Peteklerin önü ya da üzeri kapatılır ise sadece kendini ısıtmaya çalışır. Ortamı ısıtmaz ve beklentinize yanıt alamayacağınız gibi yok yere çalıştırmış olursunuz. Bu da yüksek oranda yakıt tüketimine yani sarfiyata neden olur.
Radyatörün yada peteklerinizin önüne bir kanepe ya da başka bir büyük mobilya yerleştirmek kesinlikle iyi bir fikir değildir. Bir kanepe, ısının odanın içinde serbestçe hareket etmesini engeller ve yakın bir ısıya maruz kalma seviyesinden dolayı potansiyel uzun vadeli hasara uğrayabilir.
“Peteklerden çıkan ısı yükselerek; pencereden gelen soğuk havayı engeller ve bir nevi odaya yayılmasının önüne geçer. Böylece sıcak hava odanızda yayılırken; soğuk havanın oda içerisinde yayılması önlenmiş olur.”
Pompanın gücü yeterli değil ise uzakta olan peteğe ısı gitmez ve ısınmaz. Ana hat borusu yeterli kalınlıkta değilse uzakta olan peteğe su gitmeyebilir. Bu sebeple de petekte ısınmama sorunu meydana gelir. Rejlaj ayarı bozuldu ise kombiye ısı gitmez ve petekler ısınmaz.
Termostatik petek vanaları kadran sıfırı gösterecek şekilde saat yönünde çevrilerek kapatılır. Eğer ki termostatik vana yok ise radyatörün sağında bulundan ikinci vanayı daha fazla çevrilmeyene dek saat yönünde çevirerek petekleri kapatmanız mümkündür.
İlgili 29 soru bulundu
Termostatik petek vanaları kadran 0'ı gösterecek şekilde saat yönünde döndürülerek kapatılır. Termostatik vana yoksa radyatörün sağ tarafında yer alan ikinci vanayı bulup daha fazla dönmeyene kadar saat yönünde çevirerek de petekleri kapatabilirsiniz.
Özetle radyatörleri vanalarından kısmak ya da tamamen kapatmak tasarruf sağlamaz.
Peteklerin havası alındığı halde içinde hava kalmış olabilir. Petek içinde ya da tesisat kısmında tıkanıklık olabilir. Bu gibi sorunlar için mutlaka bir uzman desteği alın. Temizlenmiş olan peteklerde dahil ısıtma problemi söz konusu olabilir.
Peteğin içindeki hava peteğin üst kısmında birikir. Peteğin üst kısmında biriken havanın hacminden dolayı su yukarı çıkamaz. Su petekte devir daim yapmadığı için petekler ısınmaz. Çözümü çok basit olan bu sorun peteklerin havasının alınması ile birlikte ortadan kalkmış olur.
Peteklerin üst kısmının ısınmasını engelleyen şey kaloriferin içinde biriken havadır. Hava kimyası gereği suyun üzerinde duracağı için peteklerin alt değil üst kısımlarında birikir.Peteklerin arasında biriken hava o kısımlardan sıcak suyun geçişini engeller.
Öncelikle kalorifer tesisatında bulunan peteklerin ortamı daha iyi ısıtması için, belirli aralıklarla peteklerin havası alınmalı, kaloriferlerin reglaj ayarı yapılmalı ve perdelerin boyunun petekleri örtmemesine dikkat edilmeli.
Peteklerin önünü açın
Kalorifer peteklerinin önüne koltuk, masa gibi mobilyalar koymayın, petek önünü pereyle kapatmayın.
Hastalıkların artmasına ve daha ağır seyretmesine neden olan hava kuruluğuna karşı, alınabilen en uygun ve pratik tedbir, petek üzeri nemlendirici kullanılmasıdır. Kalorifer üzerine asılarak içine su doldurulan bu ürün, cilt kuruluğu gibi nemsiz ortamların neden olduğu sorunlarında önüne geçer.
Radyatörün arkasına bir alüminyum folyo yerleştirmek ısı tasarrufu anlamında çok faydalıdır. Radyatörün arkasına yerleştirilen folyo, ısıyı evin duvarlarından gereksiz yere kaçmasına izin vermek yerine odaya geri yansıtacaktır.
Peteğin içindeki kanallar tıkandığında, sıcak su bu noktadan geçemez. Bu durumda peteklerin altı soğuk olma durumu meydana gelmektedir. Petek içindeki kanalın hangi noktada tıkandığı önemlidir. Peteğin alt kısımlarına yakın bir noktada tıkanırsa peteklerin üstü sıcak altı soğuk olur.
peteğin üstü sıcak altı soğuk, peteklerin yarısı soğuk
Kalorifer peteklerinden sadece bir tanesinin altı ısınmıyorsa, petekte hava olabilir. Bu durumda, peteğin havası alınmalıdır. Havası alındıktan sonra da peteğin yarısı ısınmıyorsa, petek içinde tortulaşma sonucu su döngüsü kısmen gerçekleşmiyordur.
Kombi çalışıyor ama petekler ısınmıyorsa kalorifer tesisatında su kaçağı ihtimali vardır. Su kaçağının olduğu yer ufaksa, kombiye konulan özel bir ilaçla bu su kaçağı kendiliğinden tamir edilir.
Peteğin su çıkış kısmında tortu birikirse peteğin ısınmasını engeller. Kombiden gelen su petek içinde dolaşarak peteğin ısınmasını sağlar. Petek içindeki tortular suyun çıkış kısımda birikmişse ve suyun çıkmasını engelliyorsa, petek soğumaya başlar. Bu gibi bir durumda petek temizliği yaptırmanız gerekir.
Kombide petek konumu kapalı olduğu halde petekleriniz ısınıyorsa eğer büyük ihtimalle bunun sebebi üç yollu vananın hasarlı olmasıdır. Çünkü üç yollu vananın görevi kombi içerisindeki sıcak suyu kalorifer ile birbirinden ayırmaktır.
Evet yanlış duymadınız. Sıcak su konumunda peteklerin ısınması normal bir durumdur. Ancak birkaç peteğin ısınması özellikle de kombiye yakın durumda olan birkaç peteğin ısınması normaldir.
Petek Havası Alınmazsa Ne Olur
Petek içerisinde biriken hava boşlukları sebebiyle, petek içerisinde bulunan sıcak su, petek yüzeyine eşit bir şekilde yayılmayacağından ısınma sorununu meydana getirir. Bu da; oda sıcaklıklarında azalmaya, kombinin daha çok çalışmasına ve daha çok enerji harcamasına neden olur.
Kombileri mümkün olduğu kadar minimum düşük derecelerde kullanılırsa daha fazla tasarruf elde edilir. En verimli yoğuşmalı kombilerin çalışma sıcaklık dereceleri 30 ile 50 derece sıcaklıklarda elde edilir. 50 derece üstündeki kalorifer derecesi ayarlandığında tasarruf miktarı düşmeye başlar.
Ancak tasarruf amaçlı tek bir odayı kullanmak, tek petek kullanmak kombiye zarar vermektedir. Bu düşünce ile en az 3 petek kullanacak şekilde geri kalan kullanılmayan odalardaki petek vanaları kapatılabilir.
Haddinden fazla ısı artışı tasarrufun önüne geçecektir. Bunun dışında çalışmakta olan petek sayısının artması faturanın yükselmesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri