ekinoks tarihlerinde yağış maksimum düzeye erişir.
Karasal İklim
- Yağışlar en fazla İlkbahar mevsiminde düşer. - Bitki örtüsü ise bozkırdır.
İklim grafiği Ankara
9 mm yağışla Temmuz yılın en kurak ayıdır. Ortalama 58 mm yağış miktarıyla en fazla yağış Aralık ayında görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri