Gerçek balın bozulmadığı ve uzun süre boyunca tüketilebildiği bilinen bir gerçek. Ancak eğer doğru koşullarda saklanmazsa bal hem kendine has tadını kaybedebiliyor hem de içeriği değişime uğrayabiliyor.
Balın raf ömrü sizin onu iyi muhafaza etmenize ilişkinidir. Bal türlerinin hemen hepsinde iyi şekilde ısı, ışık, nemden korunursa yıllarca tüketime uygun halde kalacağı bilinmektedir. Yani bal iyi korunursa hiçbir zaman bozulmaz.
Çünkü balın kalitesi ve yapısıyla ilgisi yoktur. Peteklerde yumurta güvesi bulunuyorsa, bu petekler buzdolabında belirli bir süre saklandığında ölürler.Bir başka çözüm ise Güvelenen kısmı kesip atıp balı tüketmeye devam ediniz.
Balı uzun süre boyunca doğrudan güneş ışığına maruz kalacak ortamlarda tutmamalısınız. Mümkün olduğunca ışık almayan bir yerde saklamalısınız. Balın devamlı olarak yüksek sıcaklığa maruz kalmasını önlemek adına, ocak veya fazla ısınan elektronik aletlere yakın alanlardan uzak tutmalısınız.
Bal temiz kaplarda saklanır. Balın rengini görebilmek önemli olduğundan şeffaf kaplarda saklamak balın kalitesini ve rengini uzun süre korumanıza yardımcı olacaktır. Balın kabuğunu petek üzerinde tutmaya çalışın. Balın sıvısı bu kabuk tarafından bozulmadan tutulur.
İlgili 17 soru bulundu
Sıcak suyun etkisiyle kristalleşmiş bal, tekrar çözülerek ilk haline geliyor ve gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor. Balı benmari usulüyle çözündürürken, besin değerlerini ve zengin özelliklerini korumak adına doğrudan ateşle temas ettirmemeye büyük özen göstermek gerekiyor.
Öncelikle petek balınızı buzdolabında saklamamalısınız. Ne çok soğuk ne de çok güneş gören yere uygundur. Serin yerler, balın saklanması için oldukça ideal bir konum olacaktır. Petek balını saklarken ağzının kapalı olmasına özen göstermelisiniz.
Balın içerisindeki çok az su bakterilerin yaşaması için yeterli değildir. Kapağı açık halde saklanan bal, havayla etkileşime girerek bozulacaktır. Ancak kapağı açılmayan bir kavanozdaki bal, yüzyıllar boyunca bozulmadan kalabilir. Kapalı kavanozlardaki bal kristalize olur ve sertleşir.
Balı Buzdolabına Koymak Doğru mu? Bal buzdolabında düşük sıcaklıkta serleşeceği ve ekmeğe sürmek zorlaşacağından, balın buzdolabında saklanması tavsiye edilmez. Buzdolabında balın kristalleşmesi de çok hızlanacağından gene balın şekerlenmesine yol açar. Sonuç olarak buzdolabında balı saklamak doğru değildir.
Kurtlanan balı temizlemenin bir yolu yoktur.
Bu bal kesinlikle yenmemelidir. Bu sebeple balı aldığınız üretici veya mağaza ile iletişime geçmelisiniz.
Balın tatlı olmasının nedeni, arıların peteği havalandırarak nektardaki su oranını düşürmesidir. Balın su oranının düşük olması mikroorganizmaların çoğalmasını engeller. Fakat balın nem oranı artarsa mikroorganizmalar çoğalmaya başlar ve bal bozulur.
Gerçek petek bal glikozlu olan ballara nazaran çok daha koyu bir kıvama sahip olmaktadır. Balın kendine özgü esans tarzı hafif bir kokusu bulunmaktadır. Öyle ki petek balı kesme esnasında ya da bir kap içerisindeyken bu kabın kapağı açılıp kapanırken var olan kokusu çok daha yoğun bir şekilde algılanabilmektedir.
Bozulmaz, kristalleşebilir. Yaygın kanının aksine gerçek bal bazen kristalleşir ancak bu bozulduğu anlamını taşımaz. Bu şekilde besin değerini de kaybetmeden tüketilebilir.
Uzun süre depolanmış olan balın kıvamında değişim olabilir ve aroması kaybolabilir. Bu durum balın bozulduğu anlamına gelmez. Ancak balın lezzeti alacağı için bu balı tüketmek, tazeyken olduğu kadar keyifli olmayabilir.
Böylece balın sonsuza kadar olan raf ömrü, su götürmez biçimde kanıtlanmış oldu. Bozulmadan kalan birkaç besin maddesi daha sayabiliriz: Tuz, şeker, kurutulmuş pirinç gibi. Fakat balın bunların tümünden farklı yanı, bütünüyle yenilebilir biçimde bozulmadan kalıyor olması.
Petek balları da süzme bal gibi şekerlenirler. Fakat bu süzme ballardan daha uzun sürer. Soğukta bırakılan süzme ve petek ballar çabuk şekerlenir. Petek hücrelerinde başlayan kristalleşme zamanla ilerler ve bal ile petek bir bütün haline gelir.
Uygun koşullarda saklanan ballar uzun süre boyunca tazeliğini korumaktadır. Balın doğal özelliklerini kaybetmemesi için ısı ve ışıktan uzak olan yerlerde saklanması gerekmektedir. Uzun süre ısıya maruz kalan balların renginde kararmalar ve kimyasal yapısında değişimler gözlenmektedir.
Arkeologların bozulmadan yıllar boyunca özelliğini koruyan bal kaplarını bulmaları, balın son kullanma tarihi olmadığı, ebedi raf ömrünün açık bir kanıtı olduğunu göstermektedir. Balın Son Kullanma Tarihi Yoktur? Bal, sadece depolanma amacıyla yapılan tek gıda maddesidir.
Kristalize olmaya başlayan balı ev şartlarında tekrar eski haline döndürmek için 45-50C'lik su banyosu ile muamele edilmesi yeterli olacaktır. Bu pratik metotta dikkat edilmesi gereken en önemli husus balın kendine has özelliklerini kaybetmemesi için direkt olarak ateşle muamele edilmemesidir.
Petekli ballarda genellikle saklama koşullarında yapılan yanlışlardan kaynaklı kurtlanma meydana gelmektedir. Uygun olmayan koşullarda saklanan petek ballar zamanla bozulmaktadır. Saklama alanı denilince herkesin aklına buzdolabı geliyor olsa da petek balınızı buzdolabında saklamamaya özen göstermelisiniz.
Petek bal, kahvaltılarda direkt olarak tüketebileceği gibi, tereyağı ve kaymakla birlikte ekmeğe sürülerek de tüketilebilir. Yemeklerden sonra hissedilen tatlı yeme isteğini gidermek için sağlıklı bir alternatif olan bu bal, kilo aldırmaz ve kan şekerini yükseltmez.
Yıllardır hakiki bal şekerlenir mi yoksa şekerlenmez mi tartışmaları devam etse de özellikle son yıllarda dolapta bekleyen hakiki balın genellikle şekerlendiğini sahte balda ise şekerlenmenin oluşmadığı belirtilir. Tabii hakiki balın şekerlenme süreci ortalama 2 ayı bulmaktadır.
İŞTE 2023 YENİ SEZON BAL FİYATLARI!
Geçen yıl kilosu 200 liradan satılan petek bal bu yıl 300 liradan, 250 liraya satılan süzme balın kilosu 350 lira olarak satılacak. Geçen yıl 300 lira olan karakovan balın kilo fiyatı ise 450 lira olarak belirlendi.
Bal hasadı bazı bölgelerde kovanların ilkbahar muayenesinin yapıldığı Nisan ayından 45- 50 gün sonra, bazı bölgelerde ise Ağustos veya Eylül ayında yapılır. Fenni kovanlarda her ne zaman olursa olsun eklemeler dolduktan ve bal iyice olgunlaştıktan sonra hasadı yapılmalıdır.
Bal arılarının nasıl bal oluşturduğu hala tam anlamıyla bilinmemektedir. Bal peteği ve bal tüketmenin insan sağlığı açısından faydaları vardır. Balın ısıtılması veya pişirilmesi toksik maddelerin oluşmasına neden olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri